İnşaat mühendislerinde afet okuryazarlığı ile afete hazırbulunuşluk düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Invastigation of the relationship between disaster literacy and disaster preparedness level among civil engineers
  1. Tez No: 1003544
  2. Yazar: SALİME ÜÇEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİLE TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, İnşaat Mühendisliği, Public Health, Nursing, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Afet okuryazarlığı, Halk sağlığı, Hemşirelik, İnşaat mühendisliği, Disaster literacy, Public health, Nursing, Civil engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, inşaat mühendislerinde afet okuryazarlığı ile afete hazırbulunuşluk düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel ve ilişkisel tasarımdaki araştırma, 15 Mart- 31 Nisan 2024 tarihlerinde, Ege Bölgesi'nin bir ilinde çalışan 153 inşaat mühendisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplamada“Tanıtıcı Bilgiler Formu”,“Afet Okuryazarlığı Ölçeği”ve“Afete Hazırbulunuşluk Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi, SPSS 25.0 paket programında, Kolmogorov Smirnov testi, tanımlayıcı istatistikler, ANOVA, t testi ve Pearson korealasyon analizi ile yapılmıştır. Katılımcıların yaş ortalamasının 37.68±10.23, %75.8'inin erkek olduğu ve %51'inin en az bir afet deneyimlediği belirlenmiştir. Araştırmada Afet Okuryazarlığı Ölçeği puan ortalamasının 33.51±7.73, Afete Hazırbulunuşluk Ölçeği puan ortalamasının 33.64±5.47 olduğu saptanmıştır. Afet okuryazarlığı ile afete hazırbulunuşluk arasında istatistiksel olarak anlamlı, orta düzeyde ve negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır (r=-0.469; p=0.000). Katılımcıların %30.1'i sınırlı, %29.4'ü yetersiz, %28.1'i yeterli ve %12.4'ü mükemmel afet okuryazarlığına sahiptir. Araştırma bulguları, inşaat mühendislerinin afet okuryazarlığı ve afete hazırbulunuşluk puanlarının orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, afet okuryazarlığı ve afete hazırbulunuşluğun geliştirilmesine yönelik çalışmalar için yol gösterici olabilir. Konuya ilişkin randomize kontrollü araştırmaların yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between disaster literacy and disaster preparedness levels among civil engineers. Designed as a cross-sectional and correlational study, the research was carried out between March 15 and April 31, 2024, with the participation of 153 civil engineers working in a province in the Aegean Region of Türkiye. Data were collected using the“Descriptive Information Form,”the“Disaster Literacy Scale,”and the“Disaster Preparedness Scale.”Data analysis was performed using the SPSS 25.0 statistical software package, employing the Kolmogorov–Smirnov test, descriptive statistics, ANOVA, t-test, and Pearson correlation analysis. The mean age of the participants was 37.68 ± 10.23 years, 75.8% were male, and 51% had experienced at least one disaster. The mean score of the Disaster Literacy Scale was 33.51 ± 7.73, while the mean score of the Disaster Preparedness Scale was 33.64 ± 5.47. A statistically significant, moderate, and negative correlation was found between disaster literacy and disaster preparedness (r = −0.469; p = 0.000). Among the participants, 30.1% had limited, 29.4% insufficient, 28.1% adequate, and 12.4% excellent levels of disaster literacy. The findings indicate that civil engineers' disaster literacy and disaster preparedness levels are moderate. The results may provide guidance for initiatives aimed at improving disaster literacy and disaster preparedness. It is recommended that randomized controlled studies be conducted on this topic.