Aile Sağlığı Merkezine başvuran 18-65 yaş arası bireylerde e-sağlıklı beslenme okuryazarlığı ile sağlıklı beslenme tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 1003777
  2. Yazar: ŞAFAK EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YASİN SELÇUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: e-sağlıklı beslenme okuryazarlığı, sağlıklı beslenme tutumu, beslenme davranışı, aile sağlığı merkezi, e-healthy diet literacy, healthy eating attitude, dietary behavior, family health center
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: E-sağlıklı beslenme okuryazarlığı, bireylerin dijital ortamlardan edindikleri beslenme bilgilerini değerlendirme ve günlük yaşama yansıtma becerisini ifade eder. Sağlıklı beslenmeye yönelik tutumlar ise beslenme davranışlarını belirleyen önemli faktörlerdir. Bu çalışmada, aile sağlığı merkezine başvuran 18–65 yaş arası bireylerde e-sağlıklı beslenme okuryazarlığı düzeyinin sağlıklı beslenmeye yönelik tutum üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte planlanan araştırma, 01.08.2025–01.11.2025 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'na bağlı Aziziye ve Pelitköy Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 398 birey dahil edilmiştir. Veriler sosyodemografik form, E-Sağlıklı Beslenme Okuryazarlığı Ölçeği ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Analizlerde t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve doğrusal regresyon yöntemleri kullanılmış, p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 33,66±12,05 olup %55,3'ü kadındır. SBİTÖ puan ortalaması 70,48±10,16, e-SBOÖ puan ortalaması 27,97±5,90 bulunmuştur. Esağlıklı beslenme okuryazarlığı ile sağlıklı beslenme tutumu arasında pozitif ve anlamlı ilişki saptanmıştır (r=0,284; p<0,001). Akıllı telefon kullanan, beslenme amacıyla internetten bilgi arayan ve e-sağlık uygulaması kullanan bireylerde her iki ölçek puanı daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). E-sağlıklı beslenme okuryazarlığı sağlıklı beslenme tutumunun anlamlı bir yordayıcısıdır (β=0,185; p<0,001). Sonuç: E-sağlıklı beslenme okuryazarlığı ile sağlıklı beslenmeye yönelik tutum arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Dijital beslenme bilgisinin doğru değerlendirilmesi, sağlıklı beslenme davranışlarının geliştirilmesinde önemlidir. Birinci basamakta bu okuryazarlığı artırmaya yönelik girişimler planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: E-healthy diet literacy refers to individuals' ability to evaluate nutritionrelated information obtained from digital environments and apply it to daily life. Attitudes toward healthy eating are important factors influencing dietary behaviors. This study aimed to examine the effect of e-healthy diet literacy on attitudes toward healthy eating among individuals aged 18–65 years attending family health centers. Materials and Methods: This cross-sectional, descriptive, and correlational study was conducted between August 1, 2025 and November 1, 2025 at Aziziye and Pelitköy Training Family Health Centers affiliated with the Department of Family Medicine, Ondokuz Mayıs University. A total of 398 individuals were included in the study. Data were collected using a sociodemographic questionnaire, the E-Healthy Diet Literacy Scale, and the Attitude Scale for Healthy Nutrition. Independent samples t-test, oneway ANOVA, Pearson correlation, and linear regression analyses were performed. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the participants was 33.66±12.05 years, and 55.3% were female. The mean score of the Attitude Scale for Healthy Nutrition was 70.48±10.16, while the mean score of the E-Healthy Diet Literacy Scale was 27.97±5.90. A positive and statistically significant correlation was found between e-healthy diet literacy and attitudes toward healthy eating (r=0.284; p<0.001). Participants who used smartphones, searched for nutrition information on the internet, and used e-health applications had significantly higher scores on both scales (p<0.001). E-healthy diet literacy was found to be a significant predictor of attitudes toward healthy eating (β=0.185; p<0.001). Conclusion: A positive and significant relationship was found between e-healthy diet literacy and attitudes toward healthy eating. The ability to accurately evaluate digital nutrition information plays an important role in the development of healthy eating behaviors. Interventions aimed at improving e-healthy diet literacy in primary care settings may contribute to promoting healthy dietary habits.