Investigating the effects of akkermansia muciniphila and its derived bioactive molecules on anoikis resistance in colorectal cancer metastasis
Akkermansia muciniphila ve türevi biyoaktif moleküllerin kolorektal kanser metastazında anoikis direnci üzerindeki etkilerinin araştırılması
- Tez No: 1003715
- Danışmanlar: Prof. Dr. ERCAN ÇAÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Onkoloji, Biyoloji, Mikrobiyoloji, Oncology, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Akkermansia muciniphila, Akkermansia muciniphila
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Kolorektal kanserin (KRK) ilerlemesi ve metastazı; hücre sağkalımını, hücre göçünü ve anoikise direnci artıran moleküler mekanizmalar tarafından yönlendirilmektedir. Artan kanıtlar, bağırsak mikrobiyotasının bu süreçleri aktif olarak etkileyebildiğini göstermektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın temel amacı Akkermansia muciniphila'nın kolorektal kanserin agresifliği üzerindeki etkisini; gen ekspresyonu, sitotoksisite, hücre göçü ve anoikis analizleri yoluyla araştırmaktır. Bu amaçla, primer ve metastatik hastalığı temsil eden insan KRK hücre hatları ile normal stromal hücreler, A. muciniphila tek başına veya 5-florourasil (5-FU) ile kombinasyon halinde muamele edilmiştir. Sitotoksisite MTT testi ile değerlendirilirken, hücre göçü ve anoikise duyarlılık sırasıyla yara iyileşme (wound-healing) ve anoikis analizleri ile incelenmiştir. Sağkalım, apoptoz ve metastazla ilişkili temel düzenleyicilerdeki değişimleri belirlemek amacıyla gen ekspresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, A. muciniphila'nın kolorektal kanser hücrelerinde seçici sitotoksik etki gösterirken normal hücreler üzerinde minimal etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Moleküler düzeyde, A. muciniphila'nın anormal MUC13 ekspresyonunu anlamlı biçimde baskıladığı; KRAS, MEK1 ve PIK3CA dahil olmak üzere MAPK ve PI3K/AKT yolaklarında yer alan kritik genleri inhibe ettiği ve tümör baskılayıcı PTEN ekspresyonunu yeniden artırdığı saptanmıştır. Bu değişikliklere, BAX artışı ve BCL2 azalması ile karakterize pro-apoptotik bir kayma eşlik etmiştir. Fonksiyonel olarak, A. muciniphila kolorektal kanser hücrelerinin göçünü belirgin şekilde baskılamış ve metastatik SW620 hücreleri dahil olmak üzere anoikise duyarlılığı artırmıştır. A. muciniphila ve 5-FU kombinasyonu en güçlü inhibitör etkiyi göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma A. muciniphila'nın hücre göçünü baskılayarak, anoikise duyarlılığı yeniden kazandırarak ve onkojenik sinyal yolaklarını çoklu düzeylerde yeniden programlayarak kolorektal kanser hücrelerini seçici biçimde hedeflediğini göstermektedir. Bu bulgular, A. muciniphila'nın kolorektal kanser tedavisinde destekleyici, mikrobiyota temelli bir yaklaşım olarak potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer (CRC) progression and metastasis are driven by molecular mechanisms that promote cell survival, migration and resistance to anoikis. Increasing evidence indicates that gut microbiota can actively influence these processes. Therefore, the main goal of this study was the investigation of the impact of Akkermansia muciniphila on colorectal cancer aggressiveness by assessing gene expression, cytotoxicity, migration and anoikis assays. First, A. muciniphila was used as monotherapy or combined with 5-fluorouracil (5-FU) on human CRC cell lines derived from primary and metastatic disease and normal stromal cells. The cytotoxic effect was measured with MTT assay, whereas migration and the sensitivity to anoikis were analyzed by wound-healing assays and anoikis assay, respectively. Gene Expression Analysis was used to assess the expression of the key survival, apoptotic and metastatic regulators. Our data indicated that A. muciniphila cytotoxicity was highly selective for CRC cells and less toxic to normal cells. At the molecular level, A. muciniphila was able to reduce the aberrant expression of MUC13, and it suppressed several critical genes involved in the MAPK and PI3K/AKT signaling pathways, such as KRAS, MEK1 and PIK3CA as well as it restored the expression of the tumor suppressor gene PTEN. At the functional level, A. muciniphila inhibited CRC cell migration and increased sensitivity to anoikis even in metastatic SW620 cells, and its combination with 5-FU resulted in the most significant inhibition effects. Overall, this study demonstrates that A. muciniphila selectively induce cell death in colorectal cancer cells through suppression of migration, restoration of sensitivity to anoikis and reprogramming of oncogenic signaling pathways at multiple levels. Collectively, these studies support the potential for using A. muciniphila as a supportive microbiota based-approach to enhance treatment options for colorectal cancer.