Gebelerde çocukluk çağı travmasının doğum korkusuna etkisi: Psikolojik sağlamlığın aracılık rolü
The impact of childhood trauma on fear of childbirth in pregnant women: The mediating role of psychological resilience
- Tez No: 1003835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENA DİLEK AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Aracılık, Doğum korkusu, Gebelik, Psikolojik sağlamlık, Çocukluk çağı travmaları, Meditation, Fear of birth, Pregnancy, Resilience, Childhood traumas
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmada farklı boyutlarla ele alınan gebelerde çocukluk çağı travmalarının, doğum korkusu ve psikolojik sağlamlıkla ilişkisinin incelenmesi, doğum korkusunun altında yatan sebeplere ışık tutulması, doğum korkusuna yönelik olan müdahalelerin gelişmesine katkı sağlanması amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel, analitik tipte olan çalışma 15 Eylül 2024 ile 15 Eylül 2025 tarihleri arasında kadın doğum polikliniğinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini hastanede 01.01.2023 – 31.12.2023 tarihleri arasında toplam gerçekleşen doğum sayısı belirlemiştir (N= 1867). Araştırmaya 3. Trimester' deki 386 sağlıklı gebe katılımcı dahil edilmiştir. Araştırma verileri Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu, Katılımcı Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Gebeler ve Eşleri için Doğum Korkusu Ölçeği, Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği Kısa Formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Gebelerde çocukluk çağı travmasının doğum korkusu üzerindeki toplam etkisi istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (B=0,482, p<0,001). Çocukluk döneminde yaşanan travmatik deneyimlerin gebelik sürecinde doğum korkusunu anlamlı biçimde artırdığı tespit edilmiştir. Ancak modele psikolojik sağlamlık değişkeni aracı değişken olarak dâhil edildiğinde, çocukluk çağı travmasının doğum korkusu üzerindeki doğrudan etkisi (B=0,291, p=0,001) anlamlılığını korumakla birlikte azalmıştır. Bu durum, psikolojik sağlamlığın çocukluk çağı travmasının doğum korkusu üzerindeki etkisini kısmen açıkladığını göstermektedir. Dolaylı etki istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (B=0,191, %95 GA [0,076–0,320]). Sonuç: Çocukluk çağı travmaları psikolojik sağlamlığı azaltmakta, azalan psikolojik sağlamlık ise doğum korkusunun artmasına katkıda bulunmaktadır. Gebelerde psikolojik sağlamlığın çocukluk çağı travması ile doğum korkusu arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research aimed to examine the relationship between childhood traumas in pregnant women, birth anxiety, and psychological resilience, addressing these issues from various perspectives, to shed light on the underlying causes of birth anxiety, and to contribute to the development of interventions for birth anxiety. Method: This cross-sectional, analytical study was conducted in the obstetrics and gynecology outpatient clinic between September 15, 2024, and September 15, 2025. The study population was defined as the total number of births that occurred at the hospital between January 1, 2023, and December 31, 2023 (N=1867). 386 healthy pregnant women in their third trimester were included in the study. Data were collected using the Informed Consent Form, Participant Information Form, Childhood Trauma Scale, Birth Anxiety Scale for Pregnant Women and Their Partners, and the Connor-Davidson Psychological Resilience Scale Short Form. The data were analyzed using the IBM SPSS Statistics 25.0 software package. Results: The overall effect of childhood trauma on fear of childbirth in pregnant women was found to be statistically significant (B=0.482, p<0.001). Traumatic experiences in childhood were found to significantly increase fear of childbirth during pregnancy. However, when the psychological resilience variable was included as a mediating variable in the model, the direct effect of childhood trauma on fear of childbirth (B=0.291, p=0.001) decreased, although it retained its significance. This indicates that psychological resilience partially explains the effect of childhood trauma on fear of childbirth. The indirect effect was found to be statistically significant (B=0.191, 95% CI [0.076–0.320]). Conclusions: Childhood traumas reduce psychological resilience, and decreased psychological resilience contributes to increased fear of childbirth. Studies have shown that psychological resilience in pregnant women plays a partial mediating role in the relationship between childhood trauma and fear of childbirth.