Muzaffer İzgü'nün roman ve öykülerinde Adana
Adana in novel and tales of Muzaffer İzgü
- Tez No: 125324
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEDRİ AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Muzaffer f^giî, İsgii, Adana, Roman, Öykü
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
ÖZET Muzaffer İzgü'nün Roman ve Öykülerinde Adana Özgün MAZMAN Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Bedri AYDOĞAN Ekim 2002, 284 Sayfa Bu çalışma“Muzaffer İzgü'nün Roman ve Öykülerinde Adana'mn Yansıması”m incelemektedir. Çalışma Adana'mn ve Muzaffer îzgü'nün kısa bir tanıtımı ile başlamaktadır. Çalışmanın Adana'mn çeşitli açılardan tanıtılmasına ve İzgü'nün Adana'sını daha iyi anlamamıza yardımcı olacağı düşünülmektedir. 1933 yılında Adana'da doğan yazar, yoksullukla geçen bir çocukluğun ardından Diyarbakır İlköğretmen okulunu bitirip öğretmenlikten emekli olmuştur. Roman, öykü, tiyatro, radyo oyunu ve çocuk kitapları türlerinde yapıtlar veren yazar edebî yaşamına Aydın'daki Hüraydm gazetesinde 1959 yılında küçük öyküler ve röportajlarla başlamıştır. İlk kitabı 1970 yılında basılan Gecekondu adlı öykü kitabıdır. Adanalı olan yazar Adana'yı birçok yönüyle yapıtlarına yansıtmış ve kimi yapıtlarında Adana'yı mekan olarak almıştır. Adana'mn mekan olarak seçildiği, Zıkkımın Kökü, İt Adası, İlyas Efendi ve Dilber romanları ile Gecekondu adlı uzun öyküde Adana doğrudan görülmektedir. Çok sayıdaki öykü kitabında Adana'yı çeşitli açılardan yansıtan öyküler oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada Muzaffer İzgü'nün roman ve öykülerinde Adana ekonomik ve sosyal yönden olmak üzere iki başlık altında incelenmiştir. Yazar Adana'yı mekan olarak seçen yapıtlarında genellikle emekçileri, geçim sıkıntısı içindeki insanları, işçileri, işsizleri, gecekondu insanını işlemiştir. Çalışma yaşamları ve üretim ilişkilerine göre kahramanlar sosyal ve güncel yaşanılan açısından daha derinlemesine ele alınmıştır. Adana'mn yetiştirdiği değerli sanatçılardan biri olan İzgü, mizaha ve toplumsal bilincin oluşturulmasına, toplumsal eleştiriye daha çok önem vermiş,kimi yerlerde Adana'yı bir mekan işlevi ile sınırlayıp fon olarak kullanmış, kimi yerlerde ise bölge yaşamını, kültürünü canlı bir biçimde sunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Adana In Novel and Tales Of Muzaffer İzgü Özgün MAZMAN Master Thesis, Department of Turkish Language and Literature Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Bedri AYDO?AN Ekim 2002/page 284 This work investigates the“Reflections of Adana in the novels and tales of Muzaffer İzgü”. The short presentation of Adana and Muzaffer İzgü is given in the introduction. The thesis will assist to present Adana in different aspects and aims to introduce Muzaffer İzgü's Adana. The author is born in Adana in 1933 and after having poverty in his childhood, he extended Diyarbakır primary teacher education school and retired as a teacher. The author produced novels, tales, theatre, radio plays and books for children and continued his literature life later in Hüraydın newspaper in Aydın province in 1959 with short tales and interviews. His first book published in 1970 is“Gecekondu”. As on Adana citizen, he reflected many aspects of Adana in his literature pieces and has chosen directly Adana in his many books, such as Zıkkımın Kökü, İt Adası, İlyas Efendi and Dilber novels and his long tale named Gecekondu. In this thesis, Adana has been investigated in two main headlines namely economics and social aspects in Muzaffer İzgü's novel and tales. The author who has chosen Adana in most of his pieces introduced usually the works, the people in poverty, unemployed and getto life. The characters has been regarded in details according to their work life and production relation. İzgü, being one of the prominent authors originating from Adana, has given importance to humour and the formation of social consciousness and criticism. In some cases, he has used Adana only as a background and in some, he has vividly introduced the life style of the region with its creature. jCey-Wtmfe: Muzaffer izgü, İzgü, Adana, Novel, Tale