Doğumun son evresinde eş desteğinin doğumhane sürecine ve konfor düzeyine etkisi
The impact of partner support on the delivery room process and comfort level during the final stages of labor
- Tez No: 1003554
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEN ÇAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğum, Konfor, Delivery, Comfort
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, doğumun son evresinde eş desteğinin doğumhane süreci ve konfor düzeyine etkisini belirlemek amacıyla Aralık 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında yarı deneysel ve ilişki arayıcı tipte yapıldı. Alınma dışlanma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 109 gebe eş destek ve kontrol grubu olarak incelendi. Vajinal doğum yapan ve eşinin yanına alınmasını kabul eden lohusalar araştırmanın“Eş Destek Grubu”na, diğer lohusalar da“Kontrol Grubu”na alındı. Grubu belirlenen her iki gruptaki lohusalara“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Visuel Analog Skala (VAS)”ve“Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçeği”dolduruldu.“Eş Destek Grubu”na alınan lohusaların eşi yanına alınarak 1-2 saat yanında kalması sağlandı.“Kontrol Grubu”na alınan lohusaların ise yanına herhangi bir kadın refakatçi alındı. Doğumun 4. evresinin sonunda servisteki yatağına alınmadan önce her iki gruptaki lohusalara“Visuel Analog Skala (VAS)”,“Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçeği”ve“Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ)”dolduruldu. Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçeği puanlarının eş destek grubunda ön testten son teste anlamlı düzeyde arttığı, kontrol grubunda ise sınırlı bir artış gösterdiği bulundu. Eş destek grubundaki kadınların eşleriyle ilişkilerini daha olumlu değerlendirdikleri ve eşlerinden daha fazla destek aldıkları saptandı. Ayrıca eş destek grubunda doğum sonrası ped kullanımının kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha az olduğu görüldü. Doğum Sonu Konfor Ölçeği toplam puanları ile fiziksel ve psikospiritüel konfor alt boyutlarının eş destek grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu. Eş destek grubunun doğum sonrası ağrı algısının kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı. Sonuçlar doğumun son evresinde eş desteğinin; doğum sonrası konforu artırdığını, ağrı algısını azalttığını ve ebeveynlik davranışlarını olumlu etkilediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted between December 2024 and May 2025 using a quasi-experimental and correlational design to determine the effect of spousal support during the final stage of labor on the delivery process and postpartum comfort level. A total of 109 pregnant women who met the inclusion and exclusion criteria and agreed to participate in the study were included and assigned to either the spousal support group or the control group. Women who had a vaginal birth and consented to the presence of their spouse during labor were assigned to the Spousal Support Group, while the remaining women were assigned to the Control Group. Participants in both groups completed the Descriptive Information Form, Visual Analog Scale (VAS), and the Postpartum Parenting Behavior Scale. In the spousal support group, the spouse was allowed to stay with the woman for 1–2 hours following birth. In the control group, a female companion accompanied the woman during the same period. Before being transferred to their ward beds at the end of the fourth stage of labor, women in both groups completed the Visual Analog Scale (VAS), Postpartum Parenting Behavior Scale, and the Postpartum Comfort Scale (PCS). The results showed a statistically significant increase in Postpartum Parenting Behavior Scale scores from pretest to posttest in the spousal support group, while only a limited increase was observed in the control group. Women in the spousal support group reported more positive marital relationships and received greater spousal support. Additionally, postpartum pad usage was significantly lower in the spousal support group compared to the control group. Total scores on the Postpartum Comfort Scale, as well as physical and psychospiritual comfort subscale scores, were significantly higher in the spousal support group than in the control group. Postpartum pain perception was also significantly lower in the spousal support group. In conclusion, the findings demonstrate that spousal support during the final stage of labor increases postpartum comfort, reduces pain perception, and positively influences parenting behaviors.