Vardiyalı çalışanlarda mikrobiyota farkındalığı ve beslenme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the association between microbiota awareness and nutritional attitudes in shift workers
  1. Tez No: 1003867
  2. Yazar: FATMANUR KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM KARAMOLLAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Beslenme ve Diyetetik, Public Health, Health Education, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırsak mikrobiyotası, Toplu beslenme hizmetleri, Zaman kısıtlı beslenme, Institutional food services, Time restricted eating
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, vardiyalı çalışan bireylerde mikrobiyota farkındalığı ve beslenme tutumları arasındaki ilişkiyi ve olası demografik farklılıkları incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, kesitsel bir tasarım ile gerçekleştirilen, tanımlayıcı bir çalışma olarak ilişkisel tarama modeli kapsamında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'daki sanayi bölgelerinde yer alan, vardiyalı çalışan fabrikalarda ve iş yerlerinde görev yapan 249 birey oluşturmaktadır. Veriler, Demografik Bilgi Formu, Sağlıklı Beslenmeye Dair Tutum Ölçeği ve Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS for Windows 25.0 yazılımı kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, Sağlıklı Beslenme Tutumları ile Mikrobiyota Farkındalığı arasında bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenler açısından değerlendirildiğinde ise, sağlıklı beslenme ile ilgili tutum puanlarının yaş, medeni durum ve VKİ grupları arasında anlamlı farklılıklar gösterdiği, ancak cinsiyet, gelir ve vardiya faktörleri açısından tutum puanlarında bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Mikrobiyota farkındalığı düzeylerinin ise yaş, cinsiyet, VKİ grupları ve vardiyalı çalışma durumuna göre değiştiği belirlenmiştir.Araştırmanın bulguları, çalışanların mikrobiyota konusundaki bilinç düzeylerinin sağlıklı beslenme tutumlarına etki ettiğini sağlıklı beslenmeye dair tutum ile mikrobiyota bilincinin, bireylerin çalışma koşullarına ve demografik özelliklerine bağlı olduğunu göstermiştir. Bu bulgular mikrobiyota odaklı beslenmenin yalnızca bireysel bir mesele olmadığını, aynı zamanda sosyal, yapısal ve iş yaşamı ile ilişkili unsurlarla şekillenen çok yönlü bir olgu olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between microbiota awareness and nutritional attitudes and possible demographic differences in individuals working in shifts. The research was conducted as a descriptive study with a cross-sectional design, within the framework of a correlational survey model. The sampleconsisted of 249 individuals working in factories and workplaces with shift work in industrial areas of Istanbul. Data were collected using a Demographic Information Form, the Attitude Scale for Healthy Nutrition and the Microbiota Awareness Scale. IBM SPSS for Windows 25.0 software was used for data analyzes. According to the results of the study, a moderately positive and statistically significant relationship was observed between Healthy Eating Attitudes and Microbiota Awareness. When evaluated in terms of demographic variables, it was found that attitude scores regarding healthy eating showed significant differences among age, marital status, and BMI groups, but no difference was found in attitude scores in terms of gender, income, and shift factors. It was determined that microbiota awareness levels varied according to age, gender, BMI groups, and shift work status. The findings of the study show that employees' awareness levels regarding microbiota affect their healthy eating habits and that attitudes towards healthy eating and microbiota awareness depend on individuals' working conditions and demographic characteristics. These findings indicate that microbiota-focused nutrition is not only an individual matter but also a multifaceted phenomenon shaped by social, structural, and work-related factors.