Spor organizasyonlarında beklenti ile rekreasyonel spor iyi oluş ilişkisi: Uluslararası İstanbul Maratonu'na katılan bireyler üzerine bir araştırma
The relationship between expectations from sport organizations and recreational sport well-being: A study on the participants of the International Istanbul Marathon
  1. Tez No: 1003856
  2. Yazar: HÜSEYİN CAN PINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor İstanbul, İstanbul Maratonu, Spor Organizasyonları, Beklenti, Rekreasyonel Spor İyi Oluş, Beklentiler, Etkinlik turizmi, Katılım, Kitle sporu, Maraton, Rekreasyon, Spor yönetimi, Yerel yönetimler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İyilik hali, Spor Istanbul, Istanbul Marathon, Sport Organizations, Expectation, Recreational Sport Well-being, Local Administrations, Expectations, Event tourism, Participation, Mass sport, Marathon, Recreation, Sport management, Istanbul Metropolitan Municipality, Well-being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Ticaret Anonim Şirketi (Spor İstanbul) tarafından organize edilen ve dünyanın sayılı maratonlarından biri olan Uluslararası İstanbul Maratonu'na katılan bireylerin, spor organizasyonlarından beklenti düzeyleri ile rekreasyonel spor iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca katılımcıların beklenti ve iyi oluş düzeylerinin; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, maraton katılım sayısı, haftalık antrenman sıklığı ve boş zaman yeterliliği gibi demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı analiz edilmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı çalışmanın evrenini İstanbul Maratonu 42,195 Kilometre (maraton) katılımcıları oluştururken, örneklemini basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 651 katılımcı (463 erkek, 188 kadın) oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Spor Organizasyonlarında Beklenti Ölçeği (SOBÖ)”ve“Rekreasyonel Spor İyi Oluş Ölçeği (RSİOÖ)”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi kullanılmış; anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların hem spor organizasyonlarından beklenti düzeylerinin hem de rekreasyonel spor iyi oluş düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenler açısından yapılan analizlerde; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, gelir düzeyi ve boş zaman yeterliliği değişkenlerine göre katılımcıların beklenti ve iyi oluş düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Buna karşın, maraton katılım sayısı ve haftalık antrenman sıklığı değişkenlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0.05). Düzenli olarak maratonlara katılan (5 ve üzeri) ve haftalık antrenman sıklığı yüksek olan (5-7 gün) bireylerin hem organizasyondan beklentilerinin hem de rekreasyonel iyi oluş, fiziksel-mental sağlık ve yaşam doyumu düzeylerinin diğer gruplara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, spor organizasyonlarından beklenti ile rekreasyonel spor iyi oluş arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0.287, p<0.01). Doyum düzeyi ayrıca fiziksel-mental sağlık, yaşam doyumu ve pozitif duygu alt boyutlarıyla da pozitif ilişkili bulunmuştur. Sonuç olarak, bireylerin spor organizasyonlarına yönelik beklentileri arttıkça, bu etkinliklerden elde ettikleri iyi oluş halinin de arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between participants' expectations from sport organizations and their recreational sport well-being levels among individuals participating in the International Istanbul Marathon (42.195 km), organized by Spor Istanbul (a subsidiary of Istanbul Metropolitan Municipality). Additionally, the research analyzes whether these expectation and well-being levels differ according to demographic variables such as gender, age, marital status, education level, income level, number of marathon participations, weekly training frequency, and leisure time sufficiency.The study employed the relational screening model, a quantitative research method. The population consisted of participants in the Istanbul Marathon, while the sample comprised 651 individuals (463 males, 188 females) selected via the simple random sampling method. Data were collected using a“Personal Information Form,”the“Expectation Scale for Sport Organizations (SOBÖ),”and the“Recreational Sport Well-being Scale (RSİOÖ).”For data analysis, descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis were utilized, with the significance level set at p<0.05. Research findings revealed that participants had high levels of both expectations from sport organizations and recreational sport well-being. Demographic analyses indicated no statistically significant differences in expectation and well-being levels based on gender, age, education, marital status, income, or leisure time sufficiency (p>0.05). However, significant differences were identified regarding the number of marathon participations and weekly training frequency (p<0.05). Individuals who regularly participate in marathons (5 times or more) and maintain a high weekly training frequency (5–7 days) exhibited significantly higher levels of organizational expectations, recreational well-being, physical-mental health, and life satisfaction compared to other groups. According to the correlation analysis, a positive and statistically significant relationship was found between expectations from sport organizations and recreational sport well-being (r=0.287, p<0.01). Expectation levels were also positively associated with the sub-dimensions of physical-mental health, life satisfaction, and positive affect. Consequently, it was concluded that as individuals' expectations regarding sport organizations increase, the state of well-being they derive from these events also increases.