Yalın muhasebe yaklaşımı çerçevesinde kaizen ve hedef maliyetleme yöntemlerinin karşılaştırılması: Karayolu taşımacılık sektörü maliyetlerine yönelik bir uygulama
Comparison of kaizen and target costing methods within the lean accounting approach: A study on road transportation costs
- Tez No: 1003456
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hedef maliyetleme, Kaizen, Maliyet muhasebesi, Uluslararası karayolu taşımacılığı, Yalın düşünce, Yalın muhasebe, Target costing, Kaizen, Cost accounting, Inernational road transportation, Lean thinking, Lean accounting
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Lojistik, modern ekonomilerde hayati bir role sahiptir ve nihai tüketici tarafından tüketilen her ürünün içerisinde mutlak olarak lojistiğin bir payı bulunmaktadır. Taşımacılık, mal ve hizmetlerin bir noktadan başka bir noktaya fiziksel hareketlerin tamamını içeren süreçlerin bir bütünüdür. Lojistik ise daha bütüncül bir pencereden taşımacılık hareketlerinin planlanması, yönetimi ve koordinasyonuyla ilgilenmektedir. Hem taşımacılık hem de lojistik; tedarik zinciri yönetimi için kritik öneme sahip olgulardır. Taşımacılık, lojistik süreçlerin ana unsuru olarak değerlendirilmektedir. Mal ve hizmetin; üretim noktasından tüketim noktasına, üretim noktasından üretim noktasına veya tüketim noktasından tüketim noktasına ulaştırılmasında, doğru taşıma modlarının seçilmesi, rotaların belirlenmesi ve zamanlamaların yönetilmesi hayati öneme sahiptir. Taşımacılık faaliyetini icra eden işletmelerin karlılığını doğrudan etkileyen çeşitli maliyet kalemleri bulunmaktadır. Taşımacılık maliyetini belirleyen ana unsur ise taşınacak malın cinsidir. Taşınacak malın cinsi, taşıma şeklinin belirlenmesi ve lojistik süreçlerin planlamasında en önemli etken konumundadır. Örneğin, denizyolu taşımacılığı daha düşük maliyetli olmasına karşılık malın teslim sürelerinde daha uzun bir süreç gerektirmektedir. Buna karşılık havayolu taşımacılığı hızlı olmasına rağmen daha yüksek maliyetlidir. Bu sebepledir ki lojistiğin planlaması taşınan malın nev'ine sıkı bir şekilde bağlıdır. Lojistik ve taşımacılık maliyetlerinin sıkı bir şekilde takip edilmesi, lojistik operasyonlarının optimize edilmesiyle imkân bulabilmektedir. Örneğin, stok bulundurma maliyetleri düşük tutulabilir ve taşıma rotaları verimli bir şekilde planlanabilirse, firmaların toplam lojistik maliyetleri azaltılabilmektedir. Taşımacılık faaliyetlerinde maliyet kalemleri ve masraf merkezlerinin tespit edilerek bu gider kalemlerinin optimizasyonu taşımacılık süreçleri için önemlidir. Bu süreçte israf noktalarının tespit edilmesi ile yapılacak iyileştirmeler taşımacılık işleminin verimliliğini en üst seviyeye ulaşmasına yardımcı olacaktır. Bu çalışmada özetle; Kaizen Maliyetleme ve Hedef Maliyetleme sistemlerinin genel işleyişi ve sistemin üstünlükleri, avantaj ve dezavantajları, karayolu ile taşıma yapan firmalarda maliyeti oluşturan unsurların nelerden oluştuğu, karayolu ile taşımacılık yapan firmalarda Kaizen ve Hedef maliyet yaklaşımları ile bu sistemlerin sektörde entegrasyonu ve etkileri ile bu iki sistemin karşılaştırılması ile taşımacılık maliyetlerinin örnek bir işletme verileri üzerinden detaylı olarak (yıl bazlı ve sefer bazlı olarak) analizi yapılmıştır. Analiz edilen veriler kapsamında işletmenin hedef maliyet ve kaizen maliyetleme felsefesini kabul etmesi durumunda elde edeceği maliyet avantajı üzerine araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistics are a major role in modern economies and has absolutely sharing in every product consumed by the consumer absolutely. Transportation contains movement of goods and services from one point to another, while logistics includes with the planning, management, and coordination of transportation movements from a more holistic perspective. Transportation and logistics are crucial aspects of supply chain management. Mainly transportation is considered the main element of logistics processes. Selecting the right transportation modes, determining routes, and managing timings are crucial for delivering goods and services from production points to consumption points, production points to production points, or consumption points to consumption points. Various cost elements directly affect the profitability of businesses engaged in transportation' companies. The type of goods to be transported is the main factor determining transportation costs and is crucial in planning logistics processes. For example, while maritime transportation is cost-effective, it requires longer delivery times, whereas air transportation, although faster, is more expensive. Therefore, logistics planning is closely related to the type of the goods being transported. Careful analysis logistics and transportation costs allows for optimization of logistics operations. For instance, if keeping stock costs are kept low and transportation routes are efficiently planned, total logistics costs for enterprises can be reduced. Identifying cost elements and cost centers in transportation activities and optimizing these cost items is important for transportation processes. Identifying wasting area and doing improvements will help maximize the efficiency of transportation operations. In summary, this study analyzes the general functioning, strengths, advantages, and disadvantages of the Kaizen Costing and Target Costing systems. It also examines the cost components for firms engaged in road transportation, the integration and effects of Kaizen and Target Costing approaches within such firms, and a comparative evaluation of these two systems. Furthermore, transportation costs are analyzed in detail—both annually and per trip—based on data obtained from a sample logistics company. Within the scope of the analyzed data, the study investigates the potential cost advantages the company could achieve if it adopts the target costing and kaizen costing systems.