Düşünen ve öğrenen bir program nasıl tasarlanır? Bir program tasarısı modelleme çalışması
How to design thinking and learning curriculum? A study on curriculum design model
  1. Tez No: 1003664
  2. Yazar: TUĞÇE YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YILMAZ KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünen ve Öğrenen Program, Program Teorisi, Özsel Teori, Program Tasarım Modeli, Tasarım ve Geliştirme Araştırması, Program tasarısı, Teorik, Öğretim programları, Thinking and Learning Curricula, Curriculum Theory, Substantive Theory, Curriculum Design Model, Design and Development Research, Curriculum design, Theoretical, Teaching curriculums
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Alan yazında, mevcut eğitim programlarının teknolojik ve epistemolojik dönüşümler karşısında yaşadığı yapısal durağanlık ve değişime uyum sağlama güçlükleri önemli bir sorun alanı olarak ele alınmaktadır. Programların çoğunlukla statik yapılar sergilemesi ve dışsal müdahalelere bağımlı olması, çağın gerektirdiği esnek ve uyarlanabilir öğrenme ortamlarının geliştirilmesini sınırlamaktadır. Bu çalışmada, söz konusu soruna yanıt oluşturmak amacıyla Düşünen ve Öğrenen Program (DÖP) olarak adlandırılan program tasarım modeli geliştirilmiştir. Araştırmanın amacı, eğitim programını öz-yansıtma süreçlerine sahip, kendi işleyişini değerlendirebilen ve belirli koşullar doğrultusunda dönüşüm gerçekleştirebilen bir sistem olarak ele alan DÖP tasarım modelinin kuramsal ve yapısal çerçevesini ortaya koyacak tasarım modeli geliştirmektir. Tasarım ve geliştirme araştırması yaklaşımıyla yürütülen çalışmada; derleme çalışması, uzman görüşleri ve atölye çalışmaları yoluyla elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bu süreçte modelin temel bileşenleri, işleyiş mekanizmaları ve sistemsel ilişkileri yapılandırılmıştır. DÖP, dinamik bir sistem anlayışı çerçevesinde kavramsallaştırılmış olup, sahadan elde edilen verileri analiz ederek programın işleyişine yönelik geri bildirimler üretmeyi amaçlamaktadır. Yapay zekâ ve veri temelli yaklaşımlarla desteklenen bu yapı, program geliştirme süreçlerinde süreklilik, uyarlanabilirlik ve refleksif değerlendirme olanakları sunmaktadır. Bu yönüyle DÖP tasarım modeli, eğitim programlarının uyarlanabilir ve esnek biçimde tasarlanmasına yönelik bir tasarım model önerisi niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In the relevant literature, the issue of structural stagnation and the challenges faced by existing education curricula in adapting to technological and epistemological transformations is identified as a significant problem area. The predominance of static structures and reliance on external interventions in educational curriculums hinders the cultivation of agile and adaptable learning environments, which are imperative in the contemporary era. In this study, a curriculum design model called the Thinking and Learning Curriculum (TLC) has been developed to address this problem. The objective of the present research is to develop a design model that will reveal the theoretical and structural framework of the TLC design model. The latter is approached as a system capable of self-reflection, evaluating its own functioning, and transforming itself under certain conditions. The study was conducted using a design and development research approach, with data obtained through literature review, expert opinions, and workshops being analysed using content analysis methods. In the course of the process, the fundamental components of the model, together with its operating mechanisms and systemic relationships, were subjected to a process of structuring. TLC is conceptualised within a dynamic systems framework and aims to analyze data obtained from the field to generate feedback on the curriculum's operation. The utilisation of artificial intelligence and data-driven methodologies ensures continuity, adaptability, and the capacity for reflexive evaluation in curriculum development processes. In this respect, the TLC design model constitutes a design model proposal for the adaptive and flexible design of educational currriculum.