Genç yetişkinlerde nesne ilişkileri ve büyüme korkusu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between object relations and growth fear in young adults
  1. Tez No: 1003670
  2. Yazar: SÜMEYYE ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜLTEGİN ÖGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım veren nesne, Erken dönem nesne ilişkileri, Caregiving object, Early phase object relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı genç yetişkinlerde nesne ilişkileri ve büyüme korkusu düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, genç yetişkinlerin bağımsızlaşmak, bireysel sorumluluğunu üstlenmek, aile kurmak gibi konularda yaşadıkları zorluklara nesne ilişkileri bağlamında ve psikososyal bağlamda ışık tutmayı hedeflemektedir. Araştırma ilişkisel tarama modeline göre yürütülmüştür. Örneklem için İstanbul ilinde yaşayan ve 18-30 yaş arası 360 katılımcıya ulaşılmış, bu katılımcılardan ölçek ve anket yoluyla nicel veriler toplanmıştır. Araştırma için veriler Sosyo-Demografik Form ile elde edilmiş ve Bell Nesne İlişkileri Ölçeği ve Büyüme Korkusu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, SPSS programı aracılığıyla Pearson korelasyon analizi, gruplar arası t-testi, tek yönlü ANOVA ve regresyon analizlerine tabii tutulmuştur. Analiz sonucunda hem sosyo-demografik değişkenlerle bağımlı değişkenler arasında hem de bağımlı değişkenler arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Cinsiyet grupları arasında yapılan gruplar arası karşılaştırma analizinin sonuçlarında anlamlı farklılıklar çıkarken, aylık kazanılan gelir miktarına göre farklı gruplar arasında yapılan gruplar arası karşılaştırma analizinin sonucunda da anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak, genç yetişkinlerin büyüme korkusu ve yetişkin hayata geçiş süreçleri, nesne ilişkileri ve bağlanma örüntüleri ile ilişkili görünmektedir. Psikolojik danışmanlık ve klinik bağlamda bu değişkenlere yönelik farkındalık çalışmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between object relations and fear of growing up in young adults. The study aims to illuminate the difficulties young adults experience in matters such as becoming independent, taking personal responsibility, and starting a family, both in the context of object relations and psychosocial contexts. The research was conducted using a relational survey model. The sample consisted of 360 participants aged 18-30 living in Istanbul, and quantitative data were collected from these participants through scales and questionnaires. Data were collected using the Socio-Demographic Form, which used the Bell Object Relations Scale and the Fear of Growing Up Scale. The data were subjected to Pearson correlation analysis, inter-group t-test, one-way ANOVA, and regression analyses using SPSS. The analysis revealed significant relationships between both socio-demographic variables and dependent variables, as well as between dependent variables. Significant differences were found in the results of the inter-group comparison analysis conducted between gender groups, and a significant difference was also found in the results of the inter-group comparison analysis conducted between different groups based on monthly income. In conclusion, young adults' fear of growing up and their transition to adulthood appear to be related to object relations and attachment patterns. Mindfulness studies on these variables are recommended in counseling and clinical settings.