Hakan Günday'ın romanlarında dil, anlam ve anlatı ilişkisi: İroni, çıkarım, aktarma, benzetme ve alışılmamış bağdaştırmalar
The relationship between language, meaning, and narrative in the novels of Hakan Günday: Irony, inference, transfer, simile, and unconventional collocations
  1. Tez No: 1003669
  2. Yazar: NESİBE DİDEM BALTACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN SUZİ TOKATLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Dil bilgisi-aktarma cümlesi, Kavramsal anlambilim, Kavramsal metafor kuramı, Türk romanı, Language, Grammar-reporting clause, Conceptual semantics, Conceptual metaphor theory, Turkish novel
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Hakan Günday'ın romanlarında dilin anlamsal ve anlatısal işleyişini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada, yazarın anlatı dilini kuran temel unsurlar arasında yer alan ironi, çıkarımlar, aktarmalar, benzetmeler ve alışılmamış bağdaştırmalar, dilbilimsel ve anlambilimsel bir çerçevede ele alınmıştır. İnceleme, Hakan Günday'ın Kinyas ve Kayra, Zargana, Piç, Malafa, Azil, Ziyan, Az ve Daha adlı romanlarıyla sınırlandırılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş olup metinler, betimleyici ve çözümleyici bir yaklaşımla incelenmiştir. Kuramsal çerçevede anlamsal sapma, mecaz, aktarma ve alışılmamış bağdaştırma kavramları esas alınmış ve elde edilen veriler, romanların anlatı bağlamı içinde değerlendirilmiştir. Çalışmada, doğrudan alıntılar aracılığıyla yazarın dilsel tercihleri somutlaştırılmış ve bu tercihlerin anlatı dünyasına katkısı tartışılmıştır. İnceleme sonucunda, Hakan Günday'ın romanlarında söz konusu dilsel yapıların rastlantısal ya da yalnızca estetik amaçlı kullanılmadığı; aksine şiddet, yabancılaşma, etik çözülme ve ironi gibi temaların dil düzeyinde inşa edilmesini sağlayan temel anlatı stratejileri olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda çalışma, Hakan Günday'ın roman dilinin özgünlüğünü ortaya koyarak Türk dili ve edebiyatı alanındaki dil incelemelerine katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the semantic and narrative functioning of language in the novels of Hakan Günday. The research focuses on irony, inferences, transfers, similes and unconventional collocations as the fundamental elements shaping the author's narrative language. The scope of the study is limited to Günday's novels Kinyas and Kayra, Zargana, Piç, Malafa, Azil, Ziyan, Az, and Daha. The study adopts a qualitative research method, and the texts are analyzed through a descriptive and analytical approach. Within the theoretical framework, the concepts of semantic deviation, figurative language, transfer, and unconventional collocation are taken as the basis of analysis. The data obtained are evaluated within the narrative context of the novels, and the author's linguistic preferences are concretized through direct quotations. The findings of the study indicate that these linguistic structures in Günday's novels are not used randomly or merely for aesthetic purposes. On the contrary, they function as fundamental narrative strategies that construct themes such as violence, alienation, ethical disintegration, and irony at the level of language. In this respect, the study aims to contribute to linguistic analyses in the field of Turkish language and literature by revealing the originality of Hakan Günday's novelistic language.