Belediyelerdeki iş makineleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
Work machines in municipalities and the example of Istanbul Metropolitan Municipality
- Tez No: 312228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ÇAYKUN ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Mechanical Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İşmakineleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, verimlilik, satın alma, kamu kuruluşları, yapı makineleri, construction machines, Istanbul Metropolitan Municipality, productiveness, purchasing, public institutions, work machines
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnşaat sektöründeki sürdürülebilir büyüme ile birlikte inşaat makineleri de gelişen teknolojinin olanakları altında önemini arttırmakta, yüklenici firmalara hem zaman hem de nakit tasarrufu sağlayarak kar ortamı oluşturmaktadır. Büyük çaplı işletmelerde doğru iş makinelerinin kullanılması, bu iş makinelerinin iyi bir şekilde yönetilmesi hem makinelerin devamlılığı için hem de işletmenin çıkarları için önemlidir. Belediyeler ve diğer kamu kurumları da gelişen ülke ekonomisiyle birlikte ortaya çıkan yeni projelere ayak uydurabilmek için elindeki iş makinelerini verimli bir şekilde kullanmalı, gelişigüzel iş makinesi kullanımından kaçınmalıdır.Belediyeler diğer kamu kurumları gibi 4734 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak mal alımlarını gerçekleştirmektedir. Belediyelerde inşaat makinesinin alımı beş farklı şekilde olabilmektedir; açık ihale usulü ile, pazarlık ihale usulü ile, doğrudan temin ile, devlet malzeme ofisinden satın almayla ve hibe yolu ile. Alım şekilleri belirlenirken ihtiyaca göre hareket edilmeli, ihale yoluyla alımlarda rekabet ortamı sağlanmalıdır. Makine alımı işlemi yapılırken görev alacak olan mühendislerin iş makineleri hakkında ayrıntılı donanım bilgisine sahip olması gerekmektedir.Belediyeler kar amaçlı kuruluşlar değildir o yüzden satın alma esnasında detaylı bir verim hesabı yapmazlar, ancak makinelerin alındıktan sonra verimli kullanılması esastır. O yüzden tezin içeriğinde örnek olarak ele alınan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bünyesindeki iş makinelerinin müdürlüklerde hangi amaçlarla kullanıldıkları, nasıl bir yönetim anlayışına göre çalıştıkları incelenmiştir. İş makinelerinin çalışma sırasında verimini etkileyecek pek çok etken bulunmaktadır. Bu etkenler makine bakımından, iş yeri şartları bakımından ve yönetim şekli bakımından üç kısma ayrılmaktadır.İş makinelerinin genel olarak bulunduğu Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ndeki çalışma sistemi incelenerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde iş makineleri açısından verimlilik çatısı altında yapılması gerekenlere baktığımız zaman;?Öncelikle makinelerin yaşlarının tespit edilmesi ve kullanım ömrü dolmuş olanların elden çıkarılması?Avrupa Birliği uyum sürecinde belediyelerin ellerinde bulunan yapı makinelerinin hangilerinin yönetmeliklere uygun olduğu?Çalışır durumda olan yapı makinelerinin sayısı?Bir afet anında (örneğin deprem) ivedi olarak sevk edilebilecek yapı makinelerinin tespit edilmesi?Mevcut yapı makinelerini kullanabilecek personellerin mesleki yeterlilik belgelerinin olup olmadığının tespiti gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
With the sustainable growth in construction sector and benefits of technologic developents, construction machines are getting more important and bring contractors in works more money and more time. Using the right construction machine and good management of those machines are substantial for persistancy of machines and also the firms profit. Municipalities and other public enterprises are also attach importance to using construction machines for keep step with the new projects due to growing economy and avoid using machines randomly and inattentive.Municipalities are making public procurements due to State Procurement Law which is numbered 4734 like the other public enterprises. Procurements of construction machines can be in five different ways; open tender procedure, negotiated tendering, buying from state supply office, direct supply and donation. When choosing the type of procurement way, it has to be done by knowing the needs and also for tendering procurement competition has to be provided .Municipalities are not profit making enterprises but that doesn?t mean construction machines are not used efficiently. In fact, İstanbul Metropolitan Municipality is an example fort he municipalities in this work and due to vision and mission of this municipality efficiency is one of the most substantial factor fort he municipal works. Therefore in this work, construction machines in İstanbul Metropolitan Municipality have analyzed and the management system of construction machines in municipality has observed. There are many factors hat affect the job performance of work machines in the construction area. These factors can be divided into three parts as mechanic factors, work place factors and management factors.Frequently the construction machines are in the Directorate of Road Maintenance and Repair/ Restoration and when we look at this directorate, we see some needs to do for construction machines under the roof of efficiency and these are;?First of all, the ages of the construction machines have determined and the machines that are older than their machine life have to disposed.?Due to European Union harmonization process, determination of which machines are compatible for european regulations have been made.?Determination the numbers of machines which are functional.?Determination of the numbers and work plans of construction machines in the moment of disaster like earthquake.