Alkolleri hidrojen kaynağı olarak kullanan rutenyum katalizli hidrojenasyon sistemlerinin geliştirilmesi
Development of ruthenium-catalyzed hydrogenation systems utilizing alcohols as hydrogen sources
  1. Tez No: 1003947
  2. Yazar: ALEYNA MELİSA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİ ÖZGÜN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dehidrojenasyon, Katalitik hidrojenasyon, Dehydrogenaration, Catalytic hydrogenation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Giderek artan insan nüfusu ve hızlı teknolojik ilerlemeler, enerji talebindeki yükselişi günümüzün en büyük sorunlarından biri haline getirmiştir. Dünya çapında alternatif enerji üretim metotlarına yönelim yenilenemez enerji kaynaklarının olumsuz çevresel etkilerini azaltmaya yönelik olmuştur. Son yıllarda önemli bir büyüme gösteren alternatif enerji alanlarından biri de hidrojen üretimidir. Günümüzde dehidrojenasyon ve dehidrojenatif eşleşme reaksiyonları ise alternatif hidrojen üretim metotları olarak öne çıkmaktadır. Bu metotlar arasında dehidrojenatif alkol eşleşme (DAE) reaksiyonları ile gaz fazında yalnızca hidrojen gazı oluşurken organik fazda ise ekonomik katma değeri yüksek olan ester, karboksilik asit, lakton ve alkol türevleri seçici olarak oluşmaktadır. Bu tez çalışmasında, rutenyum alkiliden tipi katalizörler varlığında dehidrojenatif alkol eşleşme (DAE) reaksiyonlarının seçici bir şekilde primer alifatik alkolleri karboksilik asit türevlerine ve Guerbet alkole çevrilmesi gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, ortam koşullarının manipülasyonu sayesinde seçiciliğin karboksilik asit türevleri ya da Guerbet alkol ürünleri yönüne kaydığı gözlemlenmiş ve dehidrojenatif eşleşme (DAE) reaksiyonları sistematik olarak incelenmiştir. Aynı zamanda bu reaksiyonlar esnasında açığa çıkan hidrojen kullanılarak alkin ve alken bileşiklerinin eş zamanlı olarak hidrojenasyon reaksiyonlarının seçici bir şekilde yürütülmesi sağlanmıştır. Tandem dehidrojenasyon/hidrojenasyon reaksiyon mekanizmasının optimizasyonu gerçekleştirilmiştir, ardından katalitik sistemlerin hidrojen üretim performansları ise etanol, metanol ve 1-oktanol gibi alkoller kullanılarak değerlendirilmiş ve yaklaşık 1300 TON değerlerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapidly increasing global population and accelerated technological advancements have made the rising demand for energy one of the major challenges of our time. The worldwide shift toward alternative energy production methods has primarily aimed to mitigate the adverse environmental effects of non-renewable energy sources. Among the alternative energy fields that have shown remarkable growth in recent years, hydrogen production has emerged as a key area of interest. Currently, dehydrogenation and dehydrogenative coupling reactions stand out as alternative methods for hydrogen generation. Within these methods, dehydrogenative alcohol coupling (DAE) reactions selectively produce value-added compounds such as esters, carboxylic acid derivatives, lactones, and alcohols in the organic phase, while generating only hydrogen gas in the gaseous phase. In this thesis, selective conversion of primary aliphatic alcohols into carboxylic acid derivatives and Guerbet alcohols through dehydrogenative alcohol coupling (DAE) reactions in the presence of ruthenium alkylidene-type catalysts has been achieved. The conducted studies revealed that manipulation of the reaction conditions allows the selectivity to shift toward either carboxylic acid derivatives or Guerbet alcohol products,and the dehydrogenative coupling (DAE) reactions were systematically investigated. Additionally, the hydrogen released during these reactions was utilized to selectively perform the simultaneous hydrogenation of alkyne and alkene compounds. The tandem dehydrogenation/hydrogenation reaction mechanism was optimized, and subsequently, the hydrogen production performance of the catalytic systems was evaluated using alcohols such as ethanol, methanol, and 1-octanol, achieving turnover numbers (TON) of approximately 1300.