Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Yenidoğan Yoğun BakımÜnitesi'nde izlenen yenidoğanlarda trombositopeni sıklığı,nedenleri ve izlemi
Frequency, causes and monitoring of thrombocytopenia innewborns monitored at the Neonatal Intensive Care Unit ofAydın ​​Adnan Menderes University
  1. Tez No: 1003582
  2. Yazar: GİZEM ERGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ZİYA ARAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Neonatal trombositopeni, trombosit transfüzyonu, kanama, mortalite, Neonatal thrombocytopenia . Platelet transfusion . Bleeding. Mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yenidoğan döneminde trombosit sayısının 150.000/mm³'ün altında olması olarak tanımlanan trombositopeni, özellikle yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde sık karşılaşılan hematolojik bir sorundur. Bu çalışmada, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan bebeklerde trombositopeni sıklığının belirlenmesi; hastaların demografik özellikleri, etiyolojik risk faktörleri, uygulanan tedaviler ve klinik izlem sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2014-2020 yılları arasında izlenen ve en az bir kez trombositopeni saptanan 375 yenidoğan bebek retrospektif olarak değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi SPSS programı ile yapıldı ve p<0,05 değeri anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda trombositopeni sıklığı %10.9 olarak saptandı. Çalışmaya dahil edilen 375 hastanın %58,4'ü erkek, %78,4'ü sezaryen ile doğmuş olup, %23,92'si gestasyonel yaşına göre küçük (SGA) ve %20,7'si 1000 gramın altında doğum ağırlığına sahipti. Trombositopeni, olguların %62,9'unda erken, %37,1'inde geç başlangıçlıydı. En sık görülen komorbidit durumlar sepsis (%60,4), perinatal asfiksi (%53,9), hipoksik iskemik ensefalopati (%10,7) ve nekrotizan enterokolit (%8,5) idi. Hastaların %31,4'ünde kanama mevcuttu. En sık rastlanan kanamalar intrakranial (%40,86) ve kutanöz (%38,26) kanama idi. Hastaların %18,1'ine, %47,4'ü profilaktik, %52,6'sı tedavi amaçlı olmak üzere trombosit transfüzyonu uygulandı. İVİG tedavisi verilen 10 bebek (%2,66) vardı; dört olguda neonatal otoimmun trombositopeni, 4 olguda ise neonatal alloimmun trombositopeni düşünüldü. Ölen 27 hasta (%7,2) mevcuttu. Bu hastalarda aşırı düşük doğum ağırlığı, SGA, erken başlangıçlı trombositopeni, ağır trombositopeni, asfiksi, sepsis, NEK, İKK ve solunum sistemi kanaması oranı yüksekti. Bu 27 hastanın 11'i (%40,7) trombosit süspansiyonu almış olup üçüne (%27,2) proflaktik trombosit transfüzyonu uygulanmıştı. Sonuç: Yenidoğan trombositopenisi sıklıkla sepsis, NEK ve asfiksi gibi ağır sistemik hastalıkların bir göstergesi olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle düşük doğum ağırlıklı ve SGA bebeklerde risk daha yüksektir. Trombositopeni derinliği arttıkça transfüzyon ihtiyacı ve süreci uzamakla birlikte, mortalitenin trombosit sayısından ziyade altta yatan hastalık yükü ile ilişkili olduğu görülmüştür. Transfüzyon kararlarında bireyselleştirilmiş ve güncel kılavuzlarla uyumlu kısıtlayıcı bir yaklaşım izlenmesi klinik sonuçlar açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Thrombocytopenia, defined as a platelet count below 150,000/mm³ in the neonatal period, is a common hematological problem, especially in neonatal intensive care units. This study aimed to determine the frequency of thrombocytopenia in infants admitted to the neonatal intensive care unit; and to evaluate the demographic characteristics, etiological risk factors, treatments applied, and clinical follow-up results of the patients. 12 Methods: A retrospective evaluation was conducted on 375 newborn infants who were followed up in the Neonatal Intensive Care Unit of Adnan Menderes University Faculty of Medicine Application and Research Hospital between 2014-2020 and who were diagnosed with thrombocytopenia at least once. Statistical analysis of the data was performed using SPSS software, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: In our study, the prevalence of thrombocytopenia was found to be 10.9%. Of the 375 patients included in the study, 58.4% were male, 78.4% were born by cesarean section, 23.92% were small for gestational age (SGA), and 20.7% had a birth weight under 1000 grams. Thrombocytopenia was early onset in 62.9% of cases and late onset in 37.1%. The most common comorbidities were sepsis (60.4%), perinatal asphyxia (53.9%), hypoxic- ischemic encephalopathy (10.7%), and necrotizing enterocolitis (8.5%). Bleeding was present in 31.4% of patients. The most common types of bleeding were intracranial (40.86%) and cutaneous (38.26%) bleeding. Platelet transfusions were administered to 18.1% of patients, 47.4% prophylactically, and 52.6% therapeutically. Ten infants (2.66%) received IVIG treatment; neonatal autoimmune thrombocytopenia was suspected in four cases, and neonatal alloimmune thrombocytopenia in four cases. Twenty-seven patients (7.2%) died. These patients had a high incidence of extremely low birth weight, SGA, early- onset thrombocytopenia, severe thrombocytopenia, asphyxia, sepsis, NEC, IVH, and respiratory system bleeding. Of these 27 patients, 11 (40.7%) received platelet suspension, and three (27.2%) received prophylactic platelet transfusion. Conclusion: Neonatal thrombocytopenia frequently presents as an indicator of severe systemic diseases such as sepsis, NEC, and asphyxia. The risk is particularly higher in low birth weight and SGA patients. While the need for and duration of transfusions increase with the depth of thrombocytopenia, mortality appears to be related more to the underlying disease burden than to platelet count. An individualized and restrictive approach to transfusion decisions, consistent with current guidelines, is crucial for clinical outcomes.