Pediatrik Endokrinoloji Polikliniğine başvuran obez hastalarda psikiyatrik eş tanıların görülme sıklığı ve klinik özelliklerin değerlendirilmesi: Retrospektif bir çalışma
Evaluation of the frequency of psychiatric comorbidities and clinical characteristics in obese patients presenting to a Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic: A retrospective study
- Tez No: 1003953
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ÇELEBİ BİTKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik obezite, Psikiyatrik Komorbidite, DEHB, Otizm Spektrum Bozukluğu, Depresyon, Anksiyete, VKİ SDS
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Çocukluk çağı obezitesi, son yıllarda giderek artan sıklığı ve uzun dönem kardiyometabolik riskleri yanında; psikososyal zorlanmalar ve ruhsal eş tanılarla da ilişkili çok boyutlu bir sağlık sorunudur. Klinik izlemde psikiyatrik eş tanıların varlığı, tedaviye uyumu ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğinden, bu yükün endokrinoloji pratiğinde görünür kılınması önem taşımaktadır. Amaç: Bu çalışmada pediatrik endokrinoloji polikliniğinde izlenen obez olgularda psikiyatrik eş tanıların görülme sıklığının ve tanı dağılımının belirlenmesi, ayrıca psikiyatrik eş tanı varlığının klinik/antropometrik özellikler ve eşlik eden hastalık yükü ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniği'ne 01.01.2022– 01.01.2025 tarihleri arasında başvuran 1–18 yaş arası, obezite tanılı (VKİ ≥95. persentil) hastların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Verileri eksiksiz olan 2261 olgu analizlere dahil edildi. Hastaların sosyodemografik verileri, antropometrik ölçümleri (VKİ, VKİ-SDS), biyokimyasal parametreleri ve eşlik eden psikiyatrik tanıları hastane otomasyon sistemi üzerinden retrospektif olarak incelendi. Psikiyatrik eş tanı varlığı; hastaların elektronik tıbbi kayıtlarında yer alan ve aileden alınan ayrıntılı anamnez bilgileri doğrultusunda tespit edilmiştir. Olgular 'psikiyatrik eş tanı var/yok' şeklinde gruplandırıldı; tanılar Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), depresyon, anksiyete bozuklukları, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ve Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖGG) alt başlıklarında değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde uygun karşılaştırma testleri kullanıldı; p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 12,27± 3,55 yıl olup, %61,7'si kızdı. Çalışma grubunun 269'unda (%11,9) psikiyatrik tanı saptandı. En sık tanı DEHB (113 olgu; %5) olup, bunu OSB (67 olgu; %3), depresyon (38 olgu; %1,7) ve anksiyete X II bozuklukları (32 olgu; %1,4) izledi. Psikiyatrik tanısı olan grupta olmayanlara kıyasla VKİ-SDS değerlerinin (p<0,05) ve Evre 3 (morbid) obezite sıklığının anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi. Cinsiyete göre dağılımda psikiyatrik tanı grubunda erkek cinsiyet hakimiyeti (%48,7) izlenirken depresyon ve anksiyete alt gruplarında kız cinsiyetin daha sık olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamız obezite nedeniyle izlenen çocukların yaklaşık %12'sinde psikiyatrik bir bozukluğun eşlik ettiğini ve bu durumun daha şiddetli bir obezite fenotipi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Çocukluk çağı obezitesinin yönetiminde rutin psikiyatrik tarama ve multidisipliner yaklaşım, tedavi başarısı ve komplikasyonların önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Childhood obesity is a growing public health problem associated not only with cardiometabolic complications but also with psychosocial burden and psychiatric comorbidities, which may negatively affect treatment adherence and quality of life. Defining the psychiatric comorbidity profile in endocrine practice may support a more comprehensive management approach. Objective: The aim of this study was to determine the frequency and distribution of psychiatric comorbidities in obese cases followed in a pediatric endocrinology outpatient clinic, and to evaluate the relationship between the presence of psychiatric comorbidities and clinical/anthropometric characteristics as well as the accompanying disease burden. Materials and Methods: Records of patients aged 1–18 years diagnosed with obesity (BMI ≥95th percentile) who presented to the Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic of the University of Health Sciences Istanbul Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between 01.01.2022 and 01.01.2025 were reviewed retrospectively. A total of 2261 cases with complete data were included in the analysis. Sociodemographic data, anthropometric measurements (BMI, BMI-SDS), biochemical parameters and accompanying psychiatric diagnoses were analyzed retrospectively via the hospital automation system. Psychiatric comorbidities were identified through electronic medical records and detailed medical history obtained from families. Cases were grouped as 'psychiatric comorbidity present/absent'; diagnoses were evaluated under the subcategories of ADHD, ASD, depression, anxiety disorders, OCD, and specific learning disability. Appropriate comparison tests were used in statistical analyses; p<0.05 was considered significant. Results: The mean age of the study group was 12.27± 3,55 years, and 61.7% were female. A psychiatric diagnosis was detected in 269 (11.9%) of the study group. The most common diagnosis was ADHD (113 cases; 5%), followed by ASD (67 cases; X IV 3%), depression (38 cases; 1.7%), and anxiety disorders (32 cases; 1.4%). It was determined that BMI-SDS values and the frequency of Class 3 (morbid) obesity were significantly higher in the group with psychiatric diagnoses compared to those without (p<0.05). In the sex-based distribution, male predominance was observed in the psychiatric diagnosis group (48.7%), whereas female sex was more common in the depression and anxiety subgroups. Conclusion: Our study demonstrated that a psychiatric disorder accompanies approximately 12% of children followed for obesity and that this condition is associated with a more severe obesity phenotype. Routine psychiatric screening and a multidisciplinary approach in the management of childhood obesity are of a critical importance for treatment success and the prevention of complications. Keywords Pediatric Obesity, Psychiatric Comorbidity, ADHD, Autism Spectrum Disorder, Depression, Anxiety, BMI SDS.