Muzaffer İzgü'nün öyküleri örnekleminde Türkçede özne türleri
Types of subjects in Turkish in the sampling of Muzaffer İzgü's stories
  1. Tez No: 1003660
  2. Yazar: AÇELYA YURDAGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YETER TORUN ÖĞRETMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, Özne, Türkiye Turkish, Subject
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın konusu, Muzaffer İzgü'nün öyküleri örnekleminde özne ve özne türleridir. Çalışma; Giriş, Kuramsal Açıklamalar ve İlgili Çalışmalar, Yöntem, Bulgular, Sonuç ve Öneriler olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, önemi ve sınırlılıkları ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Kuramsal Açıklamalar ve İlgili Çalışmalar bölümünde özne kavramının tanımına, araştırmacıların özne ile ilgili düşüncelerine ve özne türleri ile ilgili tartışmalara yer verilmiştir. Bu düşünceler ışığında Muzaffer İzgü'nün öykülerinde özne türleri; çatı ilişkisi bakımından, durum ekleriyle ilişkisi bakımından ve göstergebilim bağlamında olmak üzere üç başlık altında ele alınmıştır. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bulgular bölümünde Muzaffer İzgü'nün üç öykü kitabından hareketle özne türleri incelenmiş ve örnekleri verilmiştir. Muzaffer İzgü'nün öykülerinde sık kullanılan özne türleri tespit edilmiştir. Sonuç ve Öneriler bölümünde incelenen bulgularla ilgili sonuçlara ve özne ile ilgili araştırmalar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the notion of the subject and its types within the sample of Muzaffer İzgü's short stories. The study consists of five sections: Introduction, Theoretical Explanations and Related Studies, Method, Findings, and Conclusion and Recommendations. In the Introduction section, explanations regarding the purpose, significance, limitations, and assumptions of the study are provided. The section titled Theoretical Explanations and Related Studies includes definitions of the concept of the subject, researchers' views on the subject, and discussions concerning the types of subjects. In light of these perspectives, the types of subjects in Muzaffer İzgü's short stories are examined under three headings: in terms of voice (syntactic relations), in terms of their relationship with case markers, and within the framework of semiotics. Both quantitative and qualitative research methods were employed in the study. In the Findings section, subject types were analyzed and exemplified based on three short story books by Muzaffer İzgü. The frequently used subject types in İzgü's stories were identified. In the Conclusion and Recommendations section, conclusions related to the analyzed findings and suggestions for further research on the subject are presented.