Ektopik gebelikte endometrial kalınlığın tek doz metotreksat tedavisinin başarısındaki etkinliği
Effectiveness of endometrial thickness on the success of single-dose methotrexate treatment in ectopic pregnancy
- Tez No: 1003532
- Danışmanlar: PROF. DR. ATALAY EKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyum, Metotreksat, Endometrium, Methotrexate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, ektopik gebelikte metotreksat (MTX) tedavisinin başarısını öngörmek için tedavi öncesi transvajinal ultrason incelemesinde endometrial kalınlığın değerlendirilmesi ve tedavi başarısını erken dönemde belirleyebilecek belirteçlerin saptanmasıdır. Bu bilgilerin ışığında, maternal mortalite ve morbiditenin azaltılmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada Aralık 2018- 2023 tarihleri arasında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde ektopik gebelik tanısı ile MTX uygulanan 229 hasta retrospektif olarak incelendi. MTX tedavi etkinliğinin gruplandırması; 1.doz MTX tedavisi verilen ve tedavinin başarılı olduğu olgular (7. gün serum β-hCG değerinde, 4. gün serum β-hCG değerine göre ≥%15 düşüş olan ve cerrahiye gitmeyen hastalar) 1. grup olarak belirlendi. 1. doz MTX tedavisinde komplikasyon gelişen, tedavi başarısız olan ve cerrahiye giden, 2. doz MTX tedavisinin verildiği ve tedavinin başarılı olduğu olgular, 2. doza rağmen başarı sağlanamayıp cerrahiye giden olgular 1.doz başarısız grup kabul edilerek 2. grup olarak ayrıldı. Endometrial kalınlığın, tek doz MTX tedavi başarısını öngörmedeki etkinliği incelendi. Cut-off değeri hesaplandı. Tedavi başarısına etki eden olası faktörler incelendi. Bulgular: Çalışmamızda, birinci doz MTX tedavisi alan hastaların tek doz başarılı ve tek doz başarısız olmak üzere iki grubu incelendi. Gravide, parite, NSD, abort, D/C ve gebelik haftası (SAT) açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Başvuru β-hCG değeri, 1. gün β-hCG, 4. gün β-hCG, 7. Gün β-hCG değerleri 1. doz MTX başarılı olan grupta istatikstiksel olarak anlamlı derecede düşük çıkmıştır. MTX 1. doz sonrası, 1-4. günler ve 1-7. günler arasındaki β-hCG düşüş yüzdesi, tedavi başarısı olan grupta istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu. İlk doz MTX tedavisinin başarılı olduğu grup, endometrial kalınlık açısından daha düşük ölçümlere sahiptir ve bu düşüklük istatistiksel olarak anlamlıdır. Endometrial kalınlığın MTX 1.doz başarısına göre yapılan ROC analizi cut-off değerinin 6,1 mm olduğunu göstermiştir. Sonuç: Metotreksat tedavisinin etkinliği üzerinde en belirleyici faktörün, hastaların başvurduğu anda ve metotreksatın uygulandığı günkü β-hCG değeri olduğunu tespit ettik. Öncelikli olarak incelediğimiz endometrial kalınlığın, metotreksat tedavisinin başarısı üzerinde yeterince anlamlı bir etkiye sahip olmadığını belirledik.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aims to evaluate endometrial thickness in a pre-treatment transvaginal ultrasound examination to predict the success of methotrexate (MTX) treatment in ectopic pregnancy and to identify markers that can determine treatment success in the early period. With this information in mind, the objective is to contribute to the reduction of maternal mortality and morbidity. Materials and Methods: In the study, 229 patients who were diagnosed with ectopic pregnancy and underwent MTX treatment at the Gynecology and Obstetrics Clinic of Tepecik Training and Research Hospital between December 2018 and 2023 were retrospectively evaluated. Grouping of MTX treatment effectiveness: The cases who were given the first dose of MTX treatment and the treatment was successful (patients with a ≥15% decrease in the serum β-hCG level on the 7th day compared to the serum β-hCG value on the 4th day and who did not undergo surgery) were determined as the 1st group. The cases that developed complications in the 1st dose of MTX treatment, the treatment was unsuccessful, and they went to surgery; the cases that were given the 2nd dose of MTX treatment and the treatment was successful, the cases that were not successful despite the 2nd dose and went to surgery were considered the 1st dose failed group and were divided into the 2nd group. We investigated how well endometrial thickness can predict the success of a single-dose MTX treatment. We also calculated a cut-off value and examined potential factors that could influence the success of the treatment. Results: In our investigation, we examined two distinct patient cohorts who had been administered the initial dose of MTX treatment: single-dose successful and single-dose unsuccessful. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of gravity, parity, NSD, abortion, D/C, and gestational age (SAT) (p > 0.05). Admission β-hCG value, 1st-day β-hCG, 4th-day β-hCG, and 7th-day β-hCG values were statistically significantly lower in the group whose 1st dose of MTX was successful. After the first dose of MTX, the percentage of β-hCG decrease between days 1-4, and days 1-7 was found to be statistically significantly higher in the treatment success group. The group in which the first dose of MTX treatment was successful had lower measurements in terms of endometrial thickness, and this decrease was statistically significant. ROC analysis of endometrial thickness according to MTX 1st dose success showed that the cut-off value was 6.1 mm. Conclusion: We found that the most determining factor in the effectiveness of methotrexate treatment was the β-hCG value at the time the patients applied and on the day methotrexate was administered. Specifically, our examination primarily focused on endometrial thickness, and we ascertained that its influence on the efficacy of methotrexate treatment was not sufficiently significant.