Tüketim kültüründe bedenin metalaşması: Barbie filmi ve Biscolata Erkeği reklamı üzerine bir inceleme
The commodification of the body in consumer culture: An analysis of the Barbie film and the Bi̇scolata Erkeği̇ advertisement
- Tez No: 1003827
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Kültürel tüketim, Popüler kültür, Popüler sinema, Televizyon reklamları, Yabancı film, Cultural consumption, Popular culture, Popular cinema, Television advertisements, Foreign film
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde medya, tüketim kültürünün şekillenmesinde ve yaygınlaşmasında merkezi bir rol oynamaktadır. Bu medya ürünleri, yalnızca bilgi ve eğlence sunmakla kalmaz, aynı zamanda tüketim alışkanlıklarını yönlendiren, marka algılarını şekillendiren ve kültürel değerleri yeniden üreten birer araç işlevi görür. Bu çalışma, medyanın bu işleyişini, tüketim kültürünün beden üzerinden metalaştırılması sürecinin iki farklı tezahürü olan 2023 yapımı Barbie filmi ve Biscolata Erkeği reklamı üzerinden analiz etmeyi amaçlamaktadır. Barbie filmi, küresel pop kültüründe kadınlık ve tüketim ilişkisi üzerine yapılan akademik tartışmaların merkezinde yer alan ikonik bir metindir. Biscolata Erkeği reklamı ise, Türkiye'de erkek bedeninin benzer bir süreçle nasıl metalaştırıldığını açıkça sergileyen ve geleneksel cinsiyet rollerini tersine çeviren paradigmatik bir örnektir. Dolayısıyla çalışma, her iki metni de aynı kuramsal çerçevede paralel olarak inceleyerek bu ortak mantığı ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışma, tüketim toplumunda kadın ve erkek bedenlerinin medya aracılığıyla nasıl birer meta olarak inşa edildiğini araştırmaktır. Bu doğrultuda, Roland Barthes'ın göstergebilimsel çözümleme modeli temel yöntem olarak benimsenmiştir. İncelenen metinler, düz anlam, yan anlam ve mit katmanlarında ayrı ayrı analiz edilerek, arka planda işleyen ideolojik söylemler deşifre edilmiştir. Analizler, Mike Featherstone'un tüketim kültürü kuramı başta olmak üzere, kültür endüstrisi ve toplumsal cinsiyetin inşasına dair ilgili kuramsal çerçeveler ışığında yorumlanmıştır. Araştırma, her iki metnin de tüketim kültürünün beden üzerinden metalaştırılması sürecine örnek teşkil ettiğini göstermiştir. Barbie filmi, bu süreci estetikleştirilmiş bir yaşam tarzı ütopyasının çöküşü üzerinden ele alarak, eleştiriyi dahi sisteme dâhil eden bir“içerme”stratejisi izler. Biscolata Erkeği reklamı ise, erkeğin fiziksel çekiciliğini doğrudan bir pazarlama aracına dönüştürerek geleneksel erkeklik mitini şeffaf biçimde pazarlar. Sonuç olarak, her iki analiz de medya temsillerinin bedenleri pazarlanabilir kimliklere indirgeyerek tüketim ideolojisini cinsiyetler üstü bir mantıkla yeniden ürettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the contemporary era, the media plays a central role in shaping and disseminating consumer culture. These media products not only provide information and entertainment but also function as instruments that steer consumption habits, shape brand perceptions, and reproduce cultural values. This study aims to analyze this operation of the media through two distinct manifestations of the commodification of the body by consumer culture: the 2023 Barbie film and the Biscolata Erkeği (Biscolata Man) advertisement. The Barbie film is an iconic text at the center of academic debates on femininity and consumption in global pop culture. The Biscolata Erkeği advertisement, conversely, is a paradigmatic example that explicitly demonstrates how the male body undergoes a similar process of commodification in Turkey, while simultaneously reversing traditional gender roles. Therefore, the study aims to reveal this common logic by examining both texts in parallel within the same theoretical framework. The study investigates how female and male bodies are constructed as commodities through the media in consumer society. Accordingly, Roland Barthes's semiotic analysis model has been adopted as the primary method. The analyzed texts were examined separately at the levels of denotation, connotation, and myth to decipher the underlying ideological discourses. The analyses have been interpreted in light of relevant theoretical frameworks, primarily Mike Featherstone's theory of consumer culture, as well as those concerning the culture industry and the construction of gender. The research demonstrates that both texts exemplify the process of the commodification of the body by consumer culture. The Barbie film addresses this process through the collapse of an aestheticized lifestyle utopia, employing an“inclusion”strategy that even incorporates critique into the system. The Biscolata Erkeği advertisement, on the other hand, directly transforms male physical attractiveness into a marketing tool, transparently commodifying the traditional myth of masculinity. In conclusion, both analyses reveal that media representations reduce bodies to marketable identities, thereby reproducing the ideology of consumption through a gender-transcendent logic.