Hypericum perforatum bitkisinin biyofonksiyonel bileşenlerinin katı faz ekstraksiyon sistemleri ile zenginleştirilmesi
Enrichment of biofunctional components of hypericum perforatum plant with solid phase extraction systems
- Tez No: 1003457
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum L, biyofonksiyonel bileşenler, süspansiyon polimerizasyonu, katı faz ekstraksiyonu, sarı kantaron, Hypericum perforatum L, biofunctional compounds, suspension polymerization, solid-phase extraction, St. John's Wort
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Hypericum perforatum L. (Sarı Kantaron) bitkisinde bulunan biyofonksiyonel bileşenlerin katı faz ekstraksiyon (KFE) sistemleri ile zenginleştirilmesi amacıyla ters faz polimerik adsorbanların sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Polimerik adsorbanların sentez parametrelerinin optimizasyonu, Merkezi Tümleşik Tasarım (CCD) yöntemiyle modellenmiştir. Adsorbanlar, süspansiyon polimerizasyonu yöntemiyle sentezlenmiş; oktadesil akrilat (ODA) katkı monomeri, etilen glikol dimetakrilat (EGDMA) çapraz bağlayıcı ve toluen ile dibütil ftalat porojenleri kullanılmıştır. Sentezlenen polimerik adsorbanların karakterizasyonu; FT-IR analizi, adsorpsiyon kapasitesi, polimerleşme verimi, şişme oranı, boyut dağılımı ve yüzey morfolojisi incelenmiştir. Ekstraksiyon sürecinde iki farklı yaklaşım uygulanmıştır; ilk yöntemde bitki materyaline diklorometan (DCM) ile ön ekstraksiyon yapılmış, ardından %80 metanol (v/v) ile ardışık ekstraksiyon; ikinci yöntemde ise bitki materyali doğrudan %80 metanol (v/v) ile ardışık ekstraksiyon işlemine tabi tutulmuş ve yöntemler karşılaştırılmıştır. Ekstraktlardaki biyofonksiyonel bileşenler, en yüksek adsorpsiyon performansını gösteren BS-19 ve BS-27 kodlu polimerik adsorban dolgulu kolonlarında zenginleştirilmiştir. Farklı çözücülerle elde edilen elüatlar; toplam hiperisin miktarı, toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan aktivite açısından değerlendirilmiştir. Fenolik profilleri LC-MS/MS ile belirlenmiştir. Elde edilen veriler, ekstraksiyon yöntemi, elüsyon çözücüleri ve polimerik adsorban yapısının zenginleştirme verimi üzerinde doğrudan ve belirleyici bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the synthesis and characterization of reversed-phase polymeric adsorbents were carried out for the enrichment of biofunctional components present in Hypericum perforatum L. (St. John's Wort) via solid-phase extraction (SPE) systems. We used the Central Composite Design (CCD) method to find the best synthesis parameters for the polymeric adsorbents and to model them. The adsorbents were made by suspension polymerization, using octadecyl acrylate (ODA) as a functional monomer, ethylene glycol dimethacrylate (EGDMA) as a crosslinking agent, and toluene and dibutyl phthalate as porogenic solvents. The synthesized polymeric adsorbents were characterized by Fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR), adsorption capacity, polymerization yield, swelling ratio, particle size distribution, and surface morphology analyses. Two different extraction strategies were applied during the enrichment process. In the first approach, the plant material was subjected to a preliminary extraction with dichloromethane (DCM), followed by successive extraction with 80% methanol (v/v). In the second approach, the plant material was directly subjected to successive extraction using 80% methanol (v/v), and the two methods were comparatively evaluated. The biofunctional components in the extracts were enriched using SPE columns packed with polymeric adsorbents coded BS-19 and BS-27, which exhibited the highest adsorption performance. Eluates obtained using different solvents were evaluated in terms of total hypericin content, total phenolic content, and antioxidant activity. The phenolic profiles of the eluates were determined by LC–MS/MS analysis. Overall, the results depicted that the extraction method, elution solvents, and the structure of polymeric adsorbents significantly affect the enrichment efficiency.