Okul öncesi dönem çocuğu olan ebeveynlerin ebeveynlik özyeterlilikleri ile ebeveyn tutumlarının incelenmesi
Examining the parenting self-efficacy and parenting styles of parents with preschool children
- Tez No: 1003939
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN SAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn stili, Ebeveyn öz yeterliliği, Okul öncesi dönem, Öz yeterlilik, Parental style, Parental self-efficacy, Preschool period, Self-efficacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönem çocuğu olan ebeveynlerin ebeveynlik öz yeterlilikleri ile ebeveyn tutumlarının incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma türlerinden tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini okul öncesi dönem çocuğu olan 987 ebeveyn oluşturmaktadır.“Ebeveyn Öz Yeterlilik Ölçeği”,“Ebeveyn Tutum Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”aracılığıyla çalışmanın verileri toplanmıştır. Veri analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson Momentler Çarpımı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda okul öncesi dönem çocuğu olan ebeveynlerin benimsediği demokratik ve aşırı koruyucu ebeveynlik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu ancak otoriter ve izin verici tutumlarının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ebeveyn tutumlarının çocuğa yakınlık durumuna, annenin yaşına, annenin eğitim durumuna, evlilik süresine, babanın eğitim durumuna ve oturulan eve göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ebeveyn tutumlarının ebeveynlerin medeni durumuna ve babanın yaşına göre ise anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Ebeveynlerin ebeveynlik öz yeterliliklerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Okul öncesi dönem çocuklarının ebeveynlerinin çocuğa yakınlık durumlarına, annenin yaşına, annenin eğitim durumuna, babanın eğitim durumuna, evlilik sürelerine ve oturulan eve göre ebeveynlik öz yeterliliklerinin anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ebeveynlerin medeni durumlarına ve babanın yaşına göre ise ebeveynlik öz yeterliliklerinin anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Ebeveynlik tutumlarından demokratik ebeveynlik tutumu ile ebeveynlik öz yeterlilikleri arasında orta derecede pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca, ebeveynlik tutumlarından otoriter, aşırı koruyucu ve izin verici ebeveynlik tutumları ile ebeveynlik öz yeterlilikleri arasında zayıf derecede anlamlı ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the parenting self-efficacy and parenting attitudes of parents of preschool children. The study employed a survey method, a type of quantitative research. The study sample consisted of 987 parents of preschool children. Data were collected using the Parental Self-Efficacy Scale, the Parental Attitude Scale, and the researcher-prepared Demographic Information Form. Data analysis included independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson Product-Moment Analysis. The analyses revealed that parents of preschool children had high levels of democratic and overprotective attitudes, while authoritarian and permissive attitudes were moderate. Parental attitudes varied significantly according to their closeness to the child, the mother's age, the mother's education level, duration of marriage, the father's education level, and residence. No significant differences were found in parental attitudes according to the parents' marital status and the father's age. Parents' parenting self-efficacy was found to be high. Parenting self-efficacy varied significantly according to the closeness to the child, the mother's age, the mother's education level, the father's education level, the duration of marriage, and residence. No significant differences were found in parenting self-efficacy according to the parents' marital status and the father's age. Moderately significant positive correlations were found between democratic parenting styles and parenting self-efficacy. Furthermore, weakly significant correlations were found between authoritarian, overprotective, and permissive parenting styles and parenting self-efficacy.