Supramarjinal girusun mikrocerrahi anatomisi ve ilişkili ak madde yollarının lif diseksiyon tekniğiyle gösterilmesi
Microsurgical anatomy of the supramarginal gyrus and demonstration of the associated white matter tracts by fiber dissection technique
  1. Tez No: 1003900
  2. Yazar: MEHMET EMİN AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Anatomy, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ak Madde Yolları, Traktografi, Parietal Lob, Nöroanatomi, Beyaz cevher, Pariyetal korteks, White matter pathways, Tractography, Parietal lobe, Neuroanatomy, White matter
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; inferior parietal lobülün bir parçası olan ve kompleks bilişsel süreçlerde rol oynadığı bilinen supramarjinal girusun (SMG) mikrocerrahi anatomisini ve ilişkili ak madde bağlantılarını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Nisan 2025–Ağustos 2025 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Mikronöroşirürji Laboratuvarı'nda anatomik bütünlüğü korunmuş 8 erişkin postmortem insan beyin spesimeni Klingler tekniğine uygun, diseksiyona hazırlandı. Hemisferlerde lateralden mediale kademeli ak madde lif diseksiyonu operasyon mikroskobu altında mikrocerrahi set ile gerçekleştirildi ve her aşama fotoğraflandı. Diseksiyon öncesinde İnsan Konnektom Projesi (İKP) verileri kullanılarak DSI Studio yazılımıyla sağ SMG ilgi bölgesi tabanlı deterministik traktografi yapıldı. Traktografi çıktıları, SMG ile angular girusun anterior bölgesi (AGa) ve yalnızca SMG korunarak elde edilen diseksiyon bulguları ile nitel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Diseksiyonlarda SMG'nin superior longitudinal fasikül alt demetleri (SLF-II/SLF-III), arkuat fasikül kompleksi (vAF dâhil) ve ekstrem kapsül lifleri ile ilişkisi gösterildi. Traktografi değerlendirmesinde, SMG ilgi bölgesiyle topografik ilişkisi en belirgin ve DSI Studio'nun“Recognize and Cluster”çıktısında temsil düzeyi en yüksek asosiyasyon demetleri (SLF-II/SLF-III, PAT, AF ve EmC) ayrı figürler halinde sunuldu; traktografi çıktıları diseksiyonda izlenen başlıca bağlantıların dağılımını görsel olarak destekledi. Sonuç: Kademeli lif diseksiyonu, SMG çevresindeki kritik subkortikal yolları anlaşılır biçimde ortaya koyarak görüntüleme temelli yol tanımlamalarının güvenli cerrahi planlamaya aktarılmasına katkı sağlar. Bulgular, işlevsel açıdan kritik olan bu bölgeye yönelik girişimlerde nörolojik işlevin korunması için ayrıntılı mikrocerrahi anatomik bilginin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to characterize the microsurgical anatomy and associated white matter connections of the supramarginal gyrus (SMG) within the inferior parietal lobule, which is implicated in complex cognitive processes. Materials and Methods: Between April 2025 and August 2025, eight adult postmortem human brain specimens with preserved anatomical integrity were prepared for dissection according to the Klingler technique at the Microneurosurgery Laboratory of the Department of Neurosurgery, Yeditepe University Faculty of Medicine. Stepwise white matter fiber dissections were performed from lateral to medial under an operating microscope using a microsurgical set, and each stage was photographed. Prior to dissection, deterministic tractography based on the right SMG region of interest was performed in DSI Studio software using Human Connectome Project (HCP) data. Tractography outputs were qualitatively compared with dissection findings obtained with the SMG and the anterior part of the angular gyrus (AGa) preserved together and with the SMG preserved alone. Results: Dissections demonstrated the relationship of the SMG with the subcomponents of the superior longitudinal fasciculus (SLF-II/SLF-III), the arcuate fasciculus complex (including the vertical arcuate fasciculus), and fibers of the extreme capsule. On tractography, bundles with the most prominent topographic relationship to the SMG region of interest and the highest representation in DSI Studio's“Recognize and Cluster”output (SLF-II/SLF-III, PAT, AF, and EmC) were presented as separate figures, supporting the main connections observed on dissection. Conclusion: Stepwise fiber dissection provides a clear depiction of critical subcortical pathways around the SMG and facilitates translation of imaging-based pathway delineations into safe surgical planning. These findings emphasize the need for detailed microsurgical anatomical knowledge to preserve neurological function during interventions involving this functionally critical region.