Aile hekimlerinin ve iç hastalıkları hekimlerinin demir eksikliği anemisi hakkındaki bilgi ve farkındalıklarının araştırılması
Investigation of the knowledge and awareness of family physicians and internal medicine physicians regarding iron deficiency anemia
  1. Tez No: 1003901
  2. Yazar: MUHAMMED EMRULLAH YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi-demir eksikliği, Farkındalık, Hekim, Zölfet, Anemia-iron deficiency, Awareness, Hekim, Zölfet
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Demir eksikliği anemisi (DEA), dünya genelinde en yaygın hematolojik bozukluk olup morbidite ve mortalite üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Demir eksikliği, aneminin en sık nedenidir ve yetersiz alım, artmış ihtiyaç, kronik kan kayıpları ile emilim bozuklukları başlıca etiyolojik faktörleri oluşturur. Bu çalışma, Sivas il merkezinde görev yapan aile hekimleri ve iç hastalıkları hekimlerinin DEA konusundaki bilgi ve farkındalıklarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, 01 Haziran–30 Eylül 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmaya, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği ve İç Hastalıkları Anabilim Dallarında görev yapan araştırma görevlileri ile Sivas il merkezinde çalışan pratisyen aile hekimleri, aile hekimliği uzmanları ve iç hastalıkları uzmanları dâhil edilmiş olup toplam 308 hekim araştırmaya katılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından literatür taramasıyla oluşturulan üç bölümlü, 27 soruluk anket formu aracılığıyla toplanmış ve SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Katılımcıların %48.1'i DEA ile ilgili en az bir seminere katıldığını, %67.5'i bu konuda yayımlanmış bir rehber okuduğunu ve %63.6'sı teşhis ve tedavi konusunda kendini yeterli gördüğünü belirtmiştir. Bilgi sorularında, katılımcıların büyük kısmının DEA'nın temel özellikleri ve tedavi prensipleri hakkında doğru bilgiye sahip olduğu; ancak laboratuvar parametreleri, ferritin ve transferrin satürasyonu yorumları ile tedavi sonrası kontrol aralıkları gibi konularda bilgi eksikliklerinin bulunduğu belirlenmiştir. En yüksek doğru cevap oranları (%85–95) temel hematolojik kavramlara ilişkin sorularda elde edilirken, laboratuvar temelli ifadelerde doğru cevap oranlarının %50–70 düzeyine gerilediği saptanmıştır. Sonuç olarak, aile hekimleri ve iç hastalıkları hekimlerinin DEA konusundaki bilgi ve farkındalıklarının bazı alanlarda geliştirilmeye açık olduğu düşünülmektedir. Tanı algoritmaları, rehber kullanımı ve tedavi sonrası izlem basamaklarının güçlendirilmesine yönelik, güncel kılavuzlara dayalı periyodik eğitimlerin faydalı olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Iron deficiency anemia (IDA) is the most common hematological disorder worldwide and represents an important public health problem due to its adverse effects on morbidity and mortality. Iron deficiency is the leading cause of anemia, and inadequate intake, increased requirements, chronic blood loss, and malabsorption constitute the main etiological factors. This study aimed to evaluate the knowledge and awareness levels of family physicians and internal medicine physicians in Sivas city center regarding IDA. This descriptive and cross-sectional study was conducted between June 1 and September 30, 2025. The study included research assistants working in the Departments of Family Medicine and Internal Medicine at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine, as well as practicing family physicians, family medicine specialists, and internal medicine specialists working in the Sivas city center, with a total of 308 participants. Data were collected using a 27-item, three-section questionnaire developed by the researcher through a literature review and analyzed using SPSS version 22.0. Of the participants, 48.1% reported attending at least one seminar on IDA, 67.5% stated that they had read a published guideline on the subject, and 63.6% considered themselves competent in its diagnosis and treatment. Regarding knowledge-based questions, the majority of participants demonstrated accurate understanding of the basic features and treatment principles of IDA; however, deficiencies were identified in areas such as laboratory parameters, interpretation of ferritin and transferrin saturation, and post-treatment follow-up intervals. The highest correct response rates (85–95%) were observed for questions related to fundamental hematological concepts, while laboratory-based statements had lower accuracy rates (50–70%). In conclusion, it was observed that family physicians and internal medicine physicians have certain areas for improvement regarding their knowledge and awareness of IDA. Periodic education programs based on current guidelines may contribute to strengthening diagnostic algorithms, guideline adherence, and post-treatment follow-up practices.