Koruyucu bakım yöntemlerinin değerlendirilmesi ve endüstride uygulaması
Evaluation of preventive maintenance methods and application in industry
  1. Tez No: 1003940
  2. Yazar: ÖZKAN KIZMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Yönetimi, Dijitalleştirme, Ekipman Güvenilirliği, Önleyici Bakım, Üretim Verimliliği, Digitalization, Equipment Reliability, Maintenance Management, Preventive Maintenance, Production Efficiency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, endüstriyel tesislerde bakım yönetimi yaklaşımları incelenmiş ve arıza sonrası, koruyucu ve kestirimci bakım stratejileri teknik ve ekonomik açılardan karşılaştırılmıştır. Özellikle porselen üretim tesisinde yürütülen bakım faaliyetleri ele alınarak, sektörün özgün üretim koşulları altında bakım stratejilerinin etkinliği değerlendirilmiştir. Çalışmanın kuramsal bölümünde bakım kavramı, endüstriyel işletmeler açısından önemi ve temel bakım stratejileri teorik çerçevede açıklanmıştır. Sonraki bölümlerde bakım yaklaşımları; yatırım maliyetleri, uzun vadeli giderler, plansız duruşlar, üretim kayıpları, ekipman ömrü ve sistem güvenilirliği gibi kriterler üzerinden karşılaştırılmıştır. Değerlendirmeler, arıza sonrası bakımın uzun vadede yüksek maliyet ve plansız duruşlara yol açtığını; koruyucu bakımın daha dengeli bir maliyet–verim ilişkisi sunduğunu; kestirimci bakımın ise en yüksek sistem güvenilirliğini sağladığını göstermiştir. Uygulama kapsamında porselen endüstrisinde pres makineleri, tünel fırınlar, kurutma sistemleri, fanlar ve konveyör hatlarına yönelik koruyucu bakım uygulamaları incelenmiştir. Yüksek sıcaklık, tozlu ortam ve kesintisiz üretim koşulları nedeniyle koruyucu bakımın üretim sürekliliği, ekipman ömrü ve iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli katkılar sunduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte zamana dayalı bakımın gereksiz müdahalelere, ilave duruşlara ve artan iş gücü maliyetlerine yol açabildiği saptanmıştır. Yapılan analizler sonucunda bakım süreçleri SAP Hana yazılımı ile dijitalleştirilmiş; arıza bildirimleri, planlı bakım takvimleri, ekipman envanteri ve yedek parça stoklarının merkezi biçimde izlenebilir hale getirilmesiyle veri kaybı ve kontrol sorunları giderilmiştir. Süreç boyunca uygulanan Kaizen iyileştirmelerinin ekipman performansı ve ömrü üzerinde anlamlı olumlu etkiler oluşturduğu görülmüştür. Sonuç olarak çalışma, bakım yönetiminin reaktif bir yapıdan çıkarılarak üretim verimliliğini artıran, kalite güvence süreçlerini destekleyen ve kurumsal sürdürülebilirliği güçlendiren stratejik bir sisteme dönüştürülebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, maintenance management approaches in industrial facilities were examined, and breakdown, preventive, and predictive maintenance strategies were compared from technical and economic perspectives. Focusing particularly on maintenance activities carried out in a porcelain production plant, the effectiveness of these strategies was evaluated under the sector's unique production conditions. In the theoretical section of the study, the concept of maintenance, its importance for industrial enterprises, and fundamental maintenance strategies were explained within a theoretical framework. In subsequent sections, maintenance approaches were compared based on criteria such as investment costs, long-term expenses, unplanned downtimes, production losses, equipment lifespan, and system reliability. The evaluations revealed that breakdown maintenance leads to high long-term costs and unplanned downtimes; preventive maintenance offers a more balanced cost–efficiency relationship; and predictive maintenance ensures the highest system reliability. Within the scope of the application, preventive maintenance practices for press machines, tunnel kilns, drying systems, fans, and conveyor lines in the porcelain industry were examined. Due to high temperatures, dusty environments, and continuous production conditions, preventive maintenance was found to contribute significantly to production continuity, equipment lifespan, and occupational health and safety. However, time-based maintenance was observed to potentially cause unnecessary interventions, additional downtimes, and increased labor costs. As a result of the analyses, maintenance processes were digitalized using SAP HANA software; with centralized monitoring of failure notifications, planned maintenance schedules, equipment inventory, and spare-parts stocks, data loss and control issues were eliminated. The Kaizen improvements implemented throughout the process were found to have significant positive effects on equipment performance and service life. In conclusion, the study demonstrates that maintenance management can be transformed from a reactive structure into a strategic system that enhances production efficiency, supports quality assurance processes, and strengthens corporate sustainability.