Plastik Optik Fiber Tabanlı Büküm Sensörü
Plastic optical fiber based curvature sensor
- Tez No: 1003475
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fiber optik, Sensörler, Fiber optics, Sensors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Plastik optik fiberler (POF), özellikle yüksek esneklikleri, mukavemetleri ve %5'e varan elastik genleşme katsayıları sayesinde hassas gerinim, büküm veya yer değiştirme sensörlerinin geliştirilmesinde bazı avantajlar sağlar. Bu çalışmada, PMMA (Polimetil Metakrilat) bazlı plastik optik fiberlerin, iletim kaybının büküm yarıçapına göre değiştiği hassas bir büküm sensörü olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. PMMA bazlı plastik optik fiberler, esnek yapıları ve ışık geçirgenlik özellikleri sayesinde büküm ve gerinim gibi parametrelerin hassas bir şekilde tespit edilmesini sağlayabilirler. Test edilen POF üzerinden iletilen optik gücün büküm yarıçapına göre değişimi deneysel olarak gözlemlenmiş ve büküm yarıçapı ile optik güç kaybı arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Ayrıca bu çalışma, esneme bandı ve diz bandı uygulamalarında POF tabanlı bir büküm sensörü kullanılarak periyodik fiziksel hareketlerin hassas bir şekilde tespit edilebileceğini ve böylece sürekli dalga optik sinyalinin, fiziksel değişimi karakterize eden ışık yoğunluğu modülasyonlu periyodik bir optik dalgaya dönüştürülebileceğini deneysel olarak göstermektedir. Bu tezde, POF tabanlı Mach-Zehnder interferometrik sensör yapılarının oluşturulmasına katkıda bulunacak olan POF tabanlı bir Y-Kuplör çalışması da yapılmış ve deneysel performansı analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Plastic optical fibers (POF), provide some advantages regarding development of sensitive strain, curvature or displacement sensors, particularly due to their high flexibility, strength and elastic expansion coefficients up to 5%. In this study, it is shown that PMMA (Polymethyl Methacrylate) based plastic optical fibers can be used as a sensitive curvature sensor in which the transmission loss changes with the curvature radius. PMMA based plastic optical fibers, thanks to their flexible structure and light transmission properties, allow precise detection of parameters such as curvature and strain. The variation of the optical power transmitted through the tested POF with respect to the radius of curvature (bending) was experimentally observed and the relationship between the radius of curvature and the optical power loss was established. Moreover, this study experimentally demonstrates that periodic physical movements can be precisely detected using a POF-based bending sensor in stretch band and knee band applications,thus converting a continuous wave optical signal into a periodic optical wave with light intensity modulation that characterizes physical change. In this thesis, a POF-based Y-coupler study, which will contribute to the creation of POF-based Mach-Zehnder interferometric sensor structures, was also conducted, and its experimental performance was analyzed.