Tarımsal sulamada uygulanan bireysel desteklerin değerlendirilmesi; Tokat ili Pazar ilçesi örneği
Evaluation of individual support practices applied in agricultural irrigation; the example of Pazar district of Tokat province
- Tez No: 1003836
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MURAT CÖMERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal sulama, Agricultural watering
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel iklim değişikliği ve azalan su kaynakları karşısında, sürdürülebilir bir su yönetimi oluşturulması için, su kullanım etkinliği yüksek basınçlı sulama sistemlerine geçiş ve bu süreci hızlandıracak kapsamlı devlet teşvikleri artık tercih değil, stratejik bir zorunluluktur. Bu çalışmada, Türkiye'de basınçlı sulama sistemlerinin kullanımını teşvik etmek amacıyla uygulanan destek programları, Tokat İli Pazar İlçesi özelinde incelenmiştir. 2020–2024 yılları arasında bu destekten faydalanan ve sistemi kullanan 130 üreticiden yüz yüze anket yoluyla elde edilen veriler çalışmanın ana materyalini oluşturmaktadır. Anket sonuçlarına dayanarak elde edilen bulgulara göre destekten genel olarak orta yaş grubu faydalanmıştır. Cinsiyet dağılımına bakıldığında destekten faydalanan üreticilerin sadece %9'unun kadın olduğu görülmüştür. Ankete katılanların tamamına yakınının eğitimli olduğu görülmüştür. Ortalama tarımla uğraşma süresine bakıldığında 30 yıl olduğu saptanmıştır. Destek konusuna bakıldığında %90 oranında damlama sulama, %8 yağmurlama sulama ve %2 oranında ise her iki yöntemin birlikte kullanıldığı görülmüştür. Basınçlı sulama sistemlerinin ağırlıklı olarak mısır (%77), pancar (%6), domates (%4) ve fasulye (%4) üretiminde kullanıldığı belirlenmiştir. Basınçlı sulama sistemlerini destek almadan önce kullananların oranı %50 olarak kayıt edilmiştir. Bu kullanıcıların %41'i destekten haberi olmadığını belirtmiştir. Katılımlcıların %61' e yakın bir bölümü çiftçilere verilen destekleri yetersiz bulmuş ve daha da artırılması gerektiğini vurgulamışlardır. Üreticilerin %20'si sulama projesi uygulanırken eğitim aldığını %80'i almadığını belirtmiştir. Sistemin kullanımına dair uzman kişiler tarafından çiftçilere eğitimler verilmesi gerekmektedir. Desteğin tanıtılması hususunda veriler, yazılı/görsel medya araçlarının resmi kurumların ve üretici/satıcı firmanın daha fazla etkin rol almasının gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the face of global climate change and declining water resources, establishing sustainable water management requires a shift to high-pressure irrigation systems with high water-use efficiency, and comprehensive government incentives to accelerate this process are no longer a preference but a strategic necessity. This study examines support programs implemented in Turkey to promote the use of pressurized irrigation systems, specifically focusing on Pazar District in Tokat Province. The main data source for the study consists of face-to-face surveys conducted with 130 manufacturers who benefited from and used this support system between 2020 and 2024. Based on the survey results, the support was generally received by the middle-aged group. Regarding gender distribution, only %9 of the producers receiving support were women. Almost all participants in the survey were educated. The average length of time spent in agriculture was determined to be 30 years. Regarding the support provided, %90 used drip irrigation, %8 sprinkler irrigation, and %2 a combination of both. It was determined that pressurized irrigation systems were predominantly used in corn (%77), sugar beet (%6), tomato (%4), and bean (%4) production. The percentage of those using pressurized irrigation systems before receiving support was recorded as %50. Of these users, %41 stated that they were unaware of the support. Nearly %61 of participants found the support given to farmers insufficient and emphasized that it should be increased further. % 20 of producers reported receiving training during the implementation of the irrigation project, while %80 reported not receiving it. Training on the system's use should be provided to farmers by experts. Regarding the promotion of the support, the data indicates that written/visual media outlets, official institutions, and producer/seller companies need to play a more active role.