COVID-19 pandemi sürecinin dijital bankacılık ürün ve hizmet kullanımına etkisi: Türkiye örneği
The effect of COVID-19 pandemic process on digital banking product and service usage: The case of Turkey
  1. Tez No: 1003743
  2. Yazar: SERKAN KAKKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik bankacılık, Türk bankacılık sektörü, Electronic banking, Turkish banking sector
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
Özet
Pandemi döneminin bankacılık sektöründe dijitalleşmenin hızlanmasına olumlu bir katkı sunduğu ifade edilmektedir. Bu nedenle dijitalleşmenin bankacılık sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirmek gerekmektedir. Ancak literatürde pandemi dönemin öncesi ve sonrası dijitalleşme düzeyi hakkında bilinenler sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı pandemi öncesi ve sonrası dönemde Türkiye'deki bankacılık faaliyetlerinde dijital bankacılık ürün ve hizmetleri kullanma davranışının nasıl değiştiğini nicel verilerle açıklamaktır. Çalışmanın araştırma sorusu ise“pandemi öncesi ve sonrası dönemde Türkiye'deki dijital bankacılık ürün ve hizmetleri kullanma davranışında istatistiksel değişimler var mıdır?”olarak belirlenmiştir. Çalışma kapsamında dijital bankacılık, internet bankacılığı, mobil bankacılık, çağrı merkezleri ve bankalararası kart merkezi verilerine ilişkin 60 hipotez geliştirilmiştir. Çalışmada ikincil veriler kullanılmıştır. Tüm hipotezler için normal dağılım testi yapılmıştır. Normal dağılım testi sonuçlarına göre normal dağılım sağlayan hipotezler için tek örneklem t testi, normal dağılım sağlamayanlarda ise Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgulara göre, dijital bankacılık kullanımında istatistiksel olarak anlamlı artış gözlenmiştir. İnternet bankacılığı kullanımı azalırken, mobil bankacılık kullanımı artmaktadır. Çağrı merkezleri açısından görüntülü çağrılar sesli çağrılardan daha çok tercih edilmektedir. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) açısından temassız ödeme yöntemleri hacim ve miktar olarak artmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is stated that the pandemic period positively contributed to the acceleration of digitalization in the banking sector. Therefore, it is necessary to evaluate the effects of digitalization on the banking sector. However, what is known in the literature about the level of digitalization before and after the pandemic remains limited. Therefore, the aim of this study is to explain, with quantitative data, how the behavior of using digital banking products and services in banking activities in Turkey changed in the pre- and post-pandemic periods. The research question of the study is determined as“Are there statistically significant changes in the behavior of using digital banking products and services in Turkey in the pre- and post-pandemic periods?”Within the scope of the study, 60 hypotheses were developed regarding digital banking, internet banking, mobile banking, call centers, and interbank card center data. Secondary data were used in the study. Normal distribution tests were performed for all hypotheses. According to the results of the normal distribution test, the one-sample t-test was used for hypotheses that yielded a normal distribution, and the Mann-Whitney U test was used for those that did not yield a normal distribution. According to the findings, a statistically significant increase was observed in the use of digital banking. While the use of internet banking decreased, the use of mobile banking increased. In terms of call centers, video calls are preferred more than voice calls. From the perspective of the Interbank Card Center (BKM), contactless payment methods are increasing in both volume and quantity.