Antep fıstığı kabuk (hull) yapısının prebiyotik olarak değerlendirilmesi ve probiyotik bakteri gelişimi üzerine etkileri.
Evaluation of pistachio hull structure as prebiotic and its effects of probiotic bacteria growth
- Tez No: 1003831
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Prebiyotik, Probiyotik, Antep Fıstığı, Hull ekstrakt, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus casei, Prebiotics, Probiotics, Pistachio, Hull extracts, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Prebiyotiklere olan ilgi her geçen yıl artarak devam etmektedir. Bağırsak mikrobiyotasını seçici olarak geliştiren prebiyotikler sağlık üzerine oldukça geniş etkileri bulunmaktadır. Bağırsak mikrobiyotasında bulunan probiyotik bakterilerin gelişimini desteklerken aynı zamanda probiyotik mikroorganizmaların sekonder metabolitler üretmesine de teşvik edici rolleri ile göze çarpmaktadırlar. Probiyotik bakterilerin ürettiği bütirik asit, laktik asit, propiyonik asit ve SCFA gibi sekonder metabolitlerde sağlık üzerine pozitif etkiler oluşturmaktadır. Antep fıstığı dış kısmında bulunan Sarı-kırmızı renkli hull yapısı içerdiği polisakkaritler prebiyotik etkinlik açısından dikkatleri üzerine çekmektedir. Yapmış olduğumuz bu çalışmada H1, H2 ve H3 hull ekstraktları elde ederek Lactobacillus Plantarum, L. kunkeei, L. casei, L. rhamnosus, L. acidophilus ve Heyndrickxia caoagulans üzerinde etkileri incelenmiştir. H3 ekstraktının prebiyotik L. Plantarum ve L. casei üzerinde prebiyotik etki gösterebileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Interest in prebiotics continues to grow each year. Prebiotics selectively enhance the intestinal microbiota and have broad effects on health. They not only support the growth of probiotic bacteria in the gut but also play a significant role in stimulating these microorganisms to produce secondary metabolites. Secondary metabolites such as butyric acid, lactic acid, propionic acid, and short-chain fatty acids (SCFAs) produced by probiotic bacteria also contribute positively to health. The yellow-red hull structure of pistachios and the polysaccharides it contains are remarkable for their prebiotic activity. In this study, we extracted H1, H2, and H3 hull extracts and investigated their effects on Lactobacillus plantarum, L. kunkeei, L. casei, L. rhamnosus, L. acidophilus, and Heyndrickxia coagulans. It was observed that the H3 extract may have a prebiotic effect on the probiotic strains L. plantarum and L. casei.