İnvaziv meme karsinomlarında H3K27ME3 ve YAP-1 immünhistokimyasal ekspresyonunun neoadjuvan kemoterapi yanıtı ve histopatolojik prognostik faktörler ile ilişkisi
Relationship between H3K27ME3 and YAP -1 immunohistochemical expression with neoadjuvant chemotherapy response and histopathological prognostic factors in invasive breast carcinomas
- Tez No: 1003571
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: İnvaziv meme karsinomu, H3K27me3, YAP-1, Neoadjuvan kemoterapi, patolojik tam yanıt, Invasive breast carcinoma, H3K27me3, YAP-1, neoadjuvant chemotherapy, pathologic complete response
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İnvaziv meme karsinomları biyolojik olarak heterojen tümörler olup, neoadjuvan kemoterapi (NAK) yanıtı ve prognoz moleküler ve epigenetik düzenleyicilerden etkilenmektedir. Epigenetik bir düzenleyici olan H3K27me3 ile Hippo sinyal yolağının temel efektörü YAP-1'in klinik ve prognostik etkileri çeşitli çalışmalarda tanımlanmış olmakla birlikte, bu belirteçlerin neoadjuvan kemoterapi yanıtı ve rezidüel tümör biyolojisi üzerindeki rolü sınırlı sayıda araştırmada ele alınmıştır. Bu çalışmada, NAK alan lokal ileri evre meme karsinomlu hastalarda H3K27me3 ve YAP-1 ekspresyon düzeylerinin histopatolojik prognostik parametreler ve patolojik tedavi yanıtı ile ilişkisini değerlendirmek ve tedavi sürecindeki dinamik ekspresyon değişimlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. İstanbul Medipol Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü arşivinden, neoadjuvan tedavi alan 184 invaziv meme karsinomu olgusu (368 eşleşmiş biyopsi ve rezeksiyon örneği) çalışmaya dahil edildi. İmmünohistokimyasal olarak H3K27me3 ve YAP-1 ekspresyonu nükleer H-skoru üzerinden değerlendirildi; H-skoru medyan eşik değerine göre düşük ve yüksek olarak kategorize edildi ve ayrıca hücresel lokalizasyon paterni (nükleer/sitoplazmik baskın) analiz edildi. Elde edilen veriler histopatolojik prognostik parametreler ve patolojik tedavi yanıtı ile karşılaştırıldı. Tanı biyopsilerinde H3K27me3 ekspresyonu yalnızca östrojen (ÖR) boyanma yüzdesi ile zayıf pozitif korelasyon saptandı (ρ=0,170; p=0,021), diğer histopatolojik parametreler ile anlamlı ilişki saptanmadı. Biyopsi H3K27me3 düzeyi patolojik tam yanıt (pTY) ile ilişkili bulunmadı; ancak eşleşmiş analizlerde NAK sonrası H3K27me3 H-skorunun olguların %50'sinde (59/118) azaldığı izlendi (p<0,001). YAP-1 H-skoru ÖR-negatif olgularda anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0,035). Biyopsi YAP-1 H-skoru pTY ile ilişkiliydi (p=0,009). Boyanma paterni analizlerinde üçlü negatif meme karsinomlarında nükleer baskın YAP-1 paterni pTY olasılığı ile güçlü şekilde ilişkili bulundu (OR≈11,0; p=0,016). Tedavi sonrası H-skor anlamlı olarak azaldı (p=0,005). Rezidüel tümör içeren 62 olguda patern değerlendirmesinde, nükleer baskın olan 29 olgunun 24'ünde rezeksiyon materyalinde sitoplazmik baskın paterne geçiş izlendi (p<0.001). Çalışmamızın bulguları, literatürle uyumlu olarak YAP-1 ekspresyonunun ÖR-negatif tümörlerde daha yüksek olduğunu ve H3K27me3 düzeyinin ÖR boyanma yüzdesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, YAP-1 ve H3K27me3 ekspresyonunun invaziv meme karsinomlarında yalnızca statik prognostik göstergeler olmadığı; neoadjuvan tedavi sürecinde belirgin değişim gösterebilen biyolojik düzenleyiciler olduğu ortaya konmuştur. Özellikle üçlü negatif alt tipte nükleer YAP-1 paterninin patolojik tam yanıt ile ilişkili bulunması ve tedavi sonrası nükleerden sitoplazmik lokalizasyona kayma izlenmesi, bu yolakların kemoterapi yanıtı ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. H3K27me3 düzeyindeki tedaviye bağlı azalma ise epigenetik yeniden düzenlenmeye işaret etmektedir. Bu veriler, söz konusu belirteçlerin tedavi yanıtının biyolojik mekanizmalarının anlaşılmasına katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Invasive breast carcinomas are biologically heterogeneous tumors, and response to neoadjuvant chemotherapy (NAC) and prognosis are influenced by molecular and epigenetic regulators. Although the clinical and prognostic roles of H3K27me3, an epigenetic regulator, and YAP-1, a key effector of the Hippo signaling pathway, have been described in various studies, their roles in neoadjuvant chemotherapy response and residual tumor biology have been investigated in a limited number of studies. This study aimed to evaluate the relationship between H3K27me3 and YAP-1 expression levels and histopathological prognostic parameters and pathological treatment response in patients with locally advanced breast carcinoma receiving NAC, and to reveal dynamic expression changes during the treatment process. A total of 184 invasive breast carcinoma cases (368 matched biopsy and resection specimens) treated with neoadjuvant therapy were retrieved from the archives of the Department of Pathology, Istanbul Medipol University Hospital. Immunohistochemical expression of H3K27me3 and YAP-1 was evaluated using nuclear H-score. H-scores were categorized as low and high according to the median cut-off value, and cellular localization patterns (nuclear/cytoplasmic dominant) were also analyzed. The data were compared with histopathological prognostic parameters and pathological treatment response. In diagnostic biopsies, H3K27me3 expression showed a weak positive correlation only with estrogen receptor (ER) staining percentage (ρ=0.170; p=0.021), while no significant association was found with other histopathological parameters. Biopsy H3K27me3 level was not associated with pathological complete response (pCR); however, in matched analyses, post-treatment H3K27me3 H-score decreased in 50% of cases (59/118) (p<0.001). YAP-1 H-score was significantly higher in estrogen receptor (ER)-negative tumors (p=0.035). Biopsy YAP-1 H-score was associated with pCR (p=0.009). In staining pattern analyses, nuclear-dominant YAP-1 pattern in triple-negative breast carcinomas was strongly associated with pCR probability (OR≈11.0; p=0.016). Post-treatment H-score decreased significantly (p=0.005). In 62 cases with residual tumor, pattern evaluation demonstrated a shift from nuclear-dominant to cytoplasmic-dominant pattern in 24 of 29 cases in resection specimens (p<0.001). Our findings demonstrate that YAP-1 expression is higher in ER-negative tumors and that H3K27me3 level is associated with ER staining percentage, consistent with the literature. Moreover, YAP-1 and H3K27me3 expression are not merely static prognostic indicators in invasive breast carcinoma but appear to be dynamic biological regulators that may change during neoadjuvant treatment. Particularly, the association of nuclear YAP-1 pattern with pathological complete response in the triple-negative subtype and the observed post-treatment shift from nuclear to cytoplasmic localization suggest a potential link between these pathways and chemotherapy response. The treatment-associated decrease in H3K27me3 level may indicate epigenetic reprogramming. These findings may contribute to understanding the biological mechanisms underlying treatment response.