Acil serviste sepsis ve septik şok hastalarında serum Fibulin-2 düzeyinin tanısal değeri
The diagnostic value of serum Fibulin-2 levels in sepsis and septic shock patients in the emergency department
  1. Tez No: 1003788
  2. Yazar: MUHİTTİN CİRİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fibulin-2, sepsis, septik şok, Fibulin-2, sepsis, septic shock
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Kliniğine sepsis ve septik şok ile başvuran hastalarda serum Fibulin-2 düzeylerini prospektif olarak değerlendirmek ve Fibulin-2'nin sepsis ve septik şok ile ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya sepsis ve septik şok tanısı konulan 100 hasta ile 18 yaş üzerinde sağlıklı 60 gönüllüden oluşan bir kontrol grubu dahil edilmiştir. Hem hasta hem de kontrol gruplarından alınan 1 cc kanlar kullanılarak ELİSA yöntemi ile Fibulin-2 düzeyleri incelenmiş ve gruplar arası istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda düşük Fibulin-2 düzeylerinin (≤2,079 ng/ml) sepsis durumu ile yakın ilişkili olduğu ve 8,86 kat risk teşkil ettiği gösterilmiştir. Yaş, cinsiyet, komorbidite ve Fibulin-2 düzeylerinin birbirleri üzerindeki düzeltmeleri çoklu LR analizi ile gerçekleştirildiğinde; Fibulin-2 değerlerinin ((≤2,079 ng/ml) sepsis ile olan anlamlı ilişkilerinin devam ettiği (9,14 kat risk) (p = 0,004) ayrıca gösterilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda sepsisli hastalarda Fibulin 2 düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük olduğu saptanmıştır. Literatürde bazı çalışmalarda Fibulin 2 seviyelerinin yüksek olduğu bildirilmiş olsa da, bizim çalışmamızda düşük seviyeler sepsis ile ilişkilendirilmiştir. Bu çerçevede, Fibulin 2'nin sepsis tanısı, hastalık şiddeti ve prognoz öngörüsünde değerli bir biyobelirteç olabileceği, ancak klinik uygulama öncesi çok merkezli, prospektif ve geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Gelecekteki araştırmalar, Fibulin 2'nin sepsis yönetiminde erken tanı, risk sınıflaması ve potansiyel terapötik hedef olarak kullanımını netleştirebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to prospectively evaluate serum Fibulin-2 levels in patients presenting to the Emergency Clinic of Selçuk University Faculty of Medicine with sepsis and septic shock, and to investigate the relationship between Fibulin-2 and sepsis and septic shock. Method: The study included 100 patients diagnosed with sepsis and septic shock and a control group of 60 healthy volunteers over 18 years of age. Fibulin-2 levels were examined using the ELISA method with 1 cc of blood taken from both patient and control groups, and statistical analyses were performed between the groups. Findings: Our study showed that low Fibulin-2 levels (≤2.079 ng/ml) were closely associated with sepsis and constituted an 8.86-fold increased risk. When the adjustments for age, gender, comorbidities, and Fibulin-2 levels were performed using multiple LR analysis; It was also shown that Fibulin-2 values (≤2.079 ng/ml) continued to have a significant association with sepsis (9.14-fold risk) (p = 0.004). Conclusion: In our study, Fibulin-2 levels were found to be significantly lower in patients with sepsis compared to the control group. Although some studies in the literature have reported high Fibulin-2 levels, low levels were associated with sepsis in our study. In this context, it was concluded that Fibulin-2 may be a valuable biomarker in the diagnosis of sepsis, prediction of disease severity and prognosis, but it should be supported by multicenter, prospective and large-scale studies before clinical application. Future research may clarify the use of Fibulin-2 in sepsis management as an early diagnosis, risk stratification and potential therapeutic target.