Kolon kanseri tanısı koyduğumuz hastaların anatomik lokalizasyonları, patolojik tanıları ve evrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anatomical localizations, pathological diagnoses, and stages of patients diagnosed with colon cancer
  1. Tez No: 1003817
  2. Yazar: ŞEVKET POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon, Kolon Kanseri, Lokalizasyon, Cerrahi, Evre, Tanı Yaşı, Takip Süresi, Colon, Colon Cancer, Localization, Surgery, Stage, Age at Diagnosis, Followup Period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Çok faktörlü bir hastalık olan kolon kanseri dünya çapında en sık teşhis edilen üçüncü kanser türü ve kansere bağlı ölümlerin ikinci en yaygın nedenidir. Araştırmanın amacı; kolon kanseri tanısı koyduğumuz hastaların anatomik lokalizasyonları, patolojik tanıları ve evrelerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 14.04.2020-25.03.2025 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'ne başvuran 162 Kolon Malign Neoplazmı tanılı hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Kategorik değişkenler frekans (n) ve yüzde (%) ile verildi. Çeşitli klinik özellikler ve hasta özelliklerine göre laboratuvar parametreleri Mann-Whitney U Test, Independent-Samples T Test, One-Way ANOVA Test, Kruskal-Wallis H Test ile karşılaştırıldı. Mortaliteyi öngören değişkenleri belirlemek amacıyla ROC Analizi yapıldı. Mortaliteyi etkileyen faktörlerin belirlenmesi için Çok Değişkenli Lojistik Regresyon Analizi yürütüldü. Bulgular: Hastaların çoğunluğu (n=88; %54,3) erkek ve tanı yaşı ortalaması 61,86±13,61 idi. Sol kolon kanserinin ilk sırada (n=106, %65,4) olduğu izlendi. Çoğunluğun Evre-4'te yer aldığı görüldü. Toplam takip süresi (ay) 20,00(26,50)'di. Çoğunluğun (n=99, %61,1) sağ kaldığı izlendi. Ex olanların toplam takip süresi (ay) 10,00(16,00)'di. Cinsiyete göre Hemoglobin, Nötrofil ve Albümin; sağ-sol-rektum kolon kanserine göre Hemoglobin ve Trombosit; evreye göre Ferritin, Albümin ve Toplam Takip Süresi; cerrahi uygulanma durumuna göre Tanı Yaşı, Ferritin, Albümin ve Toplam Takip Süresi; mortalite durumuna göre Tanı Yaşı, Nötrofil/Lenfosit Oranı, Ferritin, Albümin ve Toplam Takip Süresi; sağ-solrektum kolon kanserine göre cerrahi uygulanma durumu; kolon kanseri evresi ile mortalite durumu arasında istatistiki yönden anlamlı bir ilişki vardı. Tanı Yaşı, Ferritin, Albümin ve Toplam Takip Süresi değişkenlerinin mortaliteyi ayırt edebildiği belirlendi. Artan toplam takip süresi değerinin ex olma durumunu arttırdığı tespit edildi. Sonuç: Tanı yaşı ve toplam takip süresinin mortalite durumu üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, kolon kanserinin küresel etkisini hafifletmek ve daha etkili tedavi stratejileri oluşturmak için tanı yaşı ve toplam takip süresinin dikkate alınmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Colon cancer, a multifactorial disease, is the third most commonly diagnosed cancer type and the second most common cause of cancer-related death worldwide. The aim of this study was to evaluate the anatomical location, pathological diagnosis, and stage of patients diagnosed with colon cancer. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 162 patients diagnosed with colonic malignant neoplasms who admitted to the Gastroenterology Clinic of the Adıyaman Training and Research Hospital of the Turkish Ministry of Health between 14.04.2020-25.03.2025. Categorical variables are presented as frequency (n) and percentage (%). Laboratory parameters were compared according to various clinical and patient characteristics using the Mann-Whitney U Test, Independent-Samples T Test, One-Way ANOVA Test, and Kruskal-Wallis H Test. ROC Analysis was performed to identify variables predicting mortality. Multivariate Logistic Regression Analysis was conducted to identify factors affecting mortality. Results: The majority of patients were male (n=88; %54,3) and the mean age at diagnosis was 61.86±13.61. Left-sided colon cancer was observed to be the most common (n=106, %65,4). The majority were found to be Stage 4. The total follow-up period (month) was 20.00 (26.50). It was observed that the majority survived (n=99, %61,1). The total followup period for those who died (month) was 10.00 (16.00). Hemoglobin, Neutrophil Count, and Albumin were determined by gender; Hemoglobin and Platelet were determined by right-left-rectum colon cancer; Ferritin, Albumin, and Total Follow-up Time were determined by stage; Age at Diagnosis, Ferritin, Albumin, and Total Follow-up Time were determined by surgery status; and Age at Diagnosis, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, Ferritin, Albumin, and Total Follow-up Time were determined by mortality status. There was a statistically significant relationship between surgery status, colon cancer stage, and mortality status based on right, left, or rectal colon cancer. Age at Diagnosis, Ferritin, Albumin, and Total Follow-Up Time variables were found to be able to differentiate mortality. Increasing total follow-up time was found to increase the risk of mortality. Conclusion: Age at diagnosis and total follow-up time have been found to have an impact on mortality. These findings highlight the importance of considering age at diagnosis and total follow-up time to mitigate the global impact of colon cancer and establish more effective treatment strategies.