Acil serviste sepsis tanısı alan hastalarda serum troponin ve EKG bulgularının mortalite üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of serum troponin levels and ECG findings on mortality in patients diagnosed with sepsis in the emergency department
- Tez No: 1005904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTINBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, hs-troponin, EKG, mortalite, yoğun bakım, prognostik belirteç, Sepsis, hs-troponin, ECG, mortality, intensive care, prognostic marker
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Acil serviste sepsis ve septik şok tanısı ile yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastalarda yüksek duyarlılıklı troponin (hs-troponin) düzeyleri ve bu düzeylerdeki değişimin mortalite ile ilişkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmada 01 Ocak 2022–01 Mart 2025 tarihleri arasında acil servisten yoğun bakım ünitesine interne edilen erişkin sepsis hastalarının demografik, klinik, laboratuvar ve EKG verileri incelendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 147 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 73.3±15.1 yıl olup, %44.2'si kadın ve %55.8'i erkek idi. Hastane içi mortalite oranı %53.7 olarak saptandı. Yaş ve cinsiyet açısından mortalite gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Mortalite gelişen hastalarda Glasgow Koma Skoru'nun anlamlı derecede düşük, SOFA skorunun ise anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Ayrıca bu hastalarda vazopressör kullanımı ve mekanik ventilasyon gereksinimi anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0.05). Hemodinamik parametreler incelendiğinde, mortalite gelişen hastalarda sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncının daha düşük; nabız ve laktat düzeylerinin ise daha yüksek olduğu görüldü (p<0.05). Laboratuvar bulguları açısından değerlendirildiğinde, mortalite gelişen hastalarda WBC, kreatinin ve laktat düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek; albümin düzeyi ise anlamlı olarak daha düşük saptandı (p<0.05). Troponin düzeyleri incelendiğinde, mortalite gelişen hastalarda giriş, maksimum ve son ölçüm hs-troponin değerlerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlendi (p<0.05). Ayrıca mortalite gelişen hastalarda troponin düzeylerinin zaman içinde artış gösterdiği, sağ kalan hastalarda ise anlamlı şekilde azaldığı görüldü (p<0.05). Delta hs-troponin ve delta yüzdelik değişim değerleri mortalite gelişen grupta belirgin olarak daha yüksekti (p<0.05). v ROC analizinde delta hs-troponin değerinin mortaliteyi öngörmede oldukça yüksek tanısal güce sahip olduğu (AUC: 0.964), son ölçüm troponin değerinin ise güçlü bir belirteç olduğu (AUC: 0.951) saptandı. Çok değişkenli analizde vazopressör kullanımı, mekanik ventilasyon gereksinimi, düşük albümin düzeyi, son ölçüm hs-troponin değeri ve yatış süresi mortalite ile bağımsız ilişkili faktörler olarak belirlendi (p<0.05). Sonuç: Sonuç olarak, sepsis ve septik şok hastalarında troponin düzeylerindeki değişimin mortaliteyi öngörmede güçlü bir belirteç olduğu gösterilmiştir. Özellikle seri troponin ölçümleri ve troponin dinamiğinin izlenmesi, yüksek riskli hastaların erken dönemde belirlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study investigated the relationship between high-sensitivity troponin (hs-troponin) levels, as well as changes in these levels, and mortality in patients diagnosed with sepsis and septic shock who were admitted to the intensive care unit (ICU) from the emergency department. Materials and Methods: In this retrospective, single-center study, demographic, clinical, laboratory, and ECG data of adult sepsis patients admitted from the emergency department to the ICU between January 1, 2022, and March 1, 2025, were analyzed. Results: A total of 147 patients were included in the study. The mean age was 73.3±15.1 years; 44.2% were female and 55.8% were male. The in-hospital mortality rate was 53.7%. There was no statistically significant difference between survivors and non-survivors in terms of age and gender (p>0.05). Patients who developed mortality had significantly lower Glasgow Coma Scale scores and significantly higher SOFA scores (p<0.05). Additionally, the use of vasopressors and the need for mechanical ventilation were significantly higher in this group (p<0.05). Hemodynamic evaluation showed that systolic, diastolic, and mean arterial pressures were lower, while heart rate and lactate levels were higher in patients who developed mortality (p<0.05). Regarding laboratory findings, WBC, creatinine, and lactate levels were significantly higher, while albumin levels were significantly lower in patients who developed mortality (p<0.05). When troponin levels were examined, admission, peak, and final hs-troponin values were significantly higher in patients who developed mortality (p<0.05). Furthermore, troponin levels increased over time in non-survivors, whereas they significantly decreased in survivors (p<0.05). Delta hs-troponin and percentage change values were markedly higher in the mortality group (p<0.05). vii ROC analysis demonstrated that delta hs-troponin had very high diagnostic power in predicting mortality (AUC: 0.964), while the final troponin measurement was also a strong predictor (AUC: 0.951). Multivariate analysis identified vasopressor use, need for mechanical ventilation, low albumin level, final hs-troponin value, and length of hospital stay as independent factors associated with mortality (p<0.05). Conclusion: Changes in troponin levels are a strong predictor of mortality in patients with sepsis and septic shock. Serial troponin measurements and monitoring troponin dynamics may help in the early identification of high-risk patients.