İdiyopatik pulmoner fibrozis tanılı hastaların başvuru özellikleri ve klinik parametrelerle ilişkisi: Retrospektif gözlemsel çalışma
Application characteristics of patients diagnosed with idiopathic pulmonary fibrosis and their relationship with clinical parameters: A retrospective observational study
  1. Tez No: 1003924
  2. Yazar: EMİNE GİZEM KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik Pulmoner Fibrozis, Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi, CRP/Albümin Oranı, GAP Skoru, Sağkalım, Idiopathic Pulmonary Fibrosis, Systemic İmmune-İnflammation İndex, CRP/Albumin Ratio, GAP Score, Survival
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
Özet
İdiyopatik Pulmoner Fibrozis Tanılı Hastaların Başvuru Özellikleri ve Klinik Parametrelerle İlişkisi: Retrospektif Gözlemsel Çalışma İdiyopatik pulmoner fibrozis (İPF), etiyolojisi tam olarak aydınlatılamamış, kronik, ilerleyici ve fibrotik karakterde bir interstisyel akciğer hastalığı olup tanı sonrası medyan sağkalım süresi genellikle 2-5 yıl ile sınırlıdır. Hastalık seyrinin heterojen olması ve mevcut prognostik araçların farklı hasta gruplarında değişken performans göstermesi nedeniyle, kolay uygulanabilir ve maliyet etkin prognostik belirteçlere gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmada, İPF tanılı hastalarda Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (Sİİ), C-reaktif protein (CRP)/albümin oranı ve GAP skorunun sağkalım üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Bu retrospektif gözlemsel çalışmaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği'nde 2022-2025 yılları arasında İPF tanısı ile takip edilen 83 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, sigara öyküsü, poliklinik başvuru sayıları, hastane yatış bilgileri, solunum fonksiyon testleri, DLCO, 6 dakika yürüme testi bulguları ve laboratuvar parametreleri incelendi. Sİİ, trombosit × nötrofil / lenfosit formülü ile hesaplandı; CRP/albümin oranı ve GAP skoru hasta verileri kullanılarak belirlendi. Sağkalım analizlerinde Kaplan-Meier yöntemi ve Cox regresyon analizi kullanıldı. Çalışmaya alınan hastaların %74,7'si erkek, %25,3'ü kadın olup yaş ortalaması 67,54±10,56 yıl idi. Üç yıllık izlem süresince laboratuvar parametreleri, solunum fonksiyon testleri ve fonksiyonel göstergeler açısından yıllar arasında istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmadı. Tek değişkenli Cox regresyon analizinde 2023 yılı Sİİ değeri sağkalım üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunan tek parametre oldu. Laboratuvar değişkenleri arasında albümin düzeyi en güçlü koruyucu faktör olarak öne çıkarken, CRP yüksekliği artmış mortalite riski ile ilişkili bulundu. Sİİ için belirlenen kesme noktalarının negatif prediktif değerleri 2022, 2023 ve 2024 yılları için sırasıyla %93, %97 ve %98 olarak hesaplandı. GAP evreleri arasında ise sağkalım açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Ayrıca poliklinik kontrol sayısı ile yaşam süresi arasında pozitif korelasyon izlenmekle birlikte, bu değişken bağımsız bir sağkalım belirleyicisi olarak gösterilemedi. Sonuç olarak, Sİİ'nin İPF hastalarında, özellikle düşük mortalite riski taşıyan olguların ayırt edilmesinde klinik kullanım potansiyeli olan, kolay uygulanabilir ve maliyet etkin bir prognostik belirteç olabileceği düşünüldü. Bununla birlikte, bu bulguların daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Application Characteristics of Patients Diagnosed with Idiopathic Pulmonary Fibrosis and Their Relationship with Clinical Parameters: A Retrospective Observational Study Idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) is a chronic, progressive, and fibrotic interstitial lung disease whose etiology has not been fully elucidated, and the median survival after diagnosis is generally limited to 2-5 years. Because the clinical course of the disease is heterogeneous and currently available prognostic tools may show variable performance across different patient groups, there is a need for easily applicable and cost-effective prognostic biomarkers. In this study, it was aimed to evaluate the effects of the Systemic Immune-Inflammation Index (SII), the C-reactive protein (CRP)/albumin ratio, and the GAP score on survival in patients diagnosed with IPF. This retrospective observational study included 83 patients who were followed with a diagnosis of IPF between 2022 and 2025 at the Pulmonology Outpatient Clinic of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine. The patients' demographic characteristics, smoking history, number of outpatient visits, hospitalization data, pulmonary function tests, DLCO, 6-minute walk test findings, and laboratory parameters were examined. SII was calculated using the platelet × neutrophil / lymphocyte formula; the CRP/albumin ratio and GAP score were determined using patient data. Kaplan-Meier and Cox regression analyses were used for survival evaluation. Of the patients included in the study, 74.7% were male and 25.3% were female, and the mean age was 67.54±10.56 years. During the three-year follow-up period, no statistically significant differences were detected between years with respect to laboratory parameters, pulmonary function tests, and functional indicators. In univariate Cox regression analysis, the 2023 SII value was the only parameter found to be statistically significantly associated with survival. Among the laboratory variables, the albumin level emerged as the strongest protective factor, whereas elevated CRP was associated with an increased risk of mortality. The negative predictive values of the cut-off points determined for SII were calculated as 93%, 97%, and 98% for 2022, 2023, and 2024, respectively. No statistically significant difference in survival was found between GAP stages. In addition, although a positive correlation was observed between the number of outpatient follow-up visits and survival time, this variable could not be demonstrated as an independent determinant of survival. In conclusion, SII may be considered an easily applicable and cost-effective prognostic biomarker with potential clinical utility in patients with IPF, particularly in distinguishing cases with a low risk of mortality. Nevertheless, these findings need to be confirmed by larger-scale, multicenter, and prospective studies.