Site characterizations at the afad strong ground motion stations and evaluation of the site effects in the region affected by the 6 february 2023 Kahramanmaraş earthquakes
6 şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgedeki afad kuvvetli yer hareketi istasyonlarında zemin karakterizasyonlarının yapılması ve yer etkilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1003734
  2. Yazar: AHMET KAAN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEREM KOÇKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat mühendisliği, Civil engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri (Mw 7.7 ve 7.6), Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca yer alan geniş bir bölgede önemli can ve mal kaybına neden olmuştur. Mw=7.7 Pazarcık depreminden sonra 31 adet AFAD güçlü yer hareketi istasyonunun 0.3 g ve üzerinde ivme değerleri kaydettiği tespit edilmiştir. Bu tez çalışmasında, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde yüksek ivme kaydı alan 31 adet AFAD güçlü yer hareketi istasyonunun 22'sinde, zeminlerin sismik hız profillerinde deprem sonrası zemin yenilmelerine ve diğer doğrusal olmayan davranışlara bağlı olarak meydana gelmiş olabileceği düşünülen yer etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda, deprem sonrası 22 adet istasyonda Yüzey Dalgalarının Çok Kanallı Analizi (MASW) ve Titreşimcik Dizi Yöntemi (MAM) yöntemleri ile sismik ölçümler alınmıştır. Elde edilen kayma dalgası hızı (Vs) profilleri AFAD TADAS veri tabanında yer alan deprem öncesi Vs profilleri ile karşılaştırılmıştır. Sekiz istasyonda ölçüm sonrası elde edilen profillerde ortalama Vs değerlerinde 55–60 m/s'lik bir düşüş gösterdiği belirlenmiştir. Belirlenmiş olan 8 adet istasyon için DEEPSOIL programı ile bir boyutlu (1B) doğrusal olmayan zemin tepki analizleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, ölçülen Vs profillerine dayalı analizlerde, AFAD Vs profilleriyle yapılan analizlere kıyasla daha yüksek birim şekil değiştirmeler ve yer değiştirmeler elde edilmiş; buna paralel olarak bazı periyot aralıklarında spektral ivme değerlerinde artışlar gözlenmiştir. Özellikle zayıf ve kalın alüvyon birimlerin bulunduğu bazı istasyonlarda, zemin hâkim periyodunun uzadığı ve spektral büyütmelerin orta–uzun periyotlara kaydığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, istasyonlarda kaydedilen yer hareketlerinin yalnızca yerel zemin koşulları ile açıklanmasının yeterli olmadığı; yakın fay etkileri, kaynak mekanizması ve topoğrafya gibi tüm etkenlerin bir arada değerlendirilmesi gerektiğini göstermiştir. Buna bağlı olarak zemin etkilerinin depremde meydana gelen hasarlar üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma mevcut zemin etkilerinin değerlendirilmesi konusunda bir bakış açısı sağlayacak; gelecekteki depremler için tehlike ve ilgili risk değerlendirmelerine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The Kahramanmaraş earthquakes on 6 February 2023 (Mw 7.7 and 7.6) caused significant loss of life and property across a wide region along the East Anatolian Fault Zone. After the Mw 7.7 Pazarcık earthquake, it was identified that 31 AFAD strong-motion stations recorded peak accelerations of 0.3 g or higher. In this thesis study, site effects attributed to post-earthquake soil softening and other nonlinear behaviors in the seismic velocity profiles of soils were investigated at 22 of the 31 AFAD strong-motion stations that recorded high accelerations during the 6 February 2023 Kahramanmaraş earthquakes. In this context, post-earthquake seismic measurements were carried out at 22 stations using the Multichannel Analysis of Surface Waves (MASW) and the Microtremor Array Method (MAM). The obtained shear-wave velocity (Vs) profiles were compared with the pre-earthquake Vs profiles available in the AFAD TADAS database. At eight stations, the post-measurement profiles showed a decrease in the average Vs values to 55–60 m/s. One-dimensional (1D) nonlinear site response analyses were carried out for the selected eight stations using the DEEPSOIL software. According to the analysis results, studies based on the measured Vs profiles yielded higher strains and displacements than those based on the AFAD Vs profiles; in parallel, increases in spectral acceleration values were observed in specific period ranges. Especially at some stations where weak, thick alluvial layers are present, it has been determined that the dominant period of the ground motion has increased and that spectral amplifications have shifted to medium- to long-periods. However, the recorded ground motions at the stations indicate that an explanation based solely on local soil conditions is insufficient, and that all factors, such as near-fault effects, source mechanism, and topography, need to be evaluated together. Accordingly, it is thought that site effects can contribute to earthquake damage. This study will provide a perspective on the assessment of existing soil effects and will contribute to hazard and risk assessments for future earthquakes.