Romatoid artrit tanılı hastalarda kraniyal sinir fonksiyonları ve bunun klinik, otonomik parametrelerle ilişkisi
Cranial nerve functions in patients with rheumatoid arthritis and their association with clinical and autonomic parameters
- Tez No: 1003857
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUNCAY DURUÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Rheumatology, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Blink refleks, COMPASS-31, fasiyal sinir, kraniyal sinir, otonom disfonksiyon, romatoid artrit, Autonomic dysfunction, blink reflex, COMPASS-31, cranial nerves, facial nerve, rheumatoid arthritis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Romatoid artritte (RA) kraniyal sinirlerin (KS) klinik düzeyde etkilenimi ve bunun klinik, otonom ve elektrofizyolojik bulgularla ilişkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: RA tanılı 66 hasta ve yaş ve cinsiyet uyumlu 66 sağlıklı kontrol karşılaştırıldı. KS3–KS12 sistematik muayene edildi; ilgili sinire ait en az bir testte anormallik 'klinik tutulum' olarak tanımlandı. Otonom semptom yükü COMPASS-31 ve Ewing skoru ile; göz kuruluğu Schirmer testiyle, fasiyal sinir motor iletimi ve blink refleks ise elektrofizyolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: RA grubunda en az bir kraniyal sinirde klinik tutulum kontrol grubuna göre daha sıktı (%78,8'e karşı %42,4; p<0,001; OR=5,05). Özellikle KS3, KS5, KS8 ve KS10 tutulum oranları RA'da daha yüksekti (p=0,004; p=0,048; p=0,025; p=0,004). Klinik muayene skoru ve tutulan sinir sayısı RA'da daha fazlaydı (p<0,001; p=0,001). Otonom değerlendirmede COMPASS-31 toplam skoru RA grubunda daha yüksekti (p=0,002); Ewing otonomik skor açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. RA grubunda toplam klinik KS muayene skoru arttıkça COMPASS-31 toplam skoru da artmaktaydı (rho=0,394; p=0,001). Sol fasiyal sinir BKAP amplitüdü RA'da daha düşüktü (p=0,017) ve taraflar arası latans farkı daha uzundu (p=0,039). Blink refleks R2 latansları RA grubunda daha uzundu ( p<0,001). Sonuç: RA'da kraniyal sinir muayenesinde klinik anormalliklerin daha sık saptandığı ve klinik tutulum yükü ile otonom semptom yükünün birlikte artabildiği görülmüştür; bu durum nörolojik değerlendirmede kraniyal sinir bulgularının gözden geçirilmesinin önemini destekler. Blink refleksinde R2 latans uzaması, beyin sapı düzeyindeki polisnaptik refleks devrelerinde subklinik fonksiyonel etkilenimi düşündüren bir elektrofizyolojik bulgudur ve klinik bulgular belirginleşmeden önce saptanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate clinical cranial nerve (KS) involvement in rheumatoid arthritis (RA) and its associations with clinical, autonomic, and electrophysiological findings. Materials and Methods: Sixty-six patients with RA and 66 age- and sex-matched healthy controls were compared. KS III–XII were examined systematically; an abnormality in at least one test related to a given nerve was defined as 'clinical involvement.' Autonomic symptom burden was assessed using COMPASS-31 and the Ewing score. Ocular dryness was evaluated with the Schirmer test, while facial nerve motor conduction and the blink reflex were assessed electrophysiologically. Results: Clinical involvement in at least one cranial nerve was more frequent in the RA group than in controls (78.8% vs 42.4%; p<0.001; OR=5.05). Involvement rates were higher in RA particularly for KS III, V, VIII, and X (p=0.004, p=0.048, p=0.025, and p=0.004, respectively). The clinical KS examination score and the number of involved nerves were greater in RA (p<0.001 and p=0.001). COMPASS-31 total score was higher in RA (p=0.002), whereas no significant between-group difference was observed in the Ewing autonomic score. Within the RA group, higher total clinical KS examination scores were associated with higher COMPASS-31 total scores (rho=0.394; p=0.001). Left facial CMAP amplitude was lower in RA (p=0.017), and the side-to-side latency difference was longer (p=0.039). Blink reflex R2 latencies were prolonged in the RA group (p<0.001) Conclusion: Clinical abnormalities on cranial nerve examination were more frequent in RA, and clinical involvement burden may increase in parallel with autonomic symptom burden, supporting the importance of reviewing cranial nerve findings as part of the neurological assessment. Prolonged R2 latency in the blink reflex is an electrophysiological finding suggestive of subclinical functional involvement within brainstem-level polysynaptic reflex circuits and may be detectable before overt clinical findings become apparent.