OTOLİZE MAYA BİYOKÜTLESİNİN PROBİYOTİK BAKTERİ ENKAPSÜLASYONUNDA KULLANIMI
THE USE OF AUTOLYZED YEAST BİOMASS WALLS İN PROBİOTİC BACTERİA ENCAPSULATİON
- Tez No: 1003580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS ATALAR, DOÇ. DR. TAHRA EL OBEID
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevisiae, Mikroenkapsülasyon, Püskürtmeli kurutma, Hücre duvarı, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevisiae, Microencapsulation, Spray drying, Cell wall
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma kapsamında, yenilikçi bir taşıyıcı olan otolize Saccharomyces cerevisae maya hücre biyokütlesi kullanarak püskürtmeli kurutma tekniği ile Lactobacillus acidophilus probiyotik bakterisinin enkapsülasyonu optimize edilmiştir. Çalışmanın temel amacı, probiyotiklerin gastrointestinal sistemine ve depolama sürecine karşı dayanıklılığını artıracak etkili bir mikroenkapsülasyon sistemi geliştirmektir. Projenin deneysel tasarımı Yanıt Yüzey yöntemiyle oluşturulmuş olup, hava giriş sıcaklığı, kaplayıcı konsantrasyonu ve pompa hızı bağımsız değişkenler olarak belirlenmiştir. Analizler sonucunda elde edilen mikrokapsüllerin kuru madde oranlarının %93,77 ile %98,02 arasında, su aktivitesi değerlerinin ise 0,098 ile 0,335 arasında değiştiği saptanmıştır. Kurutma işlemi sonrası probiyotiklerin canlılık değerleri 5,53 ile 7,64 log kob/g aralığında ölçülmüştür. Simüle edilmiş mide ortamında yapılan testlerde hücrelerin 6,65 log kob/g seviyelerine kadar direnç gösterdiği, bağırsak sindirimi sonunda ise en yüksek 5,88 log kob/g canlılık değerine ulaşıldığı tespit edilmiştir. Mikrokapsüllerin 4 °C'de 90 gün süren depolama periyodu sonunda canlılıklarını 4,14 ile 6,15 log kob/g düzeyinde koruduğu görülmüştür. Yapılan yapısal karakterizasyon çalışmaları sonucunda, SEM görüntülemeleri optimum koşullarda üretilen kapsüllerin pürüzsüz ve küresel bir morfoloji sergilediğini ortaya koymuştur. FTIR analizleri ise protein ikincil yapısında beta-sheet (β-tabaka) oranındaki artışın daha dirençli bir kalkan yapısı oluşturduğunu doğrulamıştır. Araştırma verilerinin optimizasyonu sonucunda en ideal proses koşulları 145 °C hava giriş sıcaklığı, 8,95 mL/dak pompa hızı ve %10 kaplayıcı konsantrasyonu olarak belirlenmiş, S. cerevisiae maya hücre duvarının L. acidophilus için başarılı bir enkapsülasyon materyali olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the encapsulation of the probiotic bacterium Lactobacillus acidophilus was optimized by spray drying, using autolyzed Saccharomyces cerevisiae yeast cell biomass as an innovative wall material. The main objective of the study was to develop an effective microencapsulation system that would increase the resistance of probiotics to gastrointestinal and storage conditions. The experimental design for the project was created using the Box-Behnken method, with the air inlet temperature, coating concentration, and pump speed as independent variables. The analyses revealed that the dry matter content of the obtained microcapsules ranged from 93.77% to 98.02%, while the water activity values ranged from 0.098 to 0.335. After drying, the probiotic viability ranged from 5.53 to 7.64 log cfu/g. In tests conducted in a simulated stomach environment, the cells were found to be resistant to up to 6.65 log cfu/g, and at the end of intestinal digestion, the highest viability reached 5.88 log cfu/g. It was observed that the microcapsules-maintained viability between 4.14 and 6.15 log cfu/g after 90 days of storage at 4 °C. The structural characterization studies revealed that SEM images showed the capsules produced under optimal conditions exhibited a smooth and spherical morphology. FTIR analyses confirmed that the increase in the beta-sheet (β-sheet) ratio in the protein smoothness structure created a more resistant shield structure. Optimization of the research data determined the ideal process conditions to be an air inlet temperature of 145 °C, a pump speed of 8.95 mL/min, and a coating agent concentration of 10%. This confirmed that the S. cerevisiae yeast cell wall is a successful encapsulation material for L. acidophilus.