Atık malzemelerle yapılan çevre eğitiminin sanata dönüştürülmesi
Transforming environmental education with waste materials i̇nto art
- Tez No: 1003890
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA AYSUN CANCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Geri dönüşüm, Sürdürülebilirlik, Sustainability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin atık malzemeleri sanatsal üretim sürecinde kullanmalarına yönelik görüşlerini ve bu sürecin çevre bilinci, yaratıcılık ve estetik farkındalık üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş; veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2025–2026 eğitim öğretim yılında bir devlet üniversitesinin Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı birinci sınıfında öğrenim gören 14 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde katılımcılarla atık malzemelerin sanatsal üretimde kullanıldığı uygulama temelli bir atölye çalışması yürütülmüş; uygulama sonrasında katılımcı görüşleri alınmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleriyle çözümlenmiştir. Bulgular, atık malzemelerle gerçekleştirilen sanatsal etkinliklerin öğretmen adaylarının çevreye duyarlılıklarını artırdığını, yaratıcılıklarını desteklediğini ve estetik bakış açılarını geliştirdiğini göstermektedir. Ayrıca katılımcılar bu tür uygulamaların okul öncesi eğitim ortamlarında uygulanabilir ve öğretici olduğunu belirtmişlerdir. Araştırma sonuçları, öğretmen yetiştirme sürecinde çevre temelli sanatsal uygulamalara daha fazla yer verilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the views of preservice preschool teachers regarding the use of waste materials in artistic production processes and to explore the effects of these practices on environmental awareness, creativity, and aesthetic perception. A qualitative research approach was adopted, and data were collected through a semi-structured interview form. The study group consisted of 14 first-year students enrolled in the Preschool Teacher Education Department of a state university during the 2025–2026 academic year. Within the scope of the research, an application-based workshop was conducted in which waste materials were used in artistic activities. Following the implementation, participants' opinions were obtained. The collected data were analyzed using descriptive analysis and content analysis techniques. The findings indicate that artistic activities involving waste materials contribute to preservice teachers' environmental awareness, support their creativity, and enhance their aesthetic perspectives. In addition, participants emphasized that such practices are applicable and beneficial in preschool education settings. The results highlight the importance of integrating environmentally oriented artistic practices into teacher education programs.