Bonding ajan uygulamasına ihtiyaç duymayan restoratif materyallerin daimi diş yüzeylerine bağlanma dayanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the bond strength of restorative materials applied without a separate bonding agent to teeth in the permanent dentition
  1. Tez No: 1003885
  2. Yazar: ESRA MERCAN ÇATMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE CANDAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrogerilim bağlanma dayanımı, yapay çürük dentin, restoratif materyal, Microtensile bond strength, artificial caries-affected dentin, restorative material
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yüksek viskoziteli cam iyonomer siman, rezin modifiye cam iyonomer siman, kendiliğinden sertleşen kompozit, alkasit ve kompozit rezin materyallerin sağlam ve yapay çürük oluşturulmuş dentin yüzeyleri üzerindeki mikrogerilim bağlanma dayanımı (µGBD), kırık tipleri, SEM ile değerlendirilen arayüz özelliklerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 96 adet insan 3. molar dişi kullanılmıştır. Oklüzal mine uzaklaştırılarak standart dentin yüzeyleri oluşturulmuş ve örnekler sağlam dentin ve yapay çürük oluşturulmuş dentin olmak üzere iki dentin tipine ayrılmıştır. Dentin örnekler Equia Forte HT, Fuji IX GP, Fuji II LC, Cention Forte, Stela ve Filtek Z550 restoratif materyalleri ile restore edilmiştir. Örneklerden 1 mm2 yüzey alanına sahip çubuklar hazırlanmış ve mikrogerilim bağlanma dayanımı testi uygulanmıştır. Kırık tipleri dental loupe altında değerlendirilmiştir. Restoratif materyal–dentin arayüzü SEM analizleri ile değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde iki yönlü varyans analizi ve Tukey HSD post-hoc testi kullanılmıştır. Bulgular: Materyal türü, dentin tipi ve materyalxdentin etkileşimi µGBD değerlerini etkilemiştir. Filtek Z550 grubunun sağlam dentin tipinde elde edilen µGBD değerleri diğer tüm materyallerden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunurken, aynı grupta yapay çürük dentin tipinde elde edilen µGBD değerleri sağlam dentin tipine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük saptanmıştır (p<0,01). Tüm gruplarda en sık adeziv kırıklar gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmanın bulguları, materyallerin dentin yüzeylerine bağlanma davranışlarının, dentin yüzeyi, materyalin kimyasal yapısı ve materyalxdentin etkileşimi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bulguların klinik olarak doğrulanması için in vivo çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study comparatively evaluated the microtensile bond strength (µTBS), failure modes, and SEM-assessed interfacial characteristics of a high-viscosity glass ionomer cement, a resin-modified glass ionomer cement, a self-cure composite, an alkasite-based restorative material, and a composite resin on sound and artificially caries-affected dentin surfaces. Materials and Methods: Sixty human third molar teeth were included. Following occlusal enamel removal, standardized dentin surfaces were prepared and specimens were allocated to two dentin types: sound dentin and artificially caries-affected dentin. Dentin specimens were restored with Equia Forte HT, Fuji IX GP, Fuji II LC, Cention Forte, Stela, and Filtek Z550. Beam-shaped specimens with a 1 mm² cross-sectional area were obtained and subjected to the µTBS test. Failure modes were assessed under a dental loupe, and the restorative material–dentin interface was evaluated using SEM. Data were analyzed using two-way analysis of variance and Tukey HSD post-hoc test. Results: Material type, dentin type, and the material×dentin interaction significantly affected the µTBS values. In the Filtek Z550 group, µTBS on sound dentin was significantly higher than in all other materials, whereas µTBS on artificially caries-affected dentin was significantly lower than on sound dentin within the same group (p<0.01). Adhesive failures were most frequently observed in all groups. Conclusion: The findings of the present study suggest that the bonding behavior of the tested materials to dentin surfaces may be associated with the dentin surface condition, the chemical composition of the material, and the material×dentin interaction. Nevertheless, in vivo studies are required to clinically validate these findings.