İlahiyat öğrencilerinin organ nakline bakış açısının değerlendirilmesi: Malatya ili örneği
An evaluation of the views of theology students regarding organ transplantation: A case study from malatya province
- Tez No: 1003581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Organ Nakli, Beyin Ölümü, Din, Din İşleri Yüksek Kurulu, Dini tutumlar, Öğrenci tutumu, Organ Transplantation, Brain Death, Religion, and the High Council of Religious Affairs, Religious attitudes, Student attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Karaciğer Nakli Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karaciğer Nakli Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Transplantasyon Koordinatörlüğü Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada İlahiyat Fakültesi lisans öğrencilerinin organ nakline ilişkin dini bilgilerinin ve yaklaşımlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırmanın evreni İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde lisans eğitimi gören 1300 öğrenciden oluşmaktadır. Evrenin tamamına ulaşmak hedeflenmiş olup gönüllü 513 öğrenci ile yüzyüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Verileri, Öğrenci bilgi formu ve araştırma amaçları doğrultusunda geliştirilen anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Mayıs 2024 - Ağustos 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmanın analizi IBM Software SPSS 21.0 paket analiz programı ile gerçekleştirilmiştir. Analiz bulguları sayı ve yüzde şeklinde tanımlayıcı olarak sunulmuştur. Bulgular: Çalışmaya katılanların %76'sı kız (389), %24'ü erkeklerden (124) oluşan lisans eğitimi öğrencileridir. Öğrencilerin %19'u ülkemizde organ nakline yeterince önem verildiğini düşünmektedir. Organ bankasının ülkemizde kurulması yönünde öğrencilerin %78'i olumlu bakarken, organ bağışı ve nakli hakkında bilgileri ise %25' dir. Ancak üniversitede eğitim gören öğrencilerin %16'sı organ naklinin dini boyutu hakkında bilgi sahibi iken bu rakam İslami sivil toplum kuruluşlarında bulunan öğrencilerde ise %9'larda kalmaktadır. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen fetvaya ise %63'ü olumlu bakmakta iken, bu öğrencilerin sadece %7'si İran dini müesseseleri tarafından verilen olumlu fetva ile organ naklinin yaygın bir şekilde yapıldığı bilgisine sahiptir. Sonuç: Bu araştırmanın sonuncunda İlahiyat Fakültesi öğrencileri ülkemizdeki dini otoritenin vermiş olduğu fetva hakkında bilgi sahibi iken, İran'daki dini kurum tarafından verilen fetva hakkında ise yeterli bilgi sahibi olmadıkları, dini sivil toplum kuruluşlarının organ nakli konusunda ilgisiz olduğu, dini eğitim alan öğrencilerin büyük bir oranının organ nakli hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research seeks to assess how undergraduate students in the Faculty of Theology comprehend and approach organ transplantation from a religious standpoint. Material and Method: The participants consisted of undergraduate students enrolled in the Faculty of Theology at İnönü University. Of the approximately 1,300 students within the faculty, data were successfully collected from 513 individuals. The questionnaire—formulated by the researcher with guidance from subject-matter experts—was administered between May and August 2024. As the research was geographically confined to Malatya, efforts were made to include a substantial portion of the faculty's student population. Therefore, no sampling method was applied. Upon completion of data collection, analysis was carried out using tools such as Microsoft Excel and SPSS. Findings: The participants of the study were undergraduate students, 76% of whom were women (n = 389) and 24% men (n = 124). Only 19% of respondents believed that organ transplantation receives adequate attention in Turkey. While 78% expressed support for the establishment of a national organ bank, just 25% demonstrated adequate knowledge regarding organ donation and transplantation. Moreover, 16% of university students reported being informed about the religious aspects of organ transplantation, whereas this awareness dropped to 9% among students affiliated with Islamic non-governmental organizations. Regarding the fatwa issued by the Presidency of Religious Affairs, 63% of participants viewed it positively. However, only 7% were aware of similar supportive rulings from Iranian religious authorities and the widespread acceptance of organ transplantation in that context. Conclusion: Although students enrolled in the Faculty of Theology are generally aware of the fatwa released by Turkey's official religious authority, their familiarity with similar rulings from religious institutions in Iran remains limited. Additionally, the findings suggest that religious civil society organizations show minimal involvement in matters related to organ transplantation. The data further reveal that a significant number of students undergoing religious education do not possess adequate knowledge on the subject of organ donation and transplantation.