Acil servise başvuran akut iskemik inmeli hastalarda serum istmin-1'in klinik prognoz ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between serum istmin-1 and clinical prognosis in patients with acute ischemic stroke presenting to the emergency department
  1. Tez No: 985098
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN SARKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Acil Tıp, Neurology, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik inme, İsthmin-1, mRS, mortalite, biyobelirteç, acil servis, Ischemic stroke, Isthmin-1, mRS, mortality, biomarker, emergency department
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, akut iskemik inme tanısı alan hastalarda İsthmin-1 düzeylerinin değerlendirilmesi, bu parametrenin modifiye Rankin skoru ile klinik prognozu öngörebilirliği ve sağlıklı bireylerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, elde edilen bulguların erken dönem klinik sonuçlar üzerindeki etkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli ve prospektif olarak planlanan çalışma, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde yürütüldü. 01 Ocak 2024 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında iskemik inme tanısı almış 114 hasta ile 98 sağlıklı gönüllü çalışmaya dâhil edildi. Katılımcılardan alınan venöz kan örneklerinden elde edilen serumlar üzerinden ELISA yöntemi ile İSTHMİN-1 düzeyleri ölçüldü. Hasta grubuna ait klinik, laboratuvar, EKG, radyolojik görüntüleme bulguları ve bazı skorlar ile ilk 24 saatlik mortalite ve 90. gün modifiye rankin skalası (mRS) istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hasta grubunun ortanca yaşı 71 (IQR,25-75: 63-79) yıl, kontrol grubunun ortanca yaşı 51,5 (IQR,25-75: 43-60) yıl olarak saptandı. Hastaların ortanca İsthmin-1 düzeyi 393,72 ng/mL (IQR,25-75: 326,34-477,22) iken kontrol grubunun ortanca İsthmin-1 düzeyi 209,64 ng/mL (IQR,25-75: 155,27-271,33) olarak saptandı. Hastaların ve kontrol grubunun sırasıyla ortanca yaş ve ortanca İsthmin-1 düzeylerinin istatistiksel olarak farklı olduğu saptandı [(p<0,001), (p<0,001)] Anterior Serebral Arter (ACA) sulama alanında iskemisi olan hastaların İsthmin-1 düzeyleri, diğer bölgelere göre anlamlı derecede düşük bulundu. (p=0,005). Arka sistem inmesi olan hastaların İsthmin-1 düzeyleri istatiksel olarak anlamlı olmasa da ön ve orta sisteme göre daha yüksek bulundu. İsthmin-1 düzeyleri ile erken iskemik değişikliklerin yaygınlığını gösteren ASPECT skoru arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon tespit edildi (r= 0,252, p=0,007). Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) olan hastalarda İsthmin-1 düzeyleri anlamlı derecede yüksek saptandı (p<0,05). İsthmin-1 düzeyleri ile hastaların 90. gün mRS skorları arasında anlamlı bir korelasyon veya fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: İsthmin-1'in iskemik inme hastalarının tanı ve takibinde potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. Bu bulguların desteklenmesi için daha geniş örneklemli, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aimed to evaluate Isthm-1 levels in patients diagnosed with acute ischaemic stroke, to investigate the predictive value of this parameter for clinical prognosis using the modified Rankin scale, and to compare it with healthy individuals. Furthermore, the impact of the findings on early clinical outcomes was investigated. Materials and Methods: This single-centre, prospective study was conducted at the Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital. Between 1 January 2024 and 30 June 2024, 114 patients diagnosed with ischaemic stroke and 98 healthy volunteers were included in the study. Isthmin-1 levels were measured using the ELISA method on serum obtained from venous blood samples taken from participants. Clinical, laboratory, ECG, radiological imaging findings and certain scores for the patient group, along with mortality within the first 24 hours and the modified Rankin scale (mRS) at 90 days, were statistically analysed. Results: The median age of the patient group included in the study was 71 years (IQR, 25–75: 63–79), while the median age of the control group was 51.5 years (IQR, 25–75: 43–60). The median Isthmine-1 level of the patients was 393.72 ng/mL (IQR, 25-75: 326.34-477. 22), while the median Isthmin-1 level in the control group was found to be 209.64 ng/mL (IQR, 25-75: 155.27-271.33). The median age and median Isthmin-1 levels of the patients and control group, respectively, were found to be statistically different [(p<0.001), (p<0.001)]. Isthmin-1 levels in patients with ischaemia in the anterior cerebral artery (ACA) perfusion area were found to be significantly lower than in other areas. (p=0.005). Although not statistically significant, Isthmin-1 levels in patients with posterior system infarction were higher than those in the anterior and middle systems. A positive and significant correlation was found between Isthmin-1 levels and the ASPECT score, which indicates the prevalence of early ischaemic changes (r=0.252, p=0.007). Isthmin-1 levels were found to be significantly elevated in patients with Chronic Kidney Disease (CKD) (p<0.05). No significant correlation or difference was found between Isthmin-1 levels and patients' 90-day mRS scores (p>0.05). Conclusion: We believe that Isthmin-1 may serve as a potential biomarker for the diagnosis and monitoring of ischemic stroke patients. However, larger, multi-center studies are needed to substantiate these findings