Süt dişi dentin yüzeyinde üç farklı minimal invaziv yaklaşımın mikrosertlik ve mineral densitesi üzerine etkisi
Effects of three different minimally invasive approaches on microhardness and mineral density of primary tooth dentin surface
  1. Tez No: 1003816
  2. Yazar: ELİF ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFİKAR ZAHİT ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: gümüş diamin florür, atravmatik restoratif tedavi, gümüş modifiyeli atravmatik restoratif tedavi, mikrosertlik analizi, mineral densitesi analizi, silver diamine fluoride, atraumatic restorative treatment, silver-modified atraumatic restorative treatment, microhardness analysis, mineral density analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yapay çürük oluşturulmuş süt dişi dentin yüzeyine uygulanan üç farklı minimal invaziv yaklaşımın remineralizasyon üzerine etkilerinin mikrosertlik testi ve mineral densitesi analizi ile değerlendirilmesidir. Yöntem: Toplamda 76 adet çekilmiş süt azı dişinin dentin yüzeyleri kullanılmıştır. Dişler GF, ART ve GMART yöntemlerini temsil etmesi amacıyla üç ana gruba ayrılmıştır. Vickers mikrosertlik ölçümleri için her grupta n=20 olacak şekilde 60 adet diş seçilmiştir. Tedavi gruplarında yer alan dişler, sırasıyla başlangıç (T0), pH siklusu sonrası (T1), tedavi uygulaması sonrası (T2) ve ek pH siklusu sonrası (T3) olmak üzere dört farklı zaman noktasında değerlendirilmiş olup, aynı örneklerden tekrarlı ölçümler alınarak sertlik değişimleri kaydedilmiştir. Mineral densitelerinin belirlenebilmesi amacıyla kullanılan SEM-EDX analizlerinde ise her bir tedavi grubu için ayrılan 4 örnek ve ek olarak T0 ve T1 grupları için ayrılan 2 örnekte haritalama analizleri ve longitudinal yüzeyde çizgisel analiz yapılmıştır. Bulgular: Tüm gruplarda, T1 aşamasında mikrosertlik değerlerinde anlamlı düşüş kaydedilmiş olup, T0 ve T1 aşamalarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. T2 aşamasında tüm gruplarda T1 değerlerine göre anlamlı artış görülmüş olup, En yüksek ortalama sertlik değeri GF grubunda (39,54 ± 3,13 VHN), en düşük ortalama sertlik değeri ise ART grubunda (34,41 ± 3,09 VHN) kaydedilmiştir. T3 aşamasında ise tüm gruplarda T2 aşamasına kıyasla düşüş olduğu görülmüş, en yüksek ortalama değer SMART grubunda (36,27 ± 3,64 VHN), en düşük ortalama değer ise ART grubunda (26,72 ± 2,35 VHN) kaydedilmiştir. SEM-EDX analizlerinde, tüm gruplarda T2 aşamasında Ca/P oranının T1 aşamasına kıyasla daha yüksek olduğu görülmüş olup GF ve GMART gruplarında Ag elementinin varlığı tespit edilmiştir. Sonuç: GF kullanılan çalışma gruplarında, ART'ye göre çok daha yüksek mikrosertlik değerleri elde edildiği görülmüştür. Çalışma sonuçlarına göre, yüksek çürük riski taşıyan ve kooperasyon güçlüğü yaşayan hasta gruplarında bu yöntemleri uygulamanın daha uygun bir seçenek olduğu önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of three different minimally invasive approaches applied to artificially demineralized primary dentin surfaces on remineralization, using microhardness testing and mineral density analysis. Methods: A total of 76 extracted primary molars were used. The teeth were divided into three main groups representing GF, ART, and GMART approaches. For Vickers microhardness measurements, 60 teeth were selected (n=20 per group). Teeth in the treatment groups were evaluated at four different time points: baseline (T0), after pH cycling (T1), after treatment application (T2), and after additional pH cycling (T3). Repeated measurements were obtained from the same specimens, and changes in hardness were recorded. For mineral density determination, SEM-EDX analysis was performed on n=4 specimens per treatment group, as well as on n=2 specimens each from the T0 and T1 groups. Mapping and line scan analyses were conducted on longitudinal surfaces. Results: In all groups, a significant decrease in microhardness values was observed at the T1 stage, and no statistically significant difference was found between the groups at T0 and T1 stages. At the T2 stage, all groups showed a significant increase compared to the T1 values. The highest mean hardness value was recorded in the GF group (39,54 ± 3,13 VHN), while the lowest mean hardness value was recorded in the ART group (34,41 ± 3,09 VHN). At the T3 stage, all groups exhibited a decrease compared to the T2 stage. The highest mean value was found in the GMART group (36,27 ± 3,64 VHN), while the lowest mean value was observed in the ART group (26,72 ± 2,35 VHN). SEM-EDX analyses showed that the Ca/P ratio at the T2 stage was higher compared to the T1 stage in all groups, and the presence of Ag element was detected in the GF and GMART groups. Conclusion: It was observed that the groups in which GF was applied exhibited significantly higher microhardness values compared to ART. According to the results of this study, applying these methods may be considered a more suitable option for patient groups with high caries risk and cooperation difficulties.