2886 sayılı devlet ihale kanunu temelinde idare mallarına ilişkin sözleşmelerin hukuki rejimi
The legal regime of the contracts regarding public property based on state procurement law no. 2886
  1. Tez No: 1003668
  2. Yazar: SEYİT RASİM DORU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adli hukuk, Borçlar hukuku, Kamu hukuku, İdare hukuku, İdarenin özel hukuk sözleşmeleri, Judicial law, Law of obligations, Public law, Administrative law, Administration's private law agreements
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmamızda, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve ondan sadır olan uyuşmazlıklar temel alınarak idare mallarının işletilmesi ve yönetilmesine ilişkin sözleşmelerin hukuki rejimi irdelenmiştir. Bu kapsamda, birinci bölümde; idare mallarının türleri, idarenin yaptığı sözleşmelerin hukuki niteliği ve kira sözleşmelerinin özel hukuk ile idare hukukunda nasıl anlaşıldığı genel olarak anlatılmıştır. İkinci bölümde söz konusu sözleşmelerin esasına dair ortaya çıkan uyuşmazlıkların türleri ile idari yargının ve adli yargının bu konudaki yaklaşımı incelenmiştir. Son olarak üçüncü bölümde, söz konusu sözleşmelere dair yargılama usulü bakımından ortaya çıkan uyuşmazlıklar incelenmiş ve Danıştay, Yargıtay ve Uyuşmazlık Mahkemesi'nin konuya ilişkin yaklaşımları ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the legal regime of the contracts related to management and conducting public properties is examined based on the State Procurement Law No. 2886 and the disputes arising from this Law. In this context, in the first chapter, the types of public properties, the legal characteristic of the contracts made by the administration and how the lease contracts are understood in private law and administrative law are explained in general. In the second chapter, the types of disputes which arise on the basis of the contracts in question and the approaches of the administrative justice and ordinary (judicial) justice are explicated. Finally, in the third chapter, the disputes arising in terms of the proceedings regarding the contracts in question are analy…