Van Gölü Tatvan Körfezi kıyı ve göl kısımlarının enerji üretimi amaçlı rüzgar potansiyelinin belirlenmesi
Determination of the wind potential of the coastal and lake part of lake Van Tatvan bay for energy generation
  1. Tez No: 1003461
  2. Yazar: BÜLENT KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Enerji, Mechanical Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif enerji kaynakları, Açık deniz platformları, Rüzgar, Rüzgar hızı, Rüzgar türbinleri, Rüzgar yönü, Yenilenebilir enerji, Alternative energy resources, Offshore platforms, Wind, Wind speed, Wind turbines, Wind direction, Renewable energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Deniz üstü rüzgâr enerjisi, son yıllarda dünya genelinde yenilenebilir enerji yatırımlarında öne çıkan alanlardan biri olup, sürdürülebilir ve yüksek verimli enerji üretim potansiyeli nedeniyle giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Özellikle dünyada deniz üstü rüzgâr santralleri stratejik yatırımlar haline gelmiştir. Türkiye'de ise henüz kurulu bir deniz üstü rüzgâr santrali bulunmamakla birlikte, bu konuya yönelik araştırmalar sınırlı sayıdadır. Van Gölü gibi iç su alanlarında yapılacak araştırmalar, bölgesel enerji üretim potansiyelinin ortaya konması açısından önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada Van Gölü Tatvan Körfezi için rüzgâr potansiyeli ve rüzgardan enerji üretimi araştırılmış, elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, Van Gölü Tatvan Körfezi'nde Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne ait ölçüm istasyonunda 10 m yükseklikte 2022-2023 yılları arasında kaydedilen veriler incelenerek bölgenin rüzgâr enerjisi kapasitesi ortaya konmuştur. İstatistiksel analizlerde Weibull dağılımı kullanılmış, sayısal çözümlemeler için MATLAB tabanlı bir program geliştirilmiştir. Weibull parametrelerinin tahmininde En Yüksek Olabilirlik Yöntemi tercih edilmiştir. Ayrıca, uygun türbin sahasının belirlenmesi, uygun türbin tipinin seçilmesi ve üretilebilecek enerji miktarının hesaplanabilmesi amacıyla rüzgâr santral analizi yapılarak enerji üretim değeri tahminlenmiştir. Rüzgâr verilerinin istatistiksel olarak analizi sonucunda, yıllık ortalama rüzgâr hızı 3,13 m/s, güç yoğunluğun ise 59,29 W/m² düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Rüzgâr yönü dağılımında en baskın yön %21,5 oranla batı-kuzeybatı olarak tespit edilmiştir. Mevsimsel incelemeler sonucunda ortalama rüzgâr hızlarının ilkbaharda 3,48 m/s ile en yüksek seviyelere ulaştığını, yaz döneminde ise 2,93 m/s ile daha düşük değerlere gerilediğini görülmüştür. Tatvan Körfezi için yapılan örnek rüzgar enerji santrali çalışmasında kullanılmak üzere toplam üç rüzgâr türbin tipi değerlendirilmek üzere seçilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kapasite faktörü bakımından en yüksek değer %21,55 ile Vestas V112 türbininden elde edilmiştir. Örnek deniz üstü rüzgâr çiftliği analizi sonucunda yıllık 21075,55 MWh enerji üretimi tahminlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Offshore wind energy has become one of the leading areas of renewable energy investment worldwide in recent years, gaining importance due to its sustainable and highly efficient production potential. Offshore wind farms have increasingly turned into strategic investments across the globe. In Turkey, however, there is still no installed offshore wind power plant, and research on this subject remains limited. Studies in inland water areas such as Lake Van can provide significant contributions by revealing regional energy production potential. In this study, the wind potential and energy production for Tatvan Bay of Lake Van were investigated, and the results were evaluated. Data recorded at a Meteorological General Directorate measurement station at 10 m height between 2022 and 2023 were analyzed to determine the wind energy capacity of the region. Weibull distribution was used in statistical analyses, and a MATLAB-based program was developed for numerical solutions. The Maximum Likelihood Method was applied to estimate Weibull parameters. Furthermore, a wind farm analysis was conducted to identify suitable turbine sites, select appropriate turbine types, and estimate the amount of energy that could be produced. The statistical analysis of wind data revealed that the annual average wind speed was 3.1 m/s, while the power density was 59.92 W/m². The prevailing wind direction was identified as west-northwest with a share of 21.5%. Seasonal evaluations showed that average wind speeds reached their highest level in spring at 3.48 m/s, while dropping to 2.93 m/s in summer. For the sample wind power plant study conducted in Tatvan Bay, three wind turbine types were selected for evaluation. Among them, the highest capacity factor was obtained from the Vestas V112 turbine with 21.55%. The analysis of a sample offshore wind farm estimated the annual energy production at 21,075.55 MWh.