İnternet reklamlarına yönelik tüketici algılarının satın alma davranışlarına etkisi
The impact of consumer perceptions of internet advertising on purchasing behavior
  1. Tez No: 1003837
  2. Yazar: FARAJ NAGHI-ZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞAN SÜDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet reklamları, tüketici davranışı, reklam algısı, satın alma, Internet advertising, consumer behavior, advertising perception, purchasing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijitalleşen dünyada internet reklamlarının tüketicilerin satın alma davranışları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında tüketicilerin internet reklamlarına yönelik algılarının (bilgilendiricilik, eğlence, güvenilirlik, ekonomik fayda ve değer yozlaşması), satın alma davranışları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda oluşturulan araştırma modeli, nicel araştırma yöntemleri çerçevesinde test edilmiştir. Veri toplama süreci kapsamında çevrim içi anket uygulanmış ve 400'den fazla katılımcıdan veri elde edilmiştir. Veriler SPSS yazılımı kullanılarak analiz edilmiş; güvenilirlik analizi, korelasyon, regresyon ve tanımlayıcı istatistikler uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, bilgilendiricilik, güvenilirlik, ekonomik fayda, eğlence değişkenlerinin tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkileri olduğu belirlenmiştir. Buna karşılık, değer yozlaşması değişkeninin satın alma davranışına anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir. Araştırma bulguları, tüketicilerin internet reklamlarını değerlendirirken yalnızca görsel veya eğlenceli özelliklerden ziyade bilgi sunumu, güven algısı ve ekonomik katkı gibi unsurları ön planda tuttuklarını ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar, dijital reklam stratejilerinin tüketici merkezli olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of internet advertising on consumers' purchasing behavior in today's increasingly digitalized world. Within the scope of the research, the effects of consumers' perceptions of internet advertisements—namely informativeness, entertainment, credibility, economic benefit, and value corruption on purchasing behavior were evaluated. The proposed research model was tested through quantitative research methods. As part of the data collection process, an online survey was conducted, and data were obtained from more than 400 participants. The data were analyzed using SPSS software, applying reliability analysis, correlation, regression, and descriptive statistical methods. The results revealed that informativeness, credibility, economic benefit, entertainment, have statistically significant and positive effects on consumers' purchasing behavior. In contrast, value corruption was found to have no statistically significant impact. The findings indicate that consumers prioritize elements such as informational content, perceived trust, and economic contribution over purely visual or entertaining features when evaluating online advertisements. The results suggest that digital advertising strategies should be restructured with a consumer-centric approach.