Jinekoloji Kliniğine başvuran 18-49 yaş aralığındaki kadınların HPV farkındalık, endişe ve bilgi düzeylerinin incelenmesi
Examination of Human Papilloma Virus (HPV) awareness, anxiety and knowledge levels among women aged 18-49 who applied to the gynecology clinic
  1. Tez No: 1003917
  2. Yazar: GİZEM GÜMÜŞTAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE PEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, Serviks Kanseri, Farkındalık, Endişe, Bilgi Düzeyi, Kadın Sağlığı, HPV, Cervical Cancer, Awareness, Anxiety, Knowledge Level, Women's Health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
JİNEKOLOJİ KLİNİĞİNE BAŞVURAN 18-49 YAŞ ARALIĞINDAKİ KADINLARIN HPV FARKINDALIK, ENDİŞE VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırma, jinekoloji kliniğine başvuran 18-45 yaş aralığındaki kadınların Human Papilloma Virüsü (HPV) farkındalık, endişe ve bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Ekim 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan, 1630 yataklı, 659 hemşirenin çalıştığı, 15 adet Kadın Sağlığı ve Hastalıkları polikliniği bulunan 2023 yılında toplam 129002 muayene sayısına, 2024 Nisan ayına kadar ise toplam 33309 muayene sayısına sahip bir eğitim ve araştırma hastanesinin jinekoloji kliniğinde yapılmıştır. Araştırma örneklemini ise tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden gelişigüzel örnekleme ile seçilen, dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden kadınlar oluşturmuştur. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Human Papilloma Virüsü Bilgi Düzeyi Ölçeği (HPV-BÖ) ve Human Papilloma Virüsü Farkındalık ve Endişe Düzeyi Ölçeği (HPV-FEÖ) kullanılarak toplanmıştır. İstatiksel analizler için SPSS (IBM SPSS Statistics 31) paket program kullanılmıştır. Ayrıca Mann-Whitney U Test, Kruksal-Wallis H Test, Bonferroni Düzeltmesi, Spearman korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Kadınların HPV bilgi düzeyi ortalaması 14,93±8,49; HPV farkındalık ve endişe düzeyi ölçeği ortalaması 52,52±9,40 olarak bulunmuştur. Yaş, eğitim düzeyi, medeni durum ve jinekolojik muayene sıklığı gibi değişkenlerin HPV bilgi ve farkındalık düzeylerini anlamlı şekilde etkilediği görülmüştür (p<0,05). Genç yaş grubundaki ve yüksek eğitim düzeyine sahip kadınların bilgi ve farkındalık düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Düzenli tarama yaptırmayan kadınlarda endişe düzeyi daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Araştırma bulguları, kadınların HPV'ye ilişkin bilgi düzeylerinin yetersiz, farkındalık ve endişe düzeylerinin ise yüksek olduğunu göstermektedir. Bulgular; eğitim ve farkındalık programlarının yaygınlaştırılması, düzenli tarama davranışlarının artırılması ve HPV aşısına yönelik bilgilendirmenin güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF HUMAN PAPILLOMA VIRUS (HPV) AWARENESS, ANXIETY AND KNOWLEDGE LEVELS AMONG WOMEN AGED 18-49 WHO APPLIED TO THE GYNECOLOGY CLINIC This descriptive and correlational study was conducted to determine the awareness, anxiety, and knowledge levels regarding Human Papilloma Virus (HPV) among women aged 18-49 who visited the gynecology clinic. The research was conducted between October 2024 and May 2025 at the gynecology clinic of a training and research hospital located on the Anatolian side of Istanbul. This hospital has 1630 beds, 659 nurses, and 15 women's health and disease outpatient clinics. It had a total of 129,002 examinations in 2023 and 33,309 examinations by April 2024. Data were collected using the Descriptive Information Form, the Human Papilloma Virus Knowledge Level Scale (HPV-KLS), and the Human Papilloma Virus Awareness and Anxiety Scale (HPV-AAS). The SPSS (IBM SPSS Statistics 31) package program was used for statistical analyses. Additionally, the Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis H Test, Bonferroni Correction, and Spearman correlation coefficient were employed. A significance level of p<0.05 was accepted. The mean HPV knowledge level of the women was 14.93±8.49, and the mean HPV awareness and anxiety level score was 52.52±9.40. Variables such as age, education level, marital status, and frequency of gynecological examinations were found to significantly affect HPV knowledge and awareness levels. Younger women and those with higher education levels had higher knowledge and awareness scores. Women who did not undergo regular screening had higher levels of anxiety. The findings of the study indicate that women's knowledge levels about HPV are insufficient, while their awareness and anxiety levels are high. The results emphasize the need to expand education and awareness programs, increase regular screening behaviors, and strengthen information efforts regarding HPV vaccination.