Sabit ve takip sistemli güneş enerji santrallerinde farklı zemin koşullarındaki albedo etkisinin incelenmesi
Investigation of the albedo effect on different ground conditions in fixed and tracking solar power plants
  1. Tez No: 1003462
  2. Yazar: MEHMET CAN ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KAYATAŞ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik Sistemler, Güneş Takip Sistemi, Sabit Sistem, Albedo Etkisi, Mevsimsel Düzeltme, Photovoltaic Systems, Solar Tracking System, Fixed-Tilt System, Albedo Effect, Seasonal Correction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Fotovoltaik (FV) santrallerde enerji üretimi; kurulu güç ve ekipman verimliliğine ek olarak albedo (zemin yansıtıcılığı) ve kurulum mimarisi gibi çevresel/tasarım parametrelerinden etkilenmektedir. Bu tez çalışmasında, Van ilinde işletmede bulunan tek eksenli güneş takip sistemi kurulu bir santralin saha üretim verileri ile aynı lokasyon için PVsyst yazılımında oluşturulan simülasyon sonuçları birlikte değerlendirilmiş; albedo ve sistem tipi (güneş takip/sabit) değişkenlerinin üretime katkısı incelenmiştir. Çim (toprak yüzeyli) zemin referans alınarak kuru asfalt, beton, beyaz çakıl taşı ve alüminyum yüzey senaryoları karşılaştırılmıştır. Aylık sapmalardan mevsimsel düzeltme katsayıları (K_düz) türetilmiş ve senaryo çıktıları bu katsayılarla ölçeklendirilmiştir. Referans karşılaştırmada 12 aylık toplam üretim saha verisinde 5.095.962 kWh, simülasyonda 5.217.138 kWh bulunmuş; fark −121.176 kWh (≈%2,32) olarak hesaplanmıştır. En yüksek pozitif sapma Ocak'ta %20,50, en yüksek negatif sapma Mart'ta %-15,63 olarak belirlenmiştir. Düzeltilmiş sonuçlar albedo arttıkça üretimin arttığını göstermiştir. Güneş takip sistemi referansına göre kuru asfalt %-1,40; beton +%1,25; beyaz çakıl taşı +%3,40; alüminyum +%6,00; sabit sistemde ise sırasıyla −%1,64; +%1,58; +%4,56; +%8,62 değişim elde edilmiştir. Sistem tipi karşılaştırmasında güneş takip sisteminin sabit sistem senaryosuna göre tüm zeminlerde daha yüksek üretim sağladığı; farkın 590.267 – 668.494 kWh ve %12,27 – %15,34 aralığında gerçekleştiği belirlenmiştir. Bulgular, albedo ve sistem mimarisinin üretim performansında dikkate değer bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy generation in photovoltaic (PV) power plants is affected not only by installed capacity and equipment efficiency but also by environmental/design parameters such as albedo (ground reflectance) and installation architecture. In this thesis, field production data from an operating single-axis solar tracking plant in Van (Türkiye) and PVsyst simulation results created for the same location were evaluated together; the contribution of albedo and system type (tracking/fixed) to energy production was investigated. Using grass (soil-surfaced) ground as the reference, scenarios of dry asphalt, concrete, white gravel, and aluminum surfaces were compared. Seasonal correction coefficients (K_düz) were derived from monthly deviations, and scenario outputs were scaled using these coefficients.In the reference comparison, the 12-month total production was 5,095,962 kWh in the field data and 5,217,138 kWh in the simulation; the difference was -121,176 kWh (≈2.32%) . The highest positive deviation was 20.50% in January, and the highest negative deviation was -15.63% in March. Corrected results showed that production increases as albedo increases. Relative to the tracking reference, changes were -1.40% (dry asphalt), +1.25% (concrete), +3.40% (white gravel), and +6.00% (aluminum); for the fixed system, the corresponding changes were -1.64%, +1.58%, +4.56%, and +8.62%. In the system-type comparison, the tracking system produced higher energy than the fixed-system scenario for all surfaces; the difference ranged from 590,267 to 668,494 kWh (12.27–15.34%). The findings indicate that albedo and system architecture have a notable effect on production performance.