Pedodontistlerin çocuk hastalarda acil durumlar ve komplikasyonlara yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge and awareness levels of pediatric dentists regarding emergencies and complications in pediatric patients
  1. Tez No: 1003889
  2. Yazar: KÜBRA NUR KARAASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM BAĞ BAYTAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatric dentist, Emergency, Complication, Intervention
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Türkiye'de görev yapan pedodontistler ile pedodonti alanında eğitim gören diş hekimlerinin, dental tedavi süreçlerinde ortaya çıkabilecek acil durumlar ve komplikasyonlara ilişkin bilgi düzeylerinin ve bu durumları etkin bir şekilde yönetme becerilerinin değerlendirmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki pedodontistler ve pedodonti eğitimi alan diş hekimlerine dijital platformda hazırlanmış (Google Form) anket formu, elektronik posta ve sosyal platformlar aracılığı ile iletilmiştir. Anket formundaki 1-5 soruları arasında yaş, cinsiyet, unvan gibi demografik bilgiler sorgulandı ve 6-19. soruları arasında pedodontistlerin bilgi ve müdahale beceri seviyelerine dair yanıtlar kaydedildi. Ankete 305 kişi katıldı. İstatistiksel analiz kısmında veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Kategorik değişkenler arasındaki bağlantılar Ki-kare testi ile incelendi. Oranlara ait çoklu karşılaştırmalar Bonferroni düzeltmeli Z testi ile incelendi. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alındı. Bulgular: Hekimlerin senkop gibi sık karşılaşılan ve invaziv olmayan durumlarda temel müdahalelere hakim olduklarını, ancak anafilaktik şok gibi hayatı tehdit eden kritik senaryolarda ciddi bir tereddüt yaşadıkları tespit edilmiştir. Katılımcıların önemli bir kısmı (%32,8) adrenalin dozunu bilmesine rağmen uygulamaktan“çekineceğini”ve yalnızca %17,7'sinin doğru adrenalin uygulayabileceğini bildirmiştir. Acil durum malzeme mevcudiyetinin, klinik tecrübenin ve müdahale özgüveninin; çalışılan kuruma ve mesleki unvana göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Türkiye'de pediatrik diş hekimliği pratiğinde, yaygın ve basit acil durumların temel yönetimi bilinse de, hayatı tehdit eden karmaşık senaryolarda ve farmakolojik müdahale gerektiren durumlarda, bilgi, beceri ve özgüven eksikliği yaşandığı görülmektedir. Bu nedenle, hasta güvenliğini korumak adına yüksek gerçeklikçi simülasyonların ve zorunlu tazeleme kurslarının hem lisans hem de lisansüstü müfredata entegre edilmesi kritik önem taşımaktadır. Anahtar Sözcükler: Pedodonti uzmanı, Acil durum, Komplikasyon, Müdahale
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the knowledge levels and management skills of pediatric dentists and pediatric dental residents in Turkey regarding emergencies and complications during dental treatments. Materials and Methods: A digital survey (Google Forms) was distributed to pediatric dentists and residents across Turkey via email and social media. Questions 1–5 addressed demographics (age, gender, title), and questions 6–19 assessed knowledge and intervention skills. A total of 305 individuals participated. Data were analyzed using IBM SPSS V23. Relationships between categorical variables were examined with the Chi-square test, and proportions were compared using the Bonferroni-corrected Z-test. Significance was set at p<0.05. Results: While practitioners were proficient in managing common, non-invasive conditions like syncope, significant hesitation was found in life-threatening scenarios like anaphylactic shock. Although 32,8% knew the adrenaline dose, they reported they would“hesitate”to administer it; only 17,7% could administer it correctly. Availability of emergency equipment, clinical experience, and self-confidence showed statistically significant differences based on the institution and professional title. Conclusion: Despite proficiency in basic emergency management, gaps in knowledge, skills, and confidence exist regarding complex, life-threatening scenarios requiring pharmacological intervention. Therefore, to ensure patient safety, it is of critical importance to integrate high-fidelity simulations and mandatory refresher courses into both undergraduate and postgraduate curricula.