Sürrealizm akımının seramik sanatına figür ve dekor uygulaması olarak yansıması
Reflection of the surrealism movement in ceramic art as a figure and decor technic
- Tez No: 1003931
- Danışmanlar: PROF. DR. NUREDDİN GÜLAÇTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dekor, Figür, Rüya, Seramik Sanatı, Sürrealizm, Yaratıcılık, Ceramic Art, Creativity, Decor, Dream, Figure, Surrealism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Seramik ve Cam Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, sürrealizm akımının modern seramik sanatındaki figür ve dekor uygulama etkilerinin araştırılmasının önemine vurgu yapılarak, bu etkilerin somut sonuçları incelenmiştir. Sürrealizm, gerçeküstücülük anlamına gelen Türkçe bir terim olup, Fransızca“surreef”kelimesinden türetilmiştir. I. Dünya Savaşı yıllarında psikiyatri bölümlerinde çalışmış ve Sigmund Freud'un düşünceleri ile ilgilenmiş olan Andre Breton tarafından sistemleştirilmiştir. Bu akımın öncülerinden Salvador Dali, Andre Masson gibi sanatçıların eserleri incelenmiş, ayrıca seramik eser üreten bazı sanatçılar da bu akımın içerisinde ele alınmıştır. Sürrealizm, bilinci ve bilinçdışını birleştiren bir köprü olarak değerlendirilmiş, gerçeğin insandaki yansıması olarak kabul edilmiştir. Bu akımın modern seramik sanatındaki etkileri, ünlü ressamların çalışmaları ve günümüz seramik sanatçılarının eserlerinde gözlemlenebilmektedir. Seramik sanatının tarihinde, sürrealizmin etkisiyle figür ve dekorlar hayal gücünün sınırlarını aşarak gelişmiş ve zikzaklar, el izleri, geometrik şekiller, stilize kuşlar gibi öğeler kullanılmıştır. İnsan ve hayvan figürleriyle çanak çömlek gibi kullanım eşyaları dışında seramik sanatı, üç boyutlu ve modern bir süreç içine girmiştir. Sürrealizm, hayal gücü ve yaratıcılık kavramlarıyla özdeşleşen bir akım olarak, seramik alanında da sanatçıların dikkatini çekmiştir. Çalışmada, sürrealizmin modern seramik sanatındaki figür ve dekorlar üzerindeki estetik etkileri önemli bulunmuş ve Türk ve yabancı uyruklu bazı sanatçıların çalışmaları örnek olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, emphasizing the significance of exploring the effects of figure and decoration application in modern ceramic art through the lens of surrealism movement, the concrete outcomes of these effects have been examined. Surrealism, a Turkish term meaning“gerçeküstücülük,”is derived from the French word“surreef.”It was systematized by Andre Breton, who worked in psychiatric departments during World War I and was interested in Sigmund Freud's ideas. The works of pioneers of this movement such as Salvador Dali, Andre Masson have been studied, and some ceramic artists who create ceramic pieces have also been included within this movement. Surrealism has been perceived as a bridge between consciousness and the unconsciousness, considering it as the reflection of reality in human minds. The effects of this movement in modern ceramic art can be observed in the works of renowned painters and contemporary ceramic artists. In the history of ceramic art, the influence of surrealism has led to the expansion of figurative and decorative elements beyond the boundaries of imagination, incorporating elements like zigzags, handprints, geometric shapes, stylized birds. Apart from human and animal figures and functional items like pottery, ceramic art has transitioned into a three-dimensional and modern process. Surrealism, synonymous with imagination and creativity, has also captivated the attention of ceramic artists, becoming a movement that resonates in the field of ceramics. Within the study, the aesthetic effects of surrealism on figures and decorations in modern ceramic art have been deemed significant, and examples of works by both Turkish and foreign artists have been presented.