Endüstriyel gürültüye bağlı işitme kayıplarının güncel odyolojik değerlendirmesi ve koruyucu yaklaşımlar
Current audiological assessment and preventive approaches in industrial noise-induced hearing loss
- Tez No: 1003809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: endüstriyel gürültü, işitme kaybı, gürültü seviyesi, Psoriasis, autoimmune disease, hearing loss, audiology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı; insan kulağı için zararlı olduğu kabul edilen standartlar üzerindeki gürültüye maruz kalan işçilerde, gürültünün olumsuz etkilerini belirlemek için fabrikalardaki gürültü seviyesi 110 dB A olan loko-deneme ünitesinde haftada 4.80 saat, gürültü seviyesi 108 dB A olan softaj-elektrik ünitesinde haftada 7.48 saat gürültülü ortamda çalışan 40 işçide bu araştırma yapıldı. Aynı fabrikanın gürültüsüz işyeri olan boyahanede 12 kişiyi örnekleme yöntemi ile seçerek kontrol grubumuzu oluşturduk. Fabrikanın gürültülü üniteleri olan loko-deneme, softaj-elektrik ünitelerinde çalışan işçilerin 8 saatlik iş günü süresince 102-103 dB A lık gürültüye maruz kalan işçilerle eşdeğer gürültüye maruz kaldıklarını saptadık. Endüstriyel gürültüye bağlı işitme kaybında yaş ve çalışma süresinin birlikte etkin 2 faktör olduğunu tespit ederek, özellikle 4000 Hz frekansta gürültüye maruz kalan olguların işitme eşiğinde belirgin düşme saptadık. Aynı gürültüye maruz kalan olgularda oluşan sensörinöral işitme kaybında bireysel farklılıkların önemli düzeyde olduğunu tespit ettik. Araştırma ve kontrol gruplarında tespit ettiğimiz işitme eşiği kayması ve stapes refleksindeki yorgunluk miktarı, kronik gürültüye maruz kalan olgularla gürültülü ortamda çalışmayan olgular arasında fark göstermemekle birlikte, gürültülü işyerinde çalışmayan olgularda geriye dönüşün (recovery) daha hızlı olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate whether hearing loss occurs in psoriasis, a disease with an autoimmune etiology, and its causes. In the study, hearing was recorded at all frequencies using audiometry in 30 patients diagnosed with psoriasis by the dermatology clinic. The results were compared with the control group (n=30). The study group consisted of 18 males and 12 females between the ages of 6 and 78 (mean ± SD = 38.76 ± 17.64). The mean disease duration in the case group was 11.6 years (SD 7.646). The control group consisted of subjects with no ear pathology or systemic disease. Our control group consisted of 14 males and 16 females between the ages of 6 and 68 (mean ± SD = 37.06 ± 17.00). Pure-tone audiometry was performed in a sound-isolated audiology laboratory for the case and control groups. Audiometric examinations were performed with a Madsen Amplaid 300 device (using TDH 3910 ohm headphones and a B71 bone vibrator). Hearing levels of the case and control groups were determined at 250, 500, 100, 2000, 4000, and 8000 Hz. The results were tested using statistical methods. Statistical analysis revealed statistically significant differences, particularly in the right ear at 4000 and 8000 Hz. Furthermore, a Student's t-test revealed significant differences in the right ear air conduction at 4000 and 8000 Hz, the left ear bone conduction at 4000 Hz, and the right ear bone conduction at 4000 Hz. While the difference in speech frequencies and low frequencies was not significant, the difference in the high-frequency averages of the right and left ears was significant. In conclusion, the findings suggest that psoriasis may also cause hearing loss, particularly at higher frequencies.