Diyabetik ayak yarası bulunan bireylerde ayak bakımı sırasında sanal gerçeklik uygulamasının ağrı düzeyi, durumluluk kaygısı ve yaşam bulgularına etkisi
The effect of virtual reality intervention on pain level, state anxiety, and vi̇tal signs during foot care in individuals with diabetic foot ulcers
- Tez No: 1003847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA MENEKLİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, diyabetik ayak, hemşirelik, ağrı, kaygı, yaşam bulguları, Virtual reality, diabetic foot, nursing, pain, anxiety, vital signs
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, diyabetik ayak yarası bulunan bireylerde ayak bakımı sırasında sanal gerçeklik uygulamasının ağrı düzeyi, durumluluk kaygısı ve yaşam bulgularına etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülen çalışmaya 64 diyabetli birey dahil edilmiştir (müdahale=32, kontrol=32). Müdahale grubuna diyabetik ayak bakımı sırasında VR uygulanırken, kontrol grubuna standart bakım verilmiştir. Veriler Tanıtıcı Bilgiler Formu, Yaşam Bulguları Formu, Durumluluk Kaygı Ölçeği ve VAS Ağrı Ölçeği ile ön test ve son testte toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 ile yapılmıştır. Grup içi karşılaştırmalarda bağımlı örnekler t-testi, gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız örnekler t-testi ve kategorik değişkenler için Ki-kare testi kullanılmıştır. Etki büyüklüğü Cohen's d ile hesaplanmıştır. Son test müdahale grubunda ağrı düzeyinde anlamlı azalma (p=0.022), kontrol grubunda artış (p=0.001) gözlenmiştir. Gruplar arası ağrı puanı farkı anlamlı bulunmuştur (p<0.001). Bu farkın etki büyüklüğünün (Cohen's d=1.01) büyük düzeyde olduğu bulunmuştur. Durumluluk kaygısı müdahale grubunda anlamlı düşmüş (p<0.001), kontrol grubunda artmıştır (p=0.007). Gruplar arası kaygı farkı istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.001). Bu farkın etki büyüklüğünün (Cohen's d=2.77) çok büyük düzeyde olduğu bulunmuştur. Vücut ısısı, oksijen satürasyonu, nabız, solunum sayısı ve kan basıncında gruplar arası anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Yaşam bulgularının stabil seyretmesi, VR'nin fizyolojik stabiliteyi koruyarak güvenle kullanılabileceğini göstermektedir. Sanal gerçeklik uygulaması diyabetik ayak bakımında ağrı ve kaygıyı azaltan etkili bir non-farmakolojik yöntemdir. Gelecek araştırmalarda, VR uygulamalarının farklı hasta gruplarında, değişen içerik türlerinde ve uzun dönemli etkileri açısından değerlendirilmesi, kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of a virtual reality intervention on pain level, state anxiety, and vital signs during foot care in individuals with diabetic foot ulcers. The study was conducted using a randomized controlled experimental design and included 64 individuals with diabetes (intervention=32, control=32). The intervention group received VR during diabetic foot care, while the control group received standard care. Data were collected at pre-test and post-test using the Demographic Information Form, Vital Signs Form, State Anxiety Scale, and VAS Pain Scale. Data analysis was performed using SPSS 22.0. Paired t-tests were used for within-group comparisons, independent samples t-tests for between-group comparisons, and chi-square tests for categorical variables. Effect size was calculated using Cohen's d. The post-test showed a significant decrease in pain levels in the intervention group (p=0.022) and an increase in the control group (p=0.001). The difference in pain scores between groups was found to be significant (p<0.001). The effect size of this difference (Cohen's d=1.01) was found to be large. State anxiety decreased significantly in the intervention group (p<0.001) and increased in the control group (p=0.007). The difference in anxiety between the groups was statistically significant (p<0.001). The effect size of this difference (Cohen's d=2.77) was found to be very large. No significant differences were found between the groups in body temperature, oxygen saturation, pulse, respiratory rate, and blood pressure (p>0.05). The stable vital signs indicate that VR can be used safely while maintaining physiological stability. Virtual reality is an effective non-pharmacological method for reducing pain and anxiety in diabetic foot care. Future research evaluating VR applications in different patient groups, with varying content types, and in terms of long-term effects will contribute to evidence-based nursing practice.